İntihar girişiminde bulunan bireylerde psikiyatrik morbidite, kişilik bozukluğu ve bazı sosyodemografik ve klinik etkenlerle ilişkisi
The interaction of personality disorder, psychiatric morbidity and sociodemographic and clinical variables in suicidal individuals
  1. Tez No: 192061
  2. Yazar: HAYRİYE DİLEK YALVAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BURHANETTİN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, kişilik bozukluğu, psikiyatrik morbidite, sosyodemografik etkenler, klinik etkenler.74, suicide, personality disorders, psychiatric morbidity, sociodemographic variables, clinical variables.76
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
8.ÖZETİNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNAN BİREYLERDE, PSİKİYATRİKMORBİDİTE, KİŞİLİK BOZUKLUĞU ve BAZI SOSYODEMOGRAFİK veKLİNİK ETKENLERLE İLİŞKİSİAmaç: İntihar girişimiyle başvuran olgularda, intihar girişimi ve sonuçlarıüzerinde etkili olan kişilik bozukluğu, psikiyatrik morbidite, sosyodemografik veklinik değişkenler gibi risk etkenlerini saptayarak koruyucu, önleyici ve tedaviedici yaklaşımlar geliştirmeye yönelik bilgilere ulaşmak hedeflenmektedir.Gereç ve Yöntem: Hastalara klinik görüşmeyi takiben araştırmacı tarafındanhazırlanan sosyodemografik veri formu, DSM-IV için yapılandırılmış SCID-IIformu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), BeckUmutsuzluk Ölçeği (BUÖ), İntihar düşüncesi ölçeği (İDÖ), İntihar niyeti ölçeği(İNÖ) uygulanmıştır.Bulgular: Olguların yaş ortalaması 28.24 ± 10.59 idi. %64'ü kadın, %42'si evhanımı, %52'si evli, %62'si çekirdek aile yapısında, %54'ü düşük gelirli, %82'sifazla miktarda ilaç alarak intihar girişiminde bulunmuştur. En sık intihar nedeniailevi sorunlar olup, %68'inde intihar girişiminden hemen öncesinde psikososyalstresör vardı. İntihar girişimi sonrası hastaların % 36'sı uyum bozukluğu, %32'sidepresyon tanısı aldı. Olguların %90'ı SCID'e göre en az bir kişilik bozukluğutanısı aldı. %34'ünde borderline kişilik bozukluğu, %16'sında obsesif-kompulsifkişilik bozukluğu tespit edilmiştir. Antisosyal ve bağımlı kişilik bozukluğuerkeklerde daha fazla saptanmıştır. İDÖ ile BDÖ, BAÖ ve BUÖ ilişkilibulunmuştur.Sonuç: Olgularımızda kişilik bozukluğu oranının yüksek olması ve intiharlarındaha çok psikososyal stresör sonrası çıkması, krize müdahale ve intiharıönleme merkezlerinin önemini artırmaktadır. Ayrıca olguların intihar nedeniolarak ailevi sorunları en fazla düzeyde belirtmeleri ailenin iç dinamiklerinin nedenli önemli olduğunu göstermektedir. İntihar girişiminde bulunan bireylerintedavisi kadar, insanları bu davranış biçimine yönelten sosyal ve ekonomikkoşulların düzeltilmesi de aynı düzeyde önemlidir. Bu da koruyucu ve önleyici73yaklaşımları içeren kapsamlı ve çok disiplinli projelere gereksinim olduğunugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYTHE INTERACTION OF PSYCHIATRIC MORBIDITY, PERSONALİTYDİSORDERS AND SOCIODEMOGRAPHIC AND CLINICAL VARIABLES INSUCIDAL INDIVIDUALSObjective: The aim of this study is to investigate the risk factors like psychiatricmorbidity, personality disorder, sociodemographic and clinical variables andtheir effects on the process and the results of the suicidal interference, inpatients who undertake suicide, and to search for preventive and curativeapproaches.Material and Method: The sociodemographical data sheet, the SCID-II sheetconfigured for DSM-IV, Beck Anxiety Inventory (BAI) Beck Depression Inventory(BDI), Beck Hopelessness Scale (BHS), suicidal ideation scale (SIS) andsuicidal intention scale (SInS) were applied following the clinical interview.Results: The mean age was 28.24 ± 10.59. 64% of the patients were female,42% were housewives, 52% were married, 62% had the nüclear family type,54% had low income and 82% committed suicides by high dose oral drugingestion. The most common reason for suicidal intervention was familyproblems; 68% had psychosocial stressors prior to the intervention. After theintervention 36% of the patients were diagnosed as adaptation disorder, while32% was diagnosed as depression. 90% of all cases had at least onepersonality disorder diagnosis according to SCID. 34% had borderlinepersonality disorder; 16% had obsessive-compulsive personality disorder. Anti-social and dependent personality disorders were more common in males. SISand BDI, BHS and BAI were found out to be related.Conclusion: The high rate of personality disorders and the interaction betweenpsychosocial factors and suicidal interventions seem to increase the importanceof the crises interference and suicide prevention centers. On the other hand thefact that family problems are signed to be the most common stressors forsuicide, prove the importance of the in-family dynamics. The corrections of thesocial and economical factors which lead to this behavior are as important as75the treatment of the individuals who commit suicide. This result is a proof thatwe will need large multidisciplinary studies which may apply preservative andpreventive measures.