Vajinal yakınması olan kadınlarda trichomonas vaginalis araştırılması
A research of trichomonas vaginalis on women who have vaginal complains
- Tez No: 192104
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Microbiology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: CPLM besiyeri, Direkt mikroskobik bakı, Giemsa boyama, Trichomonasvaginalis, Vajinal yakınmalar, CPLM medium, Direct microskobic examination, Giemsa stain, Trichomonasvaginalis, Vaginal complains
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETVajinal Yakınması Olan Kadınlarda Trichomonas vaginalis AraştırılmasıTrichomonas vaginalis insanın ürogenital sisteminde yaşayan kamçılı bir protozoondur.Yaptığıhastalığa Trikomonyoz adı verilir.T.vaginalis dünyada kozmopolit bir dağılım gösterir. Enfeksiyonun yaygınlığı toplumun yaşayışşekline ve sosyo-kültürel yapısına göre değişir. Kadınlar arasında enfeksiyonun insidansı %10-25erkeklerde %5 arasında değişmektedir. Ülkemizde akıntılı kadınlarda % 3-50 arasında değişenoranlarda Trichomoniosis rapor edilmiştir. T.vaginalis insidansını tüm bölgeler için belirtmekmümkün olmamaktadır.Araştırmanın amacı 2004 yılı Ekim-Kasım-Aralık aylarında Sağlık Bakanlığı AnkaraDoğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'ne vajinal yakınmalarla başvuran kadınlardaT.vaginalis araştırılmasıdır. Bu doğrultuda 3 ay boyunca vajinal yakınması olan 150 ve herhangi birşikayeti olmayan 20 kadına ulaşılmıştır. T.vaginalis yaygınlığını araştırmak amacı ile hastalarınkişisel bilgileri, eğitim durumları, hijyenik durumları, doğum kontrol durumları ve yakınmaları ileilgili bilgileri içeren bir hasta bilgi formu kullanılmıştır.170 kişi jinekolojik muayeneye alınmış ve vajinal akıntı örnekleri direkt mikroskobi, Giemsaboyama ve CPLM besiyerine ekim yöntemleriyle incelenmiştir. Kontrol için gelen 20 kişideT.vaginalis'e rastlanmamıştır. Çeşitli vajinal şikayetleri olan 150 kişiden 9 kişide (%6) T.vaginalisbulunmuştur. T.vaginalis pozitif olan kişilerde mantara ve G.vaginalis'e rastlanmamıştır.Yapılan istatistiki değerlendirmeye göre hastaların yaşları ve şikayet süreleri ile parazitingörülmesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Evli olan kadınlarda, ilkokul mezunu olankadınlarda, ev hanımı olanlarda gelir seviyesi düşük semtlerde oturanlarda, alaturka tuvaletkullananlarda T.vaginalis yüzdesi daha yüksek olmasına rağmen değerler çok küçük olduğundan ki-kare testi yapılamamıştır.Tanıda direkt inceleme ve boyamanın yanında kültür yöntemlerinin de uygulanması sonucungüvenirliğini arttırmaktadır. Bu çalışmada da olduğu gibi birçok araştırmada direkt incelemedegörülmeyen T.vaginalis kültür yöntemleriyle saptanmıştır.Sonuç olarak parazitin bulaş yolları ile ilgili halk sağlığı eğitiminin etkinleştirilmesi önerisisunulmuştur.
Özet (Çeviri)
1SUMMARYA Research of Trichomonas vaginalis On Women Who Have Vaginal ComplainsT. vaginalis is a flagellated protozoon living in urogenital system of human. It causestrichomoniasis.T. vaginalis shows cosmopolitan dispersion in the world. Enfectious widespreadchanges from communitie?s living way to social and cultural form. Enfectious incidence is10-25% in women and 5% in men. In our country 3-50% Trichomoniasis informed inwomen who have vaginal dischange. It cannot be possible determine the incidence of T.vaginalis for all regions.The aim of the researching of T. vaginalis on women with vaginal complainsgynecology policlinic in Health Ministry Ankara Maternity Hospital and Women DiseasesHospital in October-November-December 2004. In this way we reached 150 women havevaginal complains and 20 women have no complains for three months. In the study toresearch prevalance of T. vaginalis, a patient information form is used that includes personalinformations, person?s educations, hygiene conditions, person?s birth control ways andvaginal complains.Gynecological inspection made for 170 person. Direct microskobic examination,Giemsa stained examination and culture in CPLM medium were used to examine the vaginaldischange samples. T. vaginalis wasn?t found in 20 person who came for control. T.vaginalis was present in 9 of 150 person (6%) who have different vaginal complains. G.vaginalis an Candida weren?t found in person who have T. vaginalis.According to statistical appraise; There is no meaningful relation was found betweenT. vaginalis and patient?s ages, period of vaginal complains. Although percentage of T.vaginalis is high in housewifes, mary women, women graduated from primary school,women use squat toilet and women live in places that have low icome state. Ki-khare testcouldn?t be used because of the low values.In the diagnosis of T. vaginalis not only the direct microskobic and stainedexamination but also the culture methods increase the reliability of the result.In many studies when T. vaginalis wasn?t seen in direct microskobic examination. Itwas found by a culture method like our study.As a result a suggestion was presented for community health education aboutparasite?s infectious ways.