Eğitimde öğrenme güçlüğüne ilişkin okulöncesi öğretmenlerin yeterliliklerine yönelik çalışma: Kırşehir ili okul öncesi öğretmenleri örneği
A study on the competencies of preschoolteachers regarding learning difficulties ineducation: The case of preschool teachers in Kirşehir
- Tez No: 950061
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disleksi, Disgrafi, Okul Öncesi, Öğrenme Güçlüğü, Öz Yeterlilik, Dylexia, Dysgraphia, Preschool, Learning Disability, Self-Efficacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Öğrenme güçlüğü bireyin tüm hayatını etkileyecek bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin tespit edilmesi ve tanılama yapılması bireyin gelecek yaşantısında yaşayacağı sorunların bugünden ortadan kaldırılmasında okul öncesi öğretmenlerin önemini ortaya çıkartmaktadır. Okul öncesi dönemden sonra tanı konulan çocuklarda öğrenme güçlüğü sorunları daha da derinleşmektedir. Bu çalışma ile okul öncesi öğretmenlerin öğrenme güçlüğüne yönelik yeterlilikleri ölçek ile test edilmiştir. Bu yönde yapılacak araştırmalara yol gösterici olmak, öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin sorunlarına çözüm yolu üretmek, öğrenme güçlüğünde erken teşhisin önemini ortaya koymak ve bilim dünyasına katkı sağlamak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırmada yüz yüze uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler SPSS27 istatistik programı ile analiz edilmiş ve Ortalama Değerler, Pearson Korelasyon Analiz, t Testi (tek örneklem varyans analizi), ANOVA Testi (tek yönlü varyans analizi) gibi dört farklı yöntem ile bulgulara ulaşılmıştır. Bu analizler sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda; okul öncesi öğretmenlerin mezun olduğu fakülte, mezun olduğu bölüm, çalıştığı kurum, öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışma süreleri ve öğrenme güçlüğüne yönelik alınan hizmet içi eğitimlerin öğrenme güçlüğü yeterliliklerinin artırılmasında etkili olduğu tespit edilmiştir. Ancak okul öncesi öğretmenlerin cinsiyeti ve tecrübelerinin (meslekte çalışma süreleri) öğrenme güçlüğü yeterliliklerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma ile okul öncesi öğretmenlerin öğrenme güçlüğüne yönelik hizmet içi eğitim almaları ve öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışma tecrübeleri öğrenme güçlüğü yeterliliklerini arttırdığı verisine ulaşılmıştır. Bu çalışma ile okul öncesi öğretmenlerden öğrenme güçlüğüne yönelik hizmet içi eğitim almayanlar ve öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerle çalışmayanlarda yeterliliklerin düşük seviyede kaldığı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda okul öncesi öğretmenlerin öğrenme güçlüğü yeterliliklerinin artırılması bu yönde güçlük yaşayan öğrencilerin erken tanılanmasında büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Learning disabilties emerge as a phenomenon that can impact an individual's entire life. Identifying and diagnosing learning disabilities in children, particularly during the preschool period, underscores the critical role of preschool teacher in difficulties in students during the preschool period, highlights the critical role of preschool teachers in mitigating potential future challenges. When learning disabilities are diagnosed after the preschool period, the problems tend to become more profound. This study examines preschool teachers competencies regardin learning disabilities using a survey method. The research aim to guide future studies in this field, provide solutions to the challeges faced by indivuduals whit learnin disabilities, emphazise the importance of early diagnosis, and contribute to the scientific literature. The data obtained from the scales applied in the study were analysed with SPSS27 statistical software, and findings were obtained using four different methods: mean values, Pearson correlation analysis, t test (one-sample analysis of variance), and ANOVA test (one-way analysis of varience). The findings oblained as a result of these analyses were then evaluated. The evalations revealed that the faculty, department, instition, working time with sutudents whit learning disabilities and inservice trainings received for learning disabilities were effective in increasing the learning disability competencies of preschool teachers. However, it was concluded that preschool teachers' gender and experience (working time in the profession) did not affect their learning disability competences. The study demosrated that preschool teachers'participation in in-service training programmes concerning learning disabilities, coupled whith their practical experience in working with students who present such challenges, led to a notable enhancement in their learning disability competencies. Conversely, the study's findings indicated that preschool teachers who neitherr received in-service training nor had direct engagement with students with learning disabilities exhibited minimal progress in devoloping these cmpetencies. Consequently, enhancing the learning disability competencies of preschool teachers is of paramount importance in facilitating the early idendification of learning disabilities in students.