Tüberküloz plörezide spesifik koruyucu immün yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of specific protective immune response in tuberculosis pleurisy
  1. Tez No: 192107
  2. Yazar: FERAH BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK BARBAROS ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Mikrobiyoloji, Allergy and Immunology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz plörezi, Mycobacterium tuberculosis, ESAT-6, CFP-10, sitokin, Tuberculous pleurisy, Mycobacterium tuberculosis, ESAT-6, CFP-10, cytokine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETTüberküloz Plörezide Spesifik Koruyucu İmmün Yanıtın DeğerlendirilmesiDünyada önemli bir problem olmaya devam eden tüberküloz (TB)'un kontrolü vegelecekte eradikasyonu için etkili aşılara, spesifik tanı reaktiflerine; tedavisi için dealternatif immün modülatör yaklaşımların belirlenmesine ihtiyaç vardır.Çalışmamızda, TB aşısı için aday peptidler olarak kabul edilen CFP-10 ve ESAT-6'nın koruyucu immün cevaptaki rolü ile TB'da lokal koruyucu immün cevapta yer alansitokin ve mononükleer hücrelerin etkinliği araştırıldı. Bu amaçla TB plörezi (hasta grubu)ve malign plörezili (kontrol grubu) hastalardan elde edilen plevral sıvı mononükleerhücreleri PHA, PPD, CFP-10 ve ESAT-6 ile stimüle edilerek intrasellüler ve ekstrasellülersitokin düzeyleri (IFN-γ, IL-10, IL-13, IL-4) değerlendirildi. Ayrıca hasta ve kontrolgruplarında plevra sıvısı IFN-γ, IL-12p40, IL-18, IL-8, TNF-α, IL-4, IL-10, IL-13, sFas,sFasL düzeyleri ile mononükleer hücre oranları araştırıldı.Plevra sıvısı mononükleer hücrelerinin CFP-10 ve ESAT-6 ile stimülasyonu sonucu,TB plörezi olgularında ekstrasellüler ve intrasellüler IFN-γ düzeylerinde, kontrol grubunagöre belirgin artış olduğu, antienflamatuvar bir sitokin olan IL-10 düzeylerinin de arttığısaptandı. TB plörezili hastalarda plevra sıvısı IFN-γ, IL-12p40, IL-18, IL-8, TNF-αdüzeyleri, kontrol gruplarına göre yüksek bulundu.Elde edilen veriler ışığında TB'daki koruyucu immünitede Th1 tipi spesifik hücreselimmünitenin primer yanıt olduğu; ESAT-6 ve CFP-10'un TB plörezili olgularda bu yanıtıendükledikleri; bu peptitlerin TB aşı preparasyonlarında yer almaları sonucu koruyucuetkinliği daha güçlü aşıların geliştirilebileceği; ESAT-6 ve CFP-10'un yer aldığı testlerdenBCG'ye bağlı Tüberkülin pozitifliği ile doğal enfeksiyonun ayrımında ve özellikle TB'unendemik olmadığı bölgelerde tanıda yararlanılabileceği; ayrıca plevra sıvısındaki IFN-γdüzeylerinin TB plörezi ve malign plörezi ayırımda kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of specific protective immune response in tuberculosis pleurisyThere are requirements for effective vaccines and specific diagnostic reagents tocontrol and eradicate Tuberculosis (TB) which remains an important health problem.Alternative immunomodulatory approaches also needs to be developed for bettertreatment of the disease.In our study, the roles of ESAT and CFP-10, which are candidate peptides for newTB vaccine preparations, and effectiveness of cytokines and mononuclear cells wereinvestigated to determine their involvement in local protective immune response. For thisaim, pleural fluid mononuclear cells obtained from TB pleurisy (study group) and malignpleurisy or non-TB non-malign pleurisy (control groups) patients were stimulated withPHA, PPD, ESAT-6 and CFP-10 prior to the measurement of intracellular andextracellular cytokines (IFN-γ, IL-4, IL-10 and IL-13). Additionally, the levels of IFN-γ,IL-4, IL-8, IL-10, IL-12p40, IL-13, TNF-α, sFas and sFasL, and the proportional profilesof mononuclear cell subsets in pleural fluids were evaluated.As a result of stimulation of pleural fluid mononuclear cells with ESAT-6 andCFP-10, extracellular and intracellular levels of IFN-γ dramatically increased in TBpleurisy cases when compared to control groups, and the levels of anti-inflammatorycytokine IL-10 were also determined to be elevated. It was also shown that levels ofpleural fluid IFN-γ, IL-8, IL-12p40, IL-18, TNF-α and sFasL were significantly higher inthe patients with TB pleurisy in comparison to control groups.In the light of the data obtained in our study it can be suggested that Th1 typespecific cellular immunity is the primary response responsible for protective immunity inTB; that more potent vaccines may be developed by including ESAT-6 and CFP-10 innew vaccine preparations since these peptides induce protective response providing self-control of TB pleurisy; that diagnostic tests using ESAT-6 and CFP-10 could be used todistinguish natural infection from Tuberculin test positivity due to previous BCGvaccination and to diagnose TB in the regions where TB is not endemic; and additionally,that the measurements of pleural fluid IFN-γ levels might be used to differ TB pleurisyand malign pleurisy.