Piyano ve caz
Piano and jazz
  1. Tez No: 191978
  2. Yazar: LEVENT DONAT BERKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA TARCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano, caz, swing, blues, gospel, Piano, jazz, swing, blues, gospel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETCazın, 20. yüzyıl boyunca karşımıza çıkan, New Orleans stili, Chicago stili, büyükorkestra cazı, cool caz, free caz, fusion gibi görünümlerini incelediğimiz bu çalışmada,20. yüzyıl klasik batı müziği kapsamında eser üreten bestecilerin, caz müziğindenetkilenme sürecinde iki ana başlık altında toplandığını gördük:1-Eserlerinde ulusal bir müzik dili yaratmak amacıyla caz müziğinin öğelerindenyaralanma yoluna giden, George Gershwin, Aaron Copland gibi Amerikalı besteciler.2-Batı müziğinin sınırlarını başka kültürlerin seslerine yönelerek genişletmeamacıyla, eserlerinde caz müziğine ait öğelere yer veren, Debussy, Ravel gibi Avrupalıbesteciler.Üretimini 20. yüzyıl boyunca sürdüren bestecilerin, caz müziğinden etkilenenlerini birsayıyla kısıtlamak imkansızdır. Aynı şekilde, bir çalışmanın limitleri dahilde bubestecilerin hepsine yer vermek de mümkün değildir. Bu çalışmanın ağırlıklı biçimde,Debussy, Ravel, Stravinski, Prokofiev, Gershwin, Copland, Barber ve Usmanbaş'ı temelalarak oluşturulmasının sebebi adı geçen bestecilerin özellikle piyano müziklerindebelirgin biçimde caz müziğinin öğelerine yer vermiş olmalarıdır.Karşılıklı etkileşim sürecinde, caz müziği ve 20. yüzyıl klasik batı müziği göz önündebulundurulduğunda, klasik batı müziğinin cazdan belli limitler dahilinde etkilendiği,hiçbir zaman caz müzisyenlerinin batı müziğinden yararlandığı kapsamda yararlanmayaihtiyaç duymadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VSUMMARYIn this research in which we analyze various styles of jazz music, such as NewOrleans jazz, Chicago jazz, big band jazz, cool jazz, free jazz and fusion that prevail inthe 20th century, the influence of jazz observed on the works of composers that makemusic using 20th century contemporary musical styles has been discussed by taking twopoints into consideration:1- American composers like George Gershwin and Aaron Copland who wanted tocreate a national musical language by using the elements of jazz music.2- European composers like Claude Debussy and Maurice Ravel who used elementsof jazz music in their compositions and also appropriated the music of othercultures in order to break/transgress the boundaries of classical music.It would be impossible to discuss works of all the composers of the 20th century, whohave been influenced by jazz music, within the limits of this research. The reason foranalysing Debussy, Ravel, Stravinsky, Prokofiev, Gershwin, Copland, Barber, Porter andUsmanbaş as the main composers of this research is their using the elements of jazzspecifically in their piano music.Concentrating on the interrelations between jazz music and 20th century classicalmusic, this research concluded that the jazz influence on classical music has had alwayssome limitations as compared with the influence of classical music on jazz.