Gebelerde toxoplasma gondii ve sitomegalovirüs seropozitiflik, serokonversiyon ve fetusa geçiş oranının değerlendirilmesi
Evaluation of seropozitivity, seroconversion and transmition ratio to fetus of toxoplasma gondii and cytomegalovirüs during pregnancy
- Tez No: 192138
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE KAFKASLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: T.Gondii, CMV, ELİSA, IFAT, Antijenemi, PCR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
10.ÖZETAmaç: T.Ö.T.M Kadın Hastalıkları ve DoğumAD'ı gebe polikliniğine başvuran takipli gebelerde,her üç trimesterde T.gondii ve HCMV seropozitifliği,serokonversion oranını tespit etmek, ayrıca acilebaşvuran takipsiz gebelerde T.gondii seropozitiflikoranı değerlendirmek; serolojik bulguları yenidoğanınkordon kanı serolojik bulguları ile karşılaştırmakGereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına alınan312 gebeye T.gondii ve 217gebeye ise HCMVenfeksiyonunun olası bulaşım yollarını içeren anketuygulandı, takipli gebelerden her üç trimestirde,takipsiz gebelerden ise 3. trimestirde, tü mgebelerden ise doğum sırasında kordondan beşer cckan alındı. ELISA ve IFAT yöntemiyle ToxoplasmaIgM - IgG, ELISA yöntemiyle HCMV IgM - IgG, Bio-tek ticari kitleriyle, çalışıldı. HCMV IgM pozitifliğidurumunda ise; anne ve kord kanında HCMVantijenemi; l ARGENE hazır ticari kitleriyle ve PCR;QIAamp DNA Mini Kit ile yeniden çalışıldı. İstatistikselhesaplamalar SPSS for Windows 11,0 yazılımıkullanarak yapıldı.Bulgular: Toxoplasma IgG seropozitiflik oranı%37.5, IgM pozitifliğini %0 olarak bulundu. IgGseropozitiflik oranlarını, çiğ et yeme, toprak uğraşı vekuş beslemeyle istatistiksel olarak anlamlı bulundu.217 gebede %97,7 HCMV IgG seropozitifliği tespitedildi. Yaşa ve multiparite ile seropozitiflik arasındaistatistiksel anlamlılık bulunmadı.Sonuç ve Öneriler: Toxoplasma ve HCMVenfeksiyonlarının tarama programlarının maliyeti gözönüne alındığında ülkemiz için oldukça pahalıyöntemlerdir. Doğurganlık çağındaki kadın ve gençkızlarıda içine alacak sekilde antenatal dönemdeuygulanacak daha ucuz ve etkili olduğu kanıtlanmışeğitim programlarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
11.SUMMARYAim:We aimed to evaluate the Toxoplasma Gondiiand HCMV seroconversion in each trimester of the pregnancyand seropozitivity ratio in maternal blood and cord blood.Methods: Pregnant women in the first trimesterattempted to Inonu University Obstetrics Clinic and pregnantwomen in the third trimester of pregnancy attempted to theemergency room from April, 2004 to October, 2005 wererecruited. Blood samples were drawn from 153 pregnantwomen at every trimester and from 159 pregnant women attheir 3. trimester of pregnancy for serological testing. 217pregnant women were taken for HCMV enfection at samecondition.Toxoplasma gondii specific IgM and IgG wereanalyzed by Enzyme-linked Immunosorbent Assay(ELISA)and Indirect Fluorescent Antibody Test (IFAT). Cordblood samples were collected immediately after delivery andToxoplasma gondii specific IgM and IgG were evaluated withthe same serological tests. HCMV specific IgM and IgG wereanalyzed by Enzyme-linked Immunosorbent Assay(ELISA).Statistical calculations was made by SPSS forWindows 11?0