Ekonomi kütüphanelerinde işbirliği: Ulusal e-kütüphane model önerisi
Cooperation between economics libraries: A model proposal for national e-library
- Tez No: 191784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi ve işletme kütüphaneleri, Derme geliştirme, Süreliyayınlar, Veri tabanları, İşbirliği, Elektronik kütüphane, Model önerisi, Economy and business libraries, Collection development, Periodicals, Databases, Cooperation, Electronic library, Model Development
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Internet'in hayatımıza girmesi, bilgi kaynaklarının sayısının hızla artması veçeşitlenmesi; yani var olan koşullar kütüphanelerin/bilgi ve belge merkezlerininkoleksiyon/derme sağlamada bir araya gelmelerini ve işbirliği yapmalarını zorunlu halegetirmiştir. Özellikle kütüphanelerde bütçelerin büyük kısmının ayrıldığı süreli yayınlarve veri tabanları güncel gelişmelerin takip edilmesi açısından koleksiyonun vazgeçilmezparçaları olur iken diğer taraftan bu yayınlardaki fiyat artışları kütüphanelerin sınırlıbütçelerini zorlamaktadır. Bu durum karşısında, koleksiyon açısından benzerlikgösteren, kütüphaneler aynı amaç doğrultusunda bir araya gelerek işbirliğiyapmaktadırlar ve sonuç olarak sahip oldukları sınırlı bütçeleri daha iyi kullanarak,okuyucularına var olan şartlarda en iyi hizmeti vermeyi amaçlamaktadırlar.Bu çalışmada Ankara'da bulunan ekonomi kütüphanelerinin durumları saptanmış, bukütüphanelerin dermelerinde abone olunan süreli yayınlar ve veri tabanları konusundaişbirliği gerektirici bir çakışma durumu var mıdır sorusuna cevap bulunmayaçalışılmıştır. Bu amaçla ele alınan on üç kütüphanenin 2000-2006 yılları arasında satınaldıkları süreli yayın ve veri tabanları listelerine ulaşılmaya çalışılmıştır ve bu yıllara aitçakışan yayınlar tespit edilmiştir. Ayrıca modern kütüphanecilik hizmetleri açısındanulusal sanal bir ekonomi kütüphanesi modeli önerilmiştir. Araştırmanın hipotezleri;Hipotez:?Ankara'da bulunan ekonomi kütüphaneleri arasında kurumların ve sahip olduklarıkütüphanelerin/bilgi ve belge merkezlerinin bütçe, derme, personel ve örgütsel yapılarısüreli yayınlara yönelik derme geliştirme ve belge sağlama konusunda işbirliğinegidilmesine engel olmaktadır.?Alt hipotezler:?Mesleki personel yetersizliği, bu kütüphanelerin kullanıcı odaklı olmamaları veöncelikle kendi kurum kullanıcılarının bilgi ihtiyaçlarını karşılama zorunlulukları,işbirliği çalışmalarının başlamasını ve sürekliliğini engelleyen önemli unsurlardanbiridir.??Derme içeriğinin belirlenmesi ve geliştirilmesi açısından her kurumun kendiçalışanlarının önceliklerine göre hareket etmesi ve dermelerin ekonomi biliminin altkonularında yoğunlaşması, bu kütüphanelerdeki ortak yayın aboneliklerinin sayısınıazaltmakta ve bu durum derme geliştirmede işbirliğini engellemektedir.??Kütüphanelerin derme büyüklüklerinin/aboneliklerinin az sayıda olması ortakyayınların sayısını azaltmakta ve derme geliştirmede işbirliğine gidilmesini olumsuzetkilemektedir.??Ekonomi kütüphanelerinde süreli yayınlar toplu kataloğuna ihtiyaç olmasına rağmen,kurumların işbirliğini benimsememiş olmaları bu çalışmayı engelleyen bir unsurdur.?Yukarıda verilen hipotezler araştırmanın sonucunda doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet?s impact on daily life, rapid increase on the amount and variety of informationsources urge libraries/information and record managnemet centers act together andcooperate for collection development purposes. In particular, periodicals and databaseswhich constitutes considerable amount of libraries? budgets became importantcomponent of library collections but their updating costs add significant burdens on thelimited budgets of libraries. In order to overcome this problem, libraries which havesimilar collections are looking for cooperation opportunities and try to give their userspossible best service pushing the limits of their limited budgets.This study aims to determine the current situations of business libraries in Ankara andtry to answer the question of if there is a overlap in the subscriptions of periodicals anddatabases in their collections which requires cooperation among these business libraries.In this regard, 13 business libraries were picked up and their preiodical and database listbetween 2000-2006 were examined and overlapping publications were determined.Also, an on-line national business library model was recommended in term of modernlibrary services.The hypotheses of the study;Main hypothesis:?The different budget, collection, personnel, and organizational structures of businesslibraries/information and record management centers and their parent institutions inAnkara obstructs having a cooperation for shared collection development for periodicalsand joint retrieval of records.?Sub-hypotheses:iv?Lack of professional personnel, organizational policies of fulfilling information needsof staff, and user centred structure for their own patrons are one of the main reasonsinhibiting to have cooperation among these libraries as well as continuity of this kind ofcollaboration.??In terms of determining collection content and development, each institution actsindependently according to their staff?s preferences and focuses on sub-categories ofbusiness discipline in their collections. Consequently, this reduces subscription ofshared titles and impedes cooperation among institutions for collection development.??The limited size of the collections and having a small number of periodicalssubscription decrease the amount of similar publications or periodicals titles and preventfrom establishing cooperation for collection development.??Although there is a need for a union catalogue for periodicals in business libraries, thelack of the cooperation among these institutions obstruct having this type of product.?Above mentioned hypothesies are approved according to the result of the research.