Eklampsi hastalarında midazolam ve deksmedetomidin sedasyonunun karşılaştırılması
Comparison of midazolam and dexmedetomidine sedation at eclamptic patients
  1. Tez No: 192070
  2. Yazar: AYŞE ÜLGEY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİYE ESMAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: deksmedetomidine, midazolam, eklampsi, preeklampsi, yoğunbakım9, dexmedetomidine, midazolam, eclampsia, preeclampsia, intensive care10
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETAmaç: Eklampsi günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hala önemli birmortalite ve morbidite sebebidir. Bu hastalarda prenatal bakım kadar postnatal bakım dabüyük önem arzetmektedir. Bu çalışmada yoğun bakıma alınan eklamptik hastalarınsedayonunda midazolam ve deksmedetomidini karşılaştırmayı amaçladık.Hastalar ve Yöntem: Eklampsi nedeniyle gebeliği cerrahi olarak sonlandırılantoplam 40 hasta çalışmaya alındı. Hastalar midazolam (n=20) ve deksmedetomidin grubu(n=20) olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Postoperatif entübe olarak yoğun bakıma kabuledilen hastalardan midazolam grubuna 0.05 mg/kg yükleme, 0.1 mg/kg/saat idamemidazolam, deksedetomidin grubuna 1 μgr/kg yükleme ve 0.7 μgr/kg/saat idamedeksmedetomidin infüzyonu başlandı. Her iki grupta da sedasyon yeterli olmadığında bolusşeklinde propofol uygulandı ve miktarı kaydedildi. Analjezik ihtiyacı olduğunda fentanilyapıldı ve toplam miktar kaydedildi. Hastaların kalp atım hızı, kan basınçları, oksijensatürasyonları, santral venöz basınç değerleri, Ramsey sedasyon skorları kaydedildi.Hastaların kan biyokimya değerleri, infüzyondan hemen önce ve sonrasında her 24 saatte birçalışıldı. Her 6 saatte bir kan gazı değerleri çalışıldı. Antihipertansif ilaç gereksinimi vemiktarı, takip süresince konvülziyon izlenip izlenmediği, yoğun bakım da kalış süresikaydedildi.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların biyokimyasal değerleri, hemodinamik değerleriaçısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Dexmedetomidin grubundaantihipertansif ilaç gereken hasta sayısı daha azdı ve hastaların yoğun bakımda kalma süresidaha kısa idi. Antihipertansif ilaç gereken hasta sayısı ve yoğunbakımda kalma süreleriaçısından gruplar arasında anlamlı fark vardı (p < 0.05). Ek propofol gereksinimi, ek analjezigereksinimi ve APACHE II skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu.Sonuç: Yoğun bakımda kalma süresinin daha kısa olması ve daha az antihipertansifilaç ihtiyacı olması nedeni ile eklamptik hastaların sedayonunda, deksmedetomidininmidazolama üstün olduğu sonucuna vardık.8
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim: Today, in developed and developing countries eclampsia is still an importantcause of mortality and morbidity. These patient?s postnatal care is as important as theirprenatal care. For this reason our purpose , while observing their intensive care, was to choosethe most appropriate sedative agent.Patients and Methods: The study was done on patients who ended their pregnancydue to eclampsia by surgically.The study involved 40 patients. Patients were randomized intotwo groups as midazolam ( n = 20) and dexmedetomidine ( n = 20). Patients who were takeninto intensive care unit as postoperative intübated in group I, have received the infusion ofmidazolam 0.05mg/kg bolus dose and 0.1mg/kg maintanance dose and in group II,dexmedetomidine 1μgr/kg bolus and 0.7μgr/kg/h maintanance dose. When sedation was notenough, propofol in the shape of puse was applied and the amount recorded. The patients?heart rate, blood pressure, oxygen saturation, central venous pressure values and RamseySedation Scores were recorded. Every 24 hours, the patients? biochemistry values, just beforeand after the infusion, were studied. Their blood gase values were also studied every 6 hours.Requirements for antihypertansive medication and given doses were recorded. During thestudy, whether konvülsion was followed or not and hospitalization in ICU was recorded too.Findings: Among the patients taking part in the study, there was no meaningfuldifference in their biochemistry and hemodynamic values. However, there was a significantdifference between the groups regarding their use of antihypertensive medication and theirlength of stay in the intensive care unit. There was also no significant difference between thegroups regarding the requirement for additional propofol, analgesia and also in theirAPACHE II scores.Conclusion: Due to less time spent in intensive care unit and less antihypertensiveagent requirements, we came to the conclusion that in eclamptic patients dexmedetomidine issuperior to midazolam.