Tez boşalmalı olgularda vardenafilin sertleşme ve boşalma sürecine etkileri: plasebo kontrollü, çift-kör, çapraz karşılaştırmalı laboratuar çalışması
The effects of vardenafil on erection and ejaculation latency time on rapid ejaculators: placebo controlled, double-blind, cross-over laboratory setting study
  1. Tez No: 192058
  2. Yazar: AHMET GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ EKMEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Vardenafil, vibrasyonla uyarı, tez boşalma, görsel ve işitsel cinseluyarı, penil tümesans ve sertlik ölçümü, Vardenafil, vibratory stimulation, rapid ejaculation, audiovisual sexualstimulation, penile tumescence and rigidity monitoring.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
TEZ BOŞALMALI OLGULARDA VARDENAFİLİNSERTLEŞME VE BOŞALMA SÜRECİNE ETKİLERİ:PLASEBO KONTROLLÜ, ÇİFT-KÖR, ÇAPRAZKARŞILAŞTIRMALI LABORATUAR ÇALIŞMASIÖZETAmaç: Primer tez boşalmalı (TB) hastalarda vardenafilin uyarı ile boşalma süresi vesertleşme parametreleri üzerine etkisinin laboratuar şartlarında değerlendirilmesi.Hastalar ve yöntem: Primer TB'li 40 olguda çift kör, çapraz karşılaştırmalı, plasebokontrollü laboratuar çalışması gerçekleştirildi.Çalışmaya alınan bütün olgular, TB sorgulamasıyla, yanısıra uluslararası erektil işlevsorgulaması (IIEF), Amerikan ulusal sağlık enstitüsü (NIH) prostatit sorgulaması veuluslararası prostat semptom skoru (IPSS) sorgulaması ile değerlendirildi. Ürogenitalenfeksiyonlar açısından gerekli kültürler alındı.Olgu plasebo veya vardenafili alır almaz gerçek zamanlı penil tümesans ve sertlikölçümü başlatıldı. Görsel ve sesli cinsel uyarı (GSCU) 45 dakika sonra başlatıldı. HastaGSCU'nun sekizinci dakikasında vibrasyonla cinsel uyarıya başladı ve boşalmagerçekleşinceye kadar devam etti. Boşalma sonrası GSCU durduruldu. Uyarı ile boşalmasüresi kronometre ile ölçüldü. Monitorizasyona son kaydedilen uç veya kök sertliğinden sonra20 dakika daha devam edildi.Testler sonrası olgulara yan etki ve etkinlik sorgulaması yapıldı. Aynı test ikinci ilaçla7-15 gün içinde tekrarlandı. Sonuçlar Man-Whitney U ve ki kare testleri kullanılarakkarşılaştırıldı.Bulgular: Onyedi hastanın sonuçları değerlendirilebildi çünkü 14 hasta birinci veyaikinci testte yeterli sertlik sağlayamadı, 6 hasta ikinci teste gelmedi, bir hastada boşalmaolmadı, bir hastada vibrasyon öncesi boşalma oldu, bir hastada teknik sorun yaşandı.Değerlendirilen 17 hastanın yaş ortalaması 33.5±7.7 ve TB yakınma süresi 91.2±87.7(ortalama+SD) ay idi. IIEF sorgulaması orgazmik işlev skoru çalışmaya alınan hastalardaçalışma dışı kalanlara göre daha yüksekti (p0.05 herbiri için). Yan etki görülen olgu sayısı vardenafilkullananlarda plasebo kullananlara göre fazlaydı (p>0.05). Gözlenen bütün yan etkiler hafifveya orta şiddette idi. Testler sonrası yapılan etkinlik sorgulamasında her iki testte deolguların çoğu vibrasyon anındaki cinsel heyecan düzeylerini normal ilişkilerindekiyle aynıya da daha fazla olarak değerlendirdi (p>0.05).Sonuçlar: Bu laboratuar çalışmasında vardenafil boşalma süresini uzattı. Detümesanssüresi bir dereceye kadar daha uzundu ve bu dönemdeki sertlik daha kaliteliydi. Bu laboratuardüzeneği ilaçların TB üzerine etkilerini incelemek amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF VARDENAFIL ON ERECTION ANDEJACULATION LATENCY TIME ON RAPIDEJACULATORS: PLACEBO CONTROLLED, DOUBLE-BLIND, CROSS-OVER LABORATORY SETTING STUDYABSTRACTObjective: To evaluate the effects of vardenafil on ejaculation latency and rigidityparameters of patients with rapid ejaculation in a laboratory setting.Patients and Method: Double-blind, placebo-controlled, cross-over laboratory studywas performed with 40 males with rapid ejaculation.All patients evaluated with a medical and sexual history, including prematureejaculation questionnaire, International Index of Erectile Function (IIEF) questionnaire, NIHquestionnaire for prostatitis, and IPSS questionnaire. They also were evaluated with culturetests to exclude genital tract infection.As the subject ingested the placebo or vardenafil, real time penile tumescence andrigidity monitoring began. Audiovisual sexual stimulation (AVSS) was performed 45 minuteslater. The patient began vibratory stimulation at 8th minute of AVSS till ejaculation.Following ejaculation AVSS was stopped. The ejaculation latency time was measured bychronometer.The monitorisation was continued 20 more minutes after the last recorded tip orbase rigidity. After the tests, all patients underwent side effect questionnaire and satisfactionquestionnaire. The test was repeated with second medication in 7 to 15 days. Results werecompared using Man-Whitney U and ² tests.Results: The results of 17 patients could be evaluated since 14 patients could not haveenough rigidity in the first or second session, 6 did not come for the second session, one couldnot ejaculate, one ejaculated before vibratory stimulation and in once there happenedtechnical problems. Mean patient age was 33.5±7.7 years and duration of complaint was191.2±87.7 (mean+SD) months. IIEF orgasmic function domains were significantly higher inincluded patients than excluded patients (p0.05 for each). In vardenafil group time to last recorded tip or baserigidities were also longer, however, the differences were either not significant (p>0.05 foreach). There were more drug related side effects when the patients took vardenafil (p>0.05).Most of the side effects were mild to moderate in severity.Conclusion: In this laboratory setting, vardenafil prolongs ejaculation latency time.Detumescence time is somewhat longer with better erection quality. This laboratory settingmight be used to evaluate the effects of drugs for rapid ejaculation.