İndirgenmiş nakit akımları yöntemine (İNA) göre firma değerinin tespiti ve ina yöntemine göre firma değerlemesi için metodolojik yaklaşım
Firm valuation by discounted cash flow (DCF)method and a methodological approach to firm valuation by dcf
  1. Tez No: 191929
  2. Yazar: MEHMET KEPEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİYAZİ BERK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ndirgenmiş Nakit Akışları, Firma Değerlemesi, Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti, şleyen Teşebbüs Değeri, skonto Oranı, Serbest Nakit Akışları, Discounted Cash Flow, DCF, Weighted Cost Of Capital, WACC, Terminal Value, Discount Rate, Free Cash Flow
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
ÖZETArtan rekabet firma ve kişileri global sermaye piyasaları ve fırsatlarınayöneltmektedir. Firmalar karlılıklarını arttırmak için artık bulundukları ülkesınırları aşıp global pazarları hedeflemektedir. Gelişmekte olan piyasalar vaadetmiş oldukları yüksek risk primi neticesinde çok uluslu şirketlerin ilgisiniçekmektedir. Bu piyasalara en kolay entegrasyon, ekseriyette şirket birleşmelerive devralmaları ile sağlanmaktadır. Bu durumda firmanın değerinin tespiti sonderece önem taşımaktadır. Firma değerlemesi çeşitli yöntemler ile tespitedilmektedir.Bu çalışma; değerleme metodolojilerini genel olarak açıkladıktan sonraindirgenmiş nakit akışları yöntemine ( NA) göre firma değerlemesini teorik veuygulamalı olarak açıklamıştır. Özellikle gelişmekte olan sermaye piyasalarındahalka açılmayı düşünen firmalarda, alınacak finansal ve yatırım politikalarınınfirmanın değerine yapacağı etkiyi ölçmek isteyen finans yöneticileri için buçalışmada birbiri ile etkileşimli üç tane modül planlanmıştır. Çalışmanın sunduğuuygulama modeli neticesinde firmanın projeksiyonları metodolojik olarakyapılmakta ve değerleme modüllerin tamamlanması ile mekanik bir dizi işlemedönüşmektedir.Bu çalışmanın önerdiği yaklaşım firmanın bulunduğu sektör hakkındadetaylı bilgi sahibi olmayı gerektirmektedir. NA yönteminde firmanın serbestnakit akımları ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti (AOSM) ile iskontolanırken,çalışmanın önerdiği uygulama ile elde edilen bulgular neticesinde, değerlemeyiyapan kişi firmanın AOSM oranını revize etme imkanı bulmakta ve böylelikledoğru firma değerine ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIncreasing rate of competition leads firms and investors to search for newopportunities in global arena. Firms aim new target markets in global markets inorder to increase their profitability. Especially, multinational corporations areattracted by high risk premium in emerging markets. Mergers and takeovers arethe most advocated methods so as to integrate with these global emergingmarkets. Firm valuation is the key factor for a successful business integration.Various methods are used for firm valuation.After theoretical interpretation of the valuation models, discounted cashflow (DCF) method is analyzed in detail by means of hypothetical examples. Aframework which is consisting of three modules is designed to assist peopledealing with DCF valuation. This study is a guide to the interested parties in DCFvaluation. By using the approach indicated in the study, the consequence of thefinancial decisions to the enterprise value is calculated via DCF model.Companies having floatation in their agenda also use this study for thedetermination of the firm value. The application model which is designed by thisstudy enables firms to project their free cash flows in the framework of amethodological way. DCF valuation turns to a mechanical transactions after thecompletion of the modules in the application model.The approach which is outlined in this study requires great deal of marketinformation of the company subject to valuation. According to classical DCFmodel, free cash flows of the company is discounted by weighted average costof capital (WACC). By means of the model explained in the study, the WACC ofthe company can be revised. Therefore the value of the enterprise can be altered.