Kemik iyileşmesinde trombositten zengin plazmanın (platelet rich plasma-PRP) etkisinin deneysel olarak değerlendirilmesi
Experimental evaluation of platelet rich plasma (PRP) effect on bone healing
- Tez No: 192106
- Danışmanlar: PROF.DR. ASRİYE MOCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Büyüme faktörleri, kemik greftleri, kemik iyileşmesi, trikalsiyum fosfat, trombositten zengin plazma, Bone graft materials, bone healing, growth factors, platelet rich plasma, tricalcium phosphate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETKemik İyileşmesinde Trombositten Zengin Plazmanın (Platelet Rıch Plasma-PRP)Etkisinin Deneysel Olarak DeğerlendirilmesiÇalışmada, kemik iyileşmesi üzerine PRP'nın etkisi deneysel olarak değerlendirilmiştir. Budeneysel çalışmaya 12 adet beyaz Yeni Zelanda tavşanı dahil edilmiştir. PRP, Curasan PRPsistem (Curasan, Klenostheim, Germany) ile hazırlanmıştır.Her bir tavşanın sol tibiaları üzerinde 4 adet 3,3 mm. çapında standart kemikdefektleri oluşturulmuştur. Defektler yalın PRP; yalın Ã-TCP; PRP ve Ã-TCP kombine olarakgreftlenmişlerdir. Geri kalan defekt kontrol amaçlı boş bırakılmıştır. 12 beyaz Yeni Zelandatavşanları sakrifiye edilme zamanlarına göre 3 gruba ayrılmışlardır. 14., 30. ve 60. günlerdetavşanlar sakrifiye edilmişlerdir. Tibialar histolojik değerlendirme için çıkarılmıştır.Yeni oluşan kemiğin kalitesi ve PRP'nın etkisi histolojik metodlarla değerlendirilmiştir.Sonuçlar 14. günde belirgin fark göstermemiştir. 30. günde, yalın Ã-TCP ve PRP+Ã-TCPgrubunun her ikisinde de sonuçlar artış göstermiştir. PRP+Ã-TCP grubu, yalın Ã-TCPgrubundan daha iyi bulunmuştur. Yalın PRP ile doldurulan defektler ve kontrol grubuarasında kemik oluşumunda belirgin fark izlenememiştir. 60. günde PRP, Ã-TCP ile birlikteuygulandığında kemik oluşumunun daha etkili olduğu görülmüştür. PRP+Ã-TCP grubundakemik oluşumu belirgin olarak diğer gruplardan fazladır.Histolojik çalışma, PRP'nın sentetik kemik materyeli - Ã-TCP ile kullanıldığı zamankemik oluşumunun daha fazla olduğunu göstermiştir. Tavşan tibia modelinde, kemikiyileşmesinde PRP'nin olumlu etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYExperimental Evaluation of Platelet Rich Plasma (PRP) Effect on Bone HealingThe effect of PRP on bone healing had been evaluated experimentally in the study. TwelveNew Zealand white rabbits were included in this experimental study. PRP was prepeared viaCurasan PRP system(Curasan, Klenostheim, Germany).Four standart in diameter of 3,3 mm. bone defects were created on the left tibiaes ofeach rabbit. Defects were grafted with PRP alone; Ã-TCP alone, and PRP and Ã-TCP incombination. Remaining defect was left empty as control groups. Twelve New Zealand whiterabbits were divided into 3 groups based on their times of sacrifice. The rabbits weresacrificed in 14., 30. and 60.days. Tibiaes were removed for histological evaluation.The quality of newly formed bone and the effect of PRP were evaluated byhistological methods. The results showed no significant difference on 14. day. On the 30.day, the results showed an increase in both Ã-TCP alone group and PRP+Ã-TCP group.PRP+Ã-TCP group was greater than Ã-TCP alone group. No significant difference in boneformation was seen between the defects filled with PRP alone and control groups. On 60.day, bone formation seemed to be more effective when PRP was applied in combinationwith Ã-TCP. In PRP+Ã-TCP group, bone formation was significantly greater than the othergroups.The histological study revealed that the bone formation was more effective when PRPwas used with synthetic bone substitue-Ã-TCP. PRP had positive effect on bone healing inrabbit tibiae models.