Seramik işletmelerinde kuruluş aşamaları
Establishment phases of ceramic companies
- Tez No: 191991
- Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN BELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Planlama, Ürün, Pazar, Fiyat, Seramik, Küçük ve Orta Büyüklükte şletme, Fizibilite Raporu, Üretim, Dağıtım, Planning, Product, Market, Price, Ceramic, Small and Medium Size Companies, Feasibility Report, Production, Distribution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ekonomik ve sosyal yapıda çok önemli bir yere sahip olan işletmelerin kuruluş aşamaları, genellikle kurulduktan sonra gösterecekleri olumlu veya olumsuz gelişmelerin habercisidir. Bu nedenle, bu tezde, seramik işletmelerinin kuruluş aşamaları, işletme konuları temel alınarak kavramsal ve örneklemeli olarak sunulmaya çalışılmıştır. ilk bölümde bir firmanın kuruluşu için `planlama'nın ne olduğu ve önemi üzerinde durulmuştur. Vizyon, misyon ve hedeflerin tespit edilmesi işletmenin gideceği yönü belirleyen en önemli etken olarak incelenmiştir. Ayrıca, Pazarlama Planının oluşturulması ve Pazarlama Karması üzerinde yapılacak çalışmalar, kurulacak işletmenin büyüklüğü ve niteliği üzerinde karar verme sürecine temel oluşturacaktır. İkinci bölümde, `Ticari şletme' tanımı yapılarak işletmeler Türk Ticaret Kanun'unda bulunan ticarethane, fabrika ve ticari diğer müesseseler ayırımına göre kavramsal olarak incelenmiştir. Burada amaç, Ticari şletmeler ile Esnaf ve Sanatkar kollarına dahil olan işletmeleri inceleyerek kurulacak olan işletmenin hangisine dahil olabileceği hakkında genel bir bilgi vermektir. Ayrıca Şirketler Hukuku'ndaki temel esaslara uygun olarak kurulabilecek çeşitleri, avantaj ve dezavantajları ile birlilte şirket özetlenmiştir. İşletmelerin ölçek büyüklüğüne bağlı olarak sınıflandırılmaları ile büyüklük tanımlamasında kullanılan ölçütler farklı kaynaklardan alınarak Küçük ve Orta Büyüklükte şletme tanımlamasına ulaşılmıştır. KOB 'lerin kuruluş süreci, girişimcinin sahip olması gereken özellikler ile birlikte pazarlama stratejisinin belirlenmesi, aşamalarıyla sunulmuştur. Son bölümde ise seramik işletmelerinde yatırım planlama aşamaları ve yapılabilirlik raporu sunulmuştur. Teknik etüdlerin önemi, endüstriyel seramik üretim aşamaları temel alınarak seçilecek üretim yöntemine göre belirlenecek yatırım değişkenleri gözönünde bulundurularak vurgulanmıştır. Teknik etüdlerin ekonomik ve finansal etüdlerle desteklenmesi, firmanın gelecekteki karlılık durumu hakkında bilgi verecektir.En son aşamada ise, faaliyette bulunan bir seramik işletmesinde üretim aşamaları, kuruluş aşamasında dikkat edilecek noktalar belirtilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Enterprises play an important role in economic and social structure of liberal economy and their establishment phase is an indication of their future success or failure. Therefore, in this thesis, establishment phase of a ceramic company will be presented both conceptually and practically on the basis of business administration issues. In the first part, the main focus is based on the meaning and importance of `planning? for entrepreneurs who are intending to establish a company. Defining vision, mission and having clearly set objectives to support them are examined as a most important indicator of its future direction and growth in the market. Preparation process of Marketing Plan and Marketing Mix will play an important role for the new company in order to decide the size and legal structure of the company. In the second part, `commercial enterprise? is analyzed, as defined by Turkish Commercial Law in three different forms; `commercial house?, `factory? and `other commercial enterprises?. Purposes of this theoretical section are to examine and differentiate the concept of ? commercial enterprises? from `artisan and artists branches? and try to give a clue about which legal form for the company could be chosen. Company?s legal structure should be chosen after analyzing the advantages and disadvantages of each legal form from Turkish Corporate Law. Small and Medium Size Enterprises are defined by different sources according to their size and other qualifications which the companies have. Establishment phases of Small and Medium Size Enterprises with necessary characteristics of an entrepreneur are presented in different marketing management strategies. In the last section , industrial ceramic production line and preparation of feasibility report of a ceramic company were presented in theory and practice.