From conflict to cooperation: Analyzing the Arctic Council as an institution constructing stability
Çatışmadan ı̇şbirliğine: Arktik Konseyi'nin ı̇stikrar ı̇nşa eden bir kurum olarak ı̇ncelenmesi
  1. Tez No: 629869
  2. Yazar: ADNAN DAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arktik Konseyi, Ekonomik Kalkınma, İklim Değişikliği, İşbirliği, Neoliberal Politikalar, The Arctic Council, Climate change, Cooperation, Economic Development, Neoliberal Policies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Arktik Bölgesi'nde bilimsel çalışmaların yapılması yıllardır süregelmektedir. Ancak, iklim değişikliğinin etkilerinin hızlı bir biçimde kötüleşmesiyle birlikte günümüzde ilgili çalışmaların yoğunluğu artmaktadır. Gerçek şu ki, buzullar beklenmedik bir hızda erimektedir. Bu nedenle söz konusu bölge son yıllarda hem fırsatlarla hem de zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada, egemenlik ve ulusal güvenlik sürekli bir biçimde politikacılar ve medya tarafından çatışma içerikli konular arasında değerlendirilirken, hidrokarbon kaynaklarının ve ulaşıma elverişli hale gelen deniz rotalarının kullanımı daha az dikkat edilen fırsatlar arasında yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çatışma içerikli senaryoların gündemde yer almasına karşın fırsatlar konusunun göz ardı edilmesidir. Diğer bir deyişle, politikacılar ve medya bölgesel siyaset ile ilgili -özellikle çatışma eğilimini barındıran konular ve ekolojik konular- konulara yer verirken, öte yandan buzulların erimesiyle birlikte ortaya çıkan bölgenin ekonomik potansiyeli pek önemsenmemektedir. Bu amaç doğrultusunda bölgedeki en önemli kurum olan Arktik Konseyi söz konusu sorunların üstesinden gelmeyi amaç edinmektedir. Bu nedenle, bu çalışma Arktik devletlerinin neoliberal politikalarla Konsey çatısı altında bölgede ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusundaki öncelikli niyetlerini ifşa etmeyi hedeflemektedir. Çalışmada Arktik Konseyi'nin söz konusu fırsatlara odaklanarak üyeleri arasında işbirliği ve bölgede istikrar inşa ettiği iddia edilmektedir. Ayrıca, rejim yapılarına yönelik güç odaklı veya bilgi odaklı araçların aksine, Konsey'in çıkar odaklı bir perspektifle daha iyi anlaşılabileceği iddia edilmektedir. Bu nedenle, çalışmanın kapsamı Arktik Konseyi'nin neoliberal yaklaşımla değerlendirilmesi şeklinde belirlenmiştir. Çalışma oluşturulurken yöntem olarak nitelikli içerik analizinden, teorik yaklaşım olarak da uluslararası rejim teorilerinden faydalanılmıştır. Bu bağlamda, veri toplama sürecinde alanında uzman bilim insanları ve karar vericilerin başlıca kaynaklarından faydalanılırken, tezin desteklenmesi adına rejim teorilerinin üç önemli sütununa değinilmiştir. Veriler, internet ortamından, üniversitelerin veri tabanlarından ve kütüphanelerin fiziksel dökümanlarından alınmıştır. Çalışmanın özü olarak, bölgede işbirliği tesis eden Arktik Konseyi öncülüğünde rejimlerin çıkar temelli yaklaşımını vurgulamak adına Arktik devletlerinin bölge ile ilgili strateji belgeleri ve ortak çıkarları da araştırılmıştır. Bu çalışma, Arktik Konseyi'nin üyelerini ortak bir işbirliği zemininde bir arada tuttuğu iddiasıyla sonuca varmaktadır. Ayrıca, Arktik devletlerinin ekonomik kalkınmayı ilerletmeyi önemli bir ortak çıkar olarak hedeflediğine değinilmektedir. Böylece, Arktik devletlerinin agresif tutumlara sebep olabilecek konular yerine Arktik Konseyi'nde bulunarak bölgede ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmayı tercih ettiğinde karar kılınmaktadır. Ek olarak, bölgeye yeni angaje olan Konsey'in Asyalı gözlemci ülkelerinin Konsey'in işbirliği mekanizmasını güçlendirdiği sonucuna varılmaktadır. Bunun yanı sıra, ekonomik kalkınma şimdiye dek Arktik devletlerinin aralarında işbirliği oluşturmayı motive eden en önemli ortak çıkarları arasında yer almaktadır. Nihayetinde, Arktik Konseyi'nin neoliberal politikalarla üyeleri arasında istikrar tesis ettiğine değinilmektedir. Diğer bir deyişle, Arktik Konseyi'nin kurumsal yapısında sergilenen işbirliği adımlarını anlamada en açıklayıcı aracın rejim teorisinin çıkar temelli yapısı olduğu iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Scientific research has been conducted in the Arctic for decades. Nevertheless, the intensity of relevant research is currently increasing as the effects of climate change are becoming rapidly worse. It is a fact that the ice is melting at an astonishing rate. Because of this situation, the region has recently been witnessing both challenges and opportunities. The latter includes the exploitation of hydrocarbons and utilizing accessible maritime routes -both of which are opportunities gathering less attention- whereas conflicting issues regarding sovereignty and national security are regularly thematized by politicans and media. Here, the point is that, whereas challenges are being underlined, the opportunities are being ignored. Put differently, while politicans and the media address issues pertaining to the regional policies -especially conflicting ones and ecology of the region- on the other hand economic potential of the region triggered by the ice-melting is paid no mind. With this in mind, as the most significant institution in the region, the Arctic Council aims to manage the issues in question. Thus, this thesis aims to provide enlightenment on the Arctic states' predominant intent to utilize opportunities under the auspices of the Arctic Council via neoliberal policies. It is claimed that the Arctic Council provide cooperation among its members and by doing so, constructs stability by focusing on the relevant opportunities. Additionally, it is asserted that unlike power-based or knowledge-based pillars of regime structure, the Council could be best understood via interest- based perspective. Thus, the scope of this study is related to the neoliberal perspective of the Arctic Council. Qualified content analysis is the methodology applied within this study. Theories of international regimes are applied as theoretical framework. In this context, three significant pillars of regime theories are clarified in order to support the thesis while exploiting primary resources of reputable scholars and policy makers as data collection process. Data was collected through online sources, databases of universities and physical resources of libraries. As a core of the study, the common interests of the Arctic states, along with their strategy documents relating to the region, are examined as well in order to emphasize the interest-based approach of regimes pioneered by the Arctic Council which provides cooperation and collaboration. This study concludes that the Arctic Council holds its members on a common ground of cooperation. Furthermore, it is indicated that the Arctic states aim to further economic development as a significant common interest. Thus, it is concluded that the Arctic states opt for benefiting opportunities by taking part in the Council in place of focusing on confrontational issues. Moreover, Asian observer states of the Council as new comers to the region strengthen the cooperative mechanism of the Council. Besides, economic development has been the most significant instrument among common interests of the Arctic states so far, motivating them to take cooperative steps. All in all, it is purported that the Arctic Council constructs stability through neoliberal policies among its members. In other words, it is assumed that interest-based formation of regime theory has the best explanatory instruments in understanding the cooperative attempts manifested in the institutional structure of the Arctic Council.