Disgrafi problemi olan çocuklarda üst ekstremite motor eğitiminin yazı yazma üzerine etkisi
The effect of the upper extremite motor training on writing of children having disgraphia problem
- Tez No: 192059
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA DOKUZTUĞ ÜÇSULAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yazı, değerlendirme, ince motor beceriler, fizyoterapi, disgrafi, Handwriting, evaluation, fine motor skills, physiotherapy, disgraphia
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ivÖZETÇinar Özdemir Ö., Disgrafi problemi olan çocuklarda üst ekstremite motoreğitiminin yazı üzerine etkisi Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık BilimleriEnstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Bolu,2006.Bu çalışma, normal okullarda eğitim gören çocuklarda, üst ekstremite proksimal vedistal kaslarının çalıştırılmasının yazı yazma okunaklılığı üzerine etkisini belirlemekamacıyla planlanmıştır. Bu çalışmaya Bolu ilinde bulunan Milli Egemenlikİlköğretim okulu ve Kültür İlköğretim okulu'nda eğitimlerini sürdüren 87 bireykatılmıştır. Bireyler randomize edilerek 16 birey distal eğitim grubu, 17 bireyproksimal eğitim grubu, 18 birey distal-proksimal eğitim grubu, 17 birey yazısıçirkin olan kontrol grubu, 19 birey yazısı güzel olan kontrol grubu olmak üzere 5gruba ayrılmıştır. Çalışmanın başlangıcında eğitim ve kontrol gruplarındakibireylerin yazı okunaklılıkları, kas kuvvetleri, ince el becerileri, kavrama kuvvetlerideğerlendirilmiştir. Ölçümler 8 hafta sonunda tekrar yapılmıştır. Distal, proksimalve distal-proksimal eğitim grupları her seans 30-45 dk. olmak üzere haftada 3 kez vetoplam 8 hafta eğitim programına alınmıştır. Kontrol grupları ise herhangi bir eğitimprogramına katılmamıştır. Olguların çalışma sonrasındaki değerlendirmelerinde,distal, proksimal ve distal-proksimal eğitim gruplarının yazı okunaklılığı, kaskuvveti, ince el becerileri, ince ve kaba kavrama kuvveti değerlerinin anlamlı olarakarttığı görülmüştür (p0,05).vÖlçümler sonunda distal eğitim grubunda en fazla el becerileri ve el kas kuvvetinde,proksimal eğitim grubunda proksimal kaslarda ve distal-proksimal ekstremitegrubunda hem proksimal hem de distal kaslarda ve el becerilerinde anlamlıgelişmeler gözlendi. Yazı yazma becerisi proksimal kas stabilizasyonu ve elbecerilerinin koordineli şekilde yapılması ile gerçekleştiğinden, yazı yazmabecerisini geliştirmek için hem proksimal hem de distal kasların birlikte çalıştırılmasıgerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ivSUMMARYÇinar Özdemir Ö,The Effect Of The Upper Extremite Motor Training onWriting of Children Having Disgraphia Problem, Abant İzzet Baysal UniversityScience Of Health Enstitute Physiotherapy and Rehabilitation Program ,Master Research/Bolu 2006.This study was planned to determine the effect of actuation of the upper extremiteproximal and distal muscles on legibility of writing of children having education innormal schools. 87 inviduals having education in Milli Egemenlik and KültürPrimary schools in Bolu, joined this study. Being randomized, they were divided into5 groups as; 16 of them were selected as distal physiotherapy education group, 17 ofthem as proximal physiotherapy education group, 18 of them as distal-proximalphysiotherapy education group, 17 of them as poor handwriting control group I and19 of them as good handwriting control group II. At the begining of the study thelegibility of writings, the muscle strengths, the fine manual skills and the strength ofgrasps of the inviduals in education and control groups were evaluated. Themeasurements were repeated after 8 weeks. The distal, proximal and distal-proximaleducation groups were taken into the program three 30-45 minuted sessions a weektotally for 8 weeks. The control groups didn?t join any education programs. Duringthe evaluation of the facts after the study, it was seen that the legibility of writings,the muscle strengths, the fine manual skills and the strength of fine and gross grasps?values of distal, proximal and distal-proximal physiotherapy education groupsincreased significantly (p0,05). After the measurements, the significant improvements were observed;vin distal physiotherapy education group mostly in manual skills and hand musclestrength, in proximal education group in proximal muscles, in distal-proximal group,both in proximal and distal muscles and manual skills. As the skill of hand writing isformed of making the manual skills in coordination with the proximal musclestability, it was observed that, to improve skill of writing it is necessary to actuateboth proximal and distal muscles as conclusion.