Tek doz L-arginin yüklemesinin vazodilatasyon ve egzersiz performansına etkisi
Effects of one dose L-arginine supplementation on vasodilatation and exercise performance
  1. Tez No: 192060
  2. Yazar: HÜLYA YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. R. GÜL TİRYAKİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Fizyoloji, Spor, Nutrition and Dietetics, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: L-arginine, aerobic performance, vasodilatation, blood pressure, blood flow, urine, cholesterol
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETTEK DOZ L-ARGİNİN YÜKLEMESİNİN VAZODİLATASYON VE EGZERSİZPERFORMANSINA ETKİSİBu çalışmanın amacı, 7 gün süre ile günde 6 gr uygulanan L-Arginin (l-arg) yüklemesininfutbolcu genç erkeklerde vazodilatasyon, aerobik performans, hemodinamik ve biyokimyasalparametrelere olan etkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya yaş ortalamaları 23±1.89 yıl olan 24gönüllü erkek üniversite öğrencisi katılmıştır. Deneklerin maksimal oksijen tüketimleriQueens College Step testi kullanılarak ölçülmüştür. İlk ölçümlerin ardından denekler rasgelel-arg, plasebo ve kontrol grubu olarak 3'e ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF ONE DOSE L-ARGINE SUPPLEMENTATION ONVASODILATATION AND EXERCISE PERFORMANCEThe aim of the study was to determine the effect of oral L-Arginine (l-arg) supplementationon the vasodilatation, aerobic performance, hemodynamics and biochemical measures ofyoung footballer males administrated 6 g of l-arg on a daily basis in period of 7 days. In thisstudy, 24 volunteer male university students aged average 23±1.89 years old participated.Maximal oxygen consumption values of the subjects were determined by using QueensCollege Step Test. Subjects were randomly divided into three groups of l-arg, placebo andcontrol. After one week of 6 g l-arg supplementation, systolic blood pressure (SBP), diastolicblood pressure (DBP) and mean arterial pressure (MAP) were significantly decreased (p.05). As a conclusion, l-arg supplementation increased theendothelium dependent vasodilatation, U, PSV, EDV, maxVO2 and decreased the SBP andDBP of young footballer males significantly (p.05).