Ankara Üniversitesi Kriz Merkezine başvuran yas olguları üzerine bir çalışma
Descriptive study on facts applied to Psychiatric Crisis Intervention Center of Ankara Üniversity
  1. Tez No: 192160
  2. Yazar: HALİL ŞENELMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yas, yas danışmanlığı, kriz, krize müdahale, mourney, mourney counseling, crisis, crisis intervention
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ankara Üniversitesi Kriz Merkezi'ne BaşvuranYas Olguları Üzerine Bir ÇalışmaSosyal bir varlık olan insan yaşam süreci içerisinde zorlayıcı, yıpratıcı, tehdit edicibirçok olay ve sorunla karşılaşır. Her zaman sorunlar karşısında kullandığı çözüm yollarınınişe yaramadığını gören kişi, kendisini çaresiz hisseder. Bu yaşanan bir kriz durumudur. Krizçeşitli duygusal zorlanmalar sonunda meydana gelen akut ve süresi sınırlı bir dengebozukluğudur.Kişinin yaşamı boyunca karşılaştığı uyum göstermekte güçlük çektiği, dengesinibozan, yıkıcı ve zorlayıcı yaşam olaylarından biri de sevilen bir insanın ölümüdür. Ölüminsanın yaşadığı en somut kayıptır. Yas insanın kayıpları karşısında gösterdiğibiyopsikososyal, doğal, evrensel ve normal bir tepkidir.Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Kriz Merkezi'ne başvuran yas olgularınındeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için; merkeze başvuran olgulardan, ölümlegerçekleşen kayıpları sonucu yas sürecinde olanlar, merkez kayıtlarından geriye dönük birtarama ile tespit edilmiştir. Belirlenen olguların bilgileri; hazırlanan ?Yas Bilgi Formuúnaaktarıldıktan sonra, SPSS 10.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirmeleriyapılmıştır.Tanımlayıcı ve betimleyici bir çalışma olan araştırmamızda; en fazla kadınların yassürecinde yardım ve destek arayışında olduğu, olguların daha çok akut yas sürecindemerkeze başvurduğu, görüşmeler sonunda olguların büyük bölümünün yasını çözümlediğibelirlenmiştir. Bunun dışında, yas süreci içerisinde yerleşik psikiyatrik bozuklukgeliştirebileceği düşünülen olguların tespitinin yapılarak ileri tedavi için yönlendirilmelerikoruyucu ve önleyici ruh sağlığı bakımından önemli bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Descriptive Study on Facts Applied toPsychiatric Crisis Intervention Center of Ankara UniversityHumans as social beings face many life events and problems which are stressfull,exhausting and threatening. When a person faces the fact that the usual problem solvingtechniques are not useful in a certain situation, s/he would feel helpless. This is crisis.Crisis is a short-term disorder of homeostasis which occurs by various emotionaltraumas. One of the most traumatic, destructive, destabilizing and difficult to adopt lifeevents is death of a loved one. Death is a very concrete loss. Mourning is a normal,universal, natural and bio-psycho-social reaction when a person faces a loss.In this study we aimed to assess the cases with mourning in Psychiatric CrisisIntervention Center of Ankara University. Cases who were in the process of mourning afterthe death of a loved one were determined by retrospective evaluation of Crisis Centerrecords. Necessary information for every patient was noted in the ?Mourning InformationForm? and the data was analyzed in SPSS 10.0 statistical programme.In this descriptive study, we found that, in mourning period mostly women wereseeking for help and support, most cases were in the acute phase of the mourning process,and by the end of the crisis intervention in most cases mourning was resolved. Anotherimportant result of the study for preventive mental health respect is determining andconsulting the cases who were at risk for developing psychiatric disorders.