Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kemotrapi tedavisi gören lösemi hastalarında G-bantlama metodu ile sitogenetik analizler
Cytogenetic analysis via G-banding method with leukemia patients taking chemotherapy treatment that applied to Suleyman Demirel University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 192075
  2. Yazar: AYŞE ALTUNBAŞAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EFKAN UZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Hematoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Hematology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: lösemi, GTG bantlama, kemoterapi, kromozom, periferik kan.61
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETBu çalışmada Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi DahiliyeAnabilim Dalı Hematoloji bölümü ve Pediatri Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisibölümüne başvuran kemoterapi başlanmış, remisyondaki veya post-kemoterapidönemindeki lösemili erişkin ve çocuk hastalar ile çalışılmıştır. Ayrıca hastalarla yaşve cinsiyet olarak uyumlu sağlıklı kontrol grubu da oluşturulmuştur. Lösemi grubu12 post-kemoterapik, 18 remisyonunu sağlamış ve tedavisinin herhangi birbasamağında olan hastalardan oluşmuştur. Çalışmaya parelel olarak hastalarla yaş vecinsiyet olarak uyumlu 30 kontrol birey de sitogenetik olarak değerlendirildi. Tümhasta ve kontrol bireylerden GTG (Giemsa-Tripsin-Giemsa) bantlama tekniği ilepreparatlar hazırlandı. Lösemi alttiplerine ve tedavinin evresine göre tespit edilenpatolojilerin dağılımı şu şekildedir:16 ALL hastasının 5'inde patoloji tespit edilmiş olup,• t(12;15) translokasyonlu vaka post-indüksiyon terapisinde,• del(17q) delesyonlu vaka post-indüksiyon tedavisinde,• Perisentrik inversiyon(9) patolojisini taşıyan hasta post-indüksiyontedavisinde,• Perisentrik inversiyon(1) patolojisini taşıyan hasta post-kemoterapidöneminde,• t(2;5) translokasyonlu vaka post-indüksiyon tedavisindeydi.5 KLL hastasının 1'inde patoloji tespit edilmiş olup,• t(9:22) translokasyonlu hasta post-indüksiyon döneminde değerlendirildi.5 KML hastasının 1'inde patoloji tespit edilmiş olup,• t(9;22) translokasyonlu bir vaka post-indüksiyon döneminde idi.ALL hastaları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, gözlemlenen kromozomanomalileri bakımından anlamlı fark gözlendi. Diger hasta grupları kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmedi.Sonuç olarak; lösemi tedavi protokollerinden biri olan kemoterapi kromozomalboyutlarda değişimlere neden olabilmektedir. Bu değişim mevcut bir patolojiyidüzeltme yönünde olabileceği gibi, tedavi bağımlı yeni klonların oluşması şeklindede olabilir. Periferik kandan GTG bantlama yöntemi ile kısa sürede hastanın tedavisi60hakkında fikir verebileceğini, hem ekonomik ve hem de kolay uygulanabilirlikaçısından tercih edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAdult and children patients with leukemia, who have admitted to Hematologyand Pediatric Oncology departments of Suleyman Demirel University School ofMedicine during remission or post-chemotherapy periods, were included in thisstudy. All patients were given chemotherapy. A control group which is coherent withthe patient group by means of age and gender was also constituted. There were 30patients of whom 12 were in post-chemotherapeutic and 18 were in remissionperiods with any stage of the treatment in leukemia group. In pararllel to the study,30 healthy individuals in control group were evaluated cytogenetically. Bloodsamples were collected and metaphase plaque samples were prepared via using GTG(Giemsa-Tyripsine-Giemsa) banding method.