Koroner arter hastalığı tanısında efor testi ve iskemi modifiye albuminin birlikte kullanımı
Together use of ischemia modified albumin and exercise stress testing in diagnosis of coronary artery disease
- Tez No: 192139
- Danışmanlar: PROF.DR. EMRULLAH BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: İskemi modifiye albumin, egzersiz stres testi(EST), koroner anjiyografi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETAmaç: İskemi modifiye albumin (İMA) son yıllarda akut koronersendrom (AKS) tanısında kullanılmaya başlanan yeni bir belirteçtir.Daha önceki yapılan çalışmalarda İMA' nın acil servislerde AKStanısında kullanılabileceği gösterilmiştir. Fakat kararlı koroner arterhastalığında kullanımı ile ilgili literatürde herhangi bir bilgi yoktur. Buçalışmada efor testi sonrası İMA' nın serum düzeylerinin test sırasındaoluşabilecek miyokardiyal iskemiye bağlı yükselip yükselmediğiaraştırıldı. Efor öncesi ve sonrası İMA değerleriyle Koroner anjiyografi(KAG) bulguları karşılaştırılmıştır.Materyal ve Metot: Çalışmaya kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısısebebiyle gelen ve efor testi pozitif kabul edilen 50 hasta alındı.Hastaların ilk kabullerinde başlangıç EKG' leri çekildi ve efor testiöncesi İMA düzeyleri için kan alındı. Hastalardan efor testinden sonra30-60 dakika içinde İMA için tekrar kan alındı. İMA albumin kobaltbağlanma (ACB) yöntemiyle çalışıldı. Tüm hastalara koroneranjiyografi yapıldı. İMA için sonuçlar ortalama±standart sapmaşeklinde ifade edildi. İstatistikte mann-witney testi, korelasyon testlerikullanıldı.Bulgular:Koroner arter hastalığı (KAH) tespit edilen hastalarda efor öncesi İMAdüzeyi 84,3±27,4 U/ml iken efor sonrası İMA düzeyi 109±28,8 U/mlbulundu. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001). KAG'da normal koroner arterler saptanan hastaların efor öncesi ölçülen İMAdüzeyleri 72,6±23,0 U/ml iken eforviisonrası İMA düzeyleri 79,4±21,6 U/ml olarak ölçüldü. Aradaki farkistatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).Sonuç: Koroner anjiyografide koroner arter hastalığı tespit edilenhastalarda efor sonrası İMA düzeyleri test öncesine göre anlamlı olarakyüksek bulundu. Normal koroner arterli (NKA) hastalarda efor öncesive sonrası İMA düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Bubulgular efor testinde İMA düzeylerine bakılması ile testinduyarlılığının artırabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim: Ischemia Modified Albumin is a new biochemicalmarker for acute coronary syndromes. Previous studiesshowed that İMA might be use as a marker in diagnosis ofacute coronary syndromes, but there is not knowledgeabout use of İMA in diagnosis stable coronary disease. Theaim of this study was to investigate increased or not levelof İMA after exercise stress testing. We also evaluate therelationship between post exercise İMA level and coronaryangiography results.Materials and method: Fifty patients with stable anginapectoris were enrolled in our study. All of the patients hadpositive exercise test. İMA levels were measured onadmission and 30-60 minute after exercise by albumincobalt binding test. Coronary angiography was performedall patients after exercise test.