Ratlarda tiyoaset amit ile oluşturulan fulminan hepatik yetmezlikte gingko biloba, vitamin E ve melatoninin bakteriyel translokasyon üzerine etkileri
The effects of gingko biloba , vitamin E and melatonin on bacterial translocation in thioacetamide-induced fulminant hepatic failure in rats
  1. Tez No: 192076
  2. Yazar: ULVİ DEMİREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT MUHSİN MUHİP HARPUTLUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel translokasyon, fulminan karaciğer yetmezliği, oksidatifstres, tiyoasetamit, antioksidanlar, Platelet-aktivatör faktör.31, Bacterial translocation, fulminant hepatic failure, oxidative stress, thioacetamide, antioxidants, Platelet-activating factor.33
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETRATLARDA TİYOASETAMİT İLE OLUŞTURULAN FULMİNAN HEPATİKYETMEZLİKTE GİNGKO BİLOBA, VİTAMİN E VE MELATONİNİNBAKTERİYEL TRANSLOKASYON ÜZERİNE ETKİLERİAmaç: Bakteriyel translokasyon (BT), fulminan karaciğer yetmezliği (FKY) gibi birçokciddi klinik durumda infeksiyöz komplikasyonların gelişiminde yerleşmiştir.Biz ratlarda tiyoasetamit (TAA) ile oluşturulan FKY'de Gingko biloba (GB), vitamin E(Vit E) ve melatoninin intestinal oksidatif hasar ve bakteriyel translokasyon üzerineetkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Toplam 42 rat 5 gruba ayrıldı. Grup1 (n=8) kontrol grubuydu. Grup2 (n=10) TAA grubuydu ve bu grupatki ratlar 3 gün boyunca intraperitoneal (ip) olarak350 mg/k/gün TAA aldı. Grup 3 (n=8)'e oral 100mg/kg/gün GB, grup 4 (n=8)'e oral200 mg/kg/gün Vit E, grup5 (n=8)'e intraperitoneal 3 mg/kg/gün melatonin tedavisi ilkTAA dozundan 48 saat önce başlandı ve devam eden 5 gün boyunca sürdürüldü.Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında TAA grubunda ciddi hepatik veintestinal oksidatif hasar, ileal aspiratlarda artmış Escherichia coli sayıları ve yüksekBT sıklıkları gözlendi (tüm p değerleri 0.05).30Sonuç: Sonuçlarımız intestinal oksidatif hasarın intestinal mukozanın bariyerfonksiyonunu bozarak BT gelişmesinde önemli rol oynadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECTS OF GINGKO BILOBA, VITAMIN E AND MELATONIN ONBACTERIAL TRANSLOCATION IN THIOACETAMIDE-INDUCED FULMINANTHEPATIC FAILURE IN RATS.Aim: Bacterial translocation (BT) has been implicated in the development of infectiouscomplications in many serious clinical conditions such as fulminant hepatic failure(FHF). We aimed to investigate the effects of Gingko biloba (GB), Vit E (Vit E) andmelatonin on intestinal oxidative damage and BT in thioacetamide (TAA)-induced FHFin rats.Materials and methods: A total of 42 rats were divided into five groups. Group 1 (n=8)was the control group. Group 2 (n=10) was the TAA group, in which rats received 350mg/kg TAA daily by the intraperitoneal (ip) route for 3 days. Oral 100 mg/kg GB perday was administered to group 3 (n=8), oral 200 mg/kg Vit E per day to group 4 (n=8)and ip 3 mg/kg melatonin per day to group 5 (n=8) 48 h prior to the first TAA injectionand was continued for 5 consecutive days.Results: When compared with the control group, serious hepatic and intestinal oxidativedamage, increased Escherichia coli counts in ileal aspirates and high BT frequencieswere observed in the TAA group (all p0.05).Conclusion: Our results suggest that intestinal oxidative damage plays a major role inthe development of BT by disrupting the barrier function of intestinal mucosa.