Fokal karaciğer kitlelerinin ayırıcı tanısında süperparamanyetik demir oksit ile manyetik rezonans görüntüleme
Superparamagnetic iron oxide enhanced magnetic resonance imaging on differential diagnosis of focal liver lesions
  1. Tez No: 192054
  2. Yazar: BEKİR ÇAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLGE ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Süperparamanyetik demir oksit (SPFeO), Kontrast-Gürültüoranı, MR görüntüleme, T1A FLASH ve Çift eko TSE T2A sekanslar, Superparamagnetic iron oxide (SPIO), Contrast-Noise Ratio, MRimaging, T1-weighted FLASH and T2-weighted double-echo TSE sequences
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Son yıllarda karaciğerde kitle saptanan hastalarda kesin tanıya yaklaşımda MRgörüntülemede organ spesifik kontrast maddeler uygulanarak doğru tanı oranı yükseltilmeyeçalışılmaktadır. Ayrıca bu metod, bilinen malignitesi olan hastalarda karaciğer metastazıvarlığı yanı sıra metastatik lezyon sayısı, evreleme ve tedavi planlanmasında önemli roloynamaktadır. Çalışmamızın amacı, MR görüntülemede fokal karaciğer kitlelerinde kontrastmadde olarak kullanılan süperparamanyetik demir oksit (SPFeO) preparatının tanı değeriniaraştırmaktır.Çalışma kapsamına alınan 20 olgunun T1A FLASH ve çift eko TSE T2A sekanslarıpre- ve post-kontrast olarak incelendi. 11 olguda metastaz, 4 olguda hemanjiom, 4 olgudaHCC ve 1 olguda lezyonun biri hemanjiom, diğeri metastazla uyumlu bulundu. Lezyonlardanyapılan sinyal intensite ölçümlerine göre her iki sekansda elde edilen kontrast öncesi vekontrast sonrası S/N oranları, lezyon-karaciğer kontrastı, C/N oranları ve oranlarda yüzdedeğişim, kısa ve uzun TE sekanslarda Sİ değişimi ve lezyon-karaciğer Sİ oranları için“Tanımlayıcı istatistikler”hesaplandı, değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu“TekÖrneklem Kolmogorov Smirnov testi”ile incelenerek; değişkenlerin pre- ve post-kontrastkıyaslamaları Wilcoxon Signed Ranks Test ile yapıldı.Sadece hemanjiom saptanan olgularda her sekansda S/N oranları (p=0,043) ve çift ekoTSE T2A sekansda uzun TE'de Sİ değişimi (p=0,043) anlamlı bulundu. Hemanjiomsaptanan olgularda lezyon-karaciğer kontrastı ve lezyon-karaciğer Sİ oranları T1A FLASH veçift eko TSE T2A sekansda kısa TE'de T2A sekansda anlamlı bulunurken (p=0,043),metastaz olgularında ise tüm sekanslarda anlamlı idi (p=0,002). Metastaz ve HCColgularında çift eko TSE T2A sekansda kısa TE'de diğer sekanslara oranla C/N oranlarındabelirgin yüzde artış saptanırken, hemanjiom olgularında ise C/N oranlarında kontrastsonrasında özellikle çift eko TSE T2A sekansda uzun TE'de azalma belirlendi.Sonuç olarak, karaciğerde gerek lezyon tespiti ve sayısının belirlenmesi, gereksebenign (özellikle hemanjiom) ve primer ya da metastatik malignite ayrımında SPFeO ile MRgörüntüleme noninvaziv bir radyolojik metod olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the use of organ-specific contrast agents improved the characterizationof focal hepatic lesions and resulted in higher diagnostic accuracy. Also this methodimproved, the accuracy for detection of metastatic lesions, for staging and have critical rolefor the management of treatment. Purpose of our study was to determine the value ofsuperparamagnetic iron oxide (SPIO) enhanced MR imaging in focal liver lesions.In the present study, T1-weighted FLASH MR images and T2-weighted double-echoTSE MR images were performed to 20 patients, before and after contrast injection. Metastaseswere detected in 11 patients, hemangioma were detected in 4 patients, HCC were detected in4 patients and in 1 case there were two lesions, one of them was metastasis while the otherwas considered as a hemangioma. Signal intensity measurements obtained from twosequences, unenhanced and enhanced image data ?Defining statistics? were calculated forS/N, lesion-liver contrast, C/N ratios and percentage of changes in the ratios, signal intensitychanges in short and long TE sequences and signal intensity rate for lesion/liver ratio wereanalyzed for individual patients with the Wilcoxon Signed Ranks Test.In cases that we found only hemangiomas, in all sequences, S/N ratios (p=0,043) andT2-weighted double-echo TSE with long TE SI change (p=0,043) were significant. In caseswith hemangioma in T1-weighted FLASH MR images and T2-weighted double-echo TSEwith short TE, lesion-liver contrast and lesion-liver SI changes were significant in T2-weighted MR images (p=0,043). In metastases changes were significant in all sequences.(p=0,002). In cases with metastasis and HCC T2-weighted double-echo TSE with short TEthere is an increase in the C/N ratio according to other sequences. While in the cases withhemangiomas T2-weighted double-echo TSE with long TE there is an decrease in the C/Nratios.In conclusion, superparamagnetic iron oxide (SPIO) enhanced MR imaging can beused as a non-invazive radiologic technique for the detection focal liver lesions, determiningthe number of lesions and differential diagnosis of benign lesions (especially hemangioma)from primary or metastatic malign lesions.