Egzersizin sporcularda elektrodermal aktivite üzerine etkisi
The effect of exercise on electrodermal activity in trained athlets
- Tez No: 192240
- Danışmanlar: PROF.DR. CEM SUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, elektrodermal aktivite, deri iletkenli seviyesi, deri iletkenlik cevabı, Exercise, electrodermal activity, skin conductance level, skin conductance response
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
EGZERSİZİN SPORCULARDA ELEKTRODERMALAKTİVİTE ÜZERİNE ETKİSİÖZETÇalışmamızın amacı sporun merkezi sinir sistemi otonom aktivite düzeyinin göstergesi olanemosyonel terlemeyi etkileyip etkilemediğini araştırmaktır. Bu hipotezi test edebilmek için;emosyonel terleme düzeyi ve parametreleri, elektrodermal aktivite ölçüm yöntemi ile belirlendi.Çalışma aktif spor yapan (n=20) ve sedanter yaşayan (n=20) toplam 40 gönüllü ile yapıldı.Gönüllüler 18 ve 25 (ortalama 22 ± 0,45) yaşlar arasında, erkek, en az lise mezunu, herhangi birsağlık problemi olmayan, sigara veya bir başka bağımlılık yapan madde kullanmayan sağlıklıbireylerden seçildi.Elektrodermal aktivite, ekzosomatik yöntem kullanılarak, hem egzersizden önce gözler açık-kapalıhem de egzersizden sonra gözler açık ve kapalı olmak üzere dört ayrı koşulda kaydedildi. Tonikelektrodermal aktivite kaydın başlangıcındaki ilk 120 saniyelik sürede, fazik elektrodermal aktivitekaydı ise geri kalan sürede yapıldı. Fazik elektrodermal aktivite kayıtları için, 15 adet ses uyaranıkullanıldı. Bu parametreler spor yapan ve sedanter yaşayan gönüllüler arasında karşılaştırılıp 3yönlü varyans analizi testi (ANOVA) kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi.Çalışmadan elde edilen bulgular, deri iletkenliğinin spor yapan ve sedanter yaşayan gönüllülerdeistatistiksel olarak farklı olmadığını, ancak egzersiz yaptıktan hemen sonra azaldığını göstermiştir.Ayrıca, elektrodermal yanıt büyüklüğü spor yapan ve sedanter yaşayan gönüllülerde istatistikselolarak farklı bulunmamış, ancak egzersiz yaptıktan hemen sonra azalmıştır. Elektrodermal yanıtınsporcularda sedanterlere göre hem egzersiz öncesinde hem de egzersiz sonrasında daha geçbaşladığı ve elektrodermal yanıtın her iki grupta da egzersiz öncesinde daha geç pik değerineulaştığı bulunmuştur. Bu bulguların ışığında, yapılan egzersizlerin emosyonel terlemeyi geridönüşümlü bir şekilde etkileyebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF EXERCISE ON ELECTRODERMAL ACTIVITYIN TRAINED ATHLETSABSTRACTThe aim of the study is to find out whether making sports affects emotional sweating, the indicatorof the autonomous activity level of the central nervous system. Emotional sweating level and itsparameters are determined by the electrodermal activity measurement techniques. The study isconducted on 40 volunteers, 20 of whom make sports actively (Group 1) and 20 of whom livesedentarily (Group 2). Volunteers are selected from among the healthy people who aren?t addictedto drugs or cigarette, between 18-25 years of age (average 22±0,45), men and high school graduatesin the least and with no health problems.Electrodermal activity is recorded by using exosomatic method under four different conditions: (1)pre- exercises (a) both eyes being opened and (b) both eyes being closed; (2) post-exercises (twominutes Monark bicycle ergometer) (a) both eyes being opened and (b) both eyes being closed. Thedata on tonic electrodermal activities are obtained during the initial 120 seconds of the recordingtime and the data on phasic electrodermal activities are obtained during the remaining recordingtime. On the records of phasic electrodermal activity 15 sound signals are used. Group 1 and Group2 are compared in terms of these parameters and 3-ways analysis of variance (ANOVA) isemployed for making the statistical evaluation.The findings of the study indicate that statistical differences on skin conductance between Group 1and Group 2 does not exist but that following the exercises the level of skin conductance (SCL) hasgone down immediately in both groups. Exactly the same outcomes have been observed on the sizeof electrodermal response (SCRm), i.e, no statistical difference between the groups and immediatereduction in SCRm following the exercise. It is also found out that electrodermal response beginslater in Group 1 than it begins in Group 2 before as well as after the exercise and that electrodermalresponse reaches its peak value later than expected in both groups prior to the exercises. In the lightof these findings, it is concluded that the acute exercises of short duration are likely to affect theemotional sweating recyclingly.