Kanatlılarda kullanılan siprofloksasin içeren iki farklı spesiyalitenin etçi piliçlerde biyoeşdeğerliliklerinin karşılaştırılması
The comparation of bioequivalence of two different specialites including cıprofloxacin used in broiler chickens
- Tez No: 192239
 - Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Siprofloksasin, Biyoeşdeğerlilik, Etçi Piliç, Ciprofloxacin, Bioequivalence, Broiler Chicks
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Toksikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada piyasada veteriner sağaltım amaçlı satılan iki farklı preparatınbiyoeşdeğerliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada, 30 günlük 21 adet dişi etçipiliç kullanıldı. Hayvanlar 30 gün boyunca aynı yemle beslenip aynı ortamdatutularak fizyolojik denklik sağlanan yetiştirme çiftliğinden temin edildi. Daha sonratesadüfi olarak biri kontrol (Grup 1), ikisi deneme(Grup 2 ve Grup 3) olmak üzere üçgruba ayrıldı. 30. günün sonunda kontrol grubundaki piliçlere 5 mg/ kg/ canlı ağırlıkdozunda kanat altı venasından siprofloksasin etken maddesi, diğer iki gruptakihayvanlara ise 5mg/ kg/ canlı ağırlık dozunda kursak içi iki farklı siprofloksasinpreparatı verildi. laçların verilmesini takiben bütün gruplardaki hayvanlardan 0.08,0.25, 0.50, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12 ve 24. saatlerde, eş zamanlı olarak kanları alındı vealınan kanlar 3000 devirde 5 dakika santrifüj edilerek serumları çıkarıldı. Elde edilenserumlar, analizler gerçekleştirilinceye kadar - 20° C derin dondurucuda muhafazaedildi. Daha sonra plazma siprofloksasin konsantrasyonu agar jel difüzyon yöntemikullanılarak tayin edildi. Bu yöntemde Escherichia coli (ATCC 25922) test organizmasıkullanıldı. Daha sonra miktar tayinleri yapılarak farmakokinetik hesaplamalarageçildi. Farmakokinetik hesaplamalar, eşitlikleri esas alan farmakokinetik paketprogramda yapıldı. Elde edilen sonuçların istatistik analizleri SPSS 10. 0 for Windowsistatistik paket programında gerçekleştirilerek bu programda verilere tek yönlüvaryans analizi ve Duncan testi uygulandı. Damar içi uygulamayı takiben hızlı birdağılım ve yavaş bir eliminasyon fazı gözlendi. Kursak içi uygulamayı takiben emilimhızlı ve geniş ölçüde gözlendi. Sonuç olarak kursak içi uygulanan siprofloksasinmüstahzarları, ortalama serum konsantrasyonları ve t½α, t½β, MRT, EAA, tmax,Cmax, F olmak üzere farmakokinetik değişkenleri yönünden değerlendirildiğinde veaynı zamanda EAA, Cmax, tmax değerleri referans preparatla karşılaştırıldığında, Fdeğerinin belirtilen %80-%120 aralığında olduğu, Cmax, tmax değerlerinin isebelirtilen sınırın altında kaldığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to analyze the bio equality comparison of two different specialty ofciprofloxacin used with the birds and chickens. In this work it is aimed to search thebio equality of two different preparations of veterinary medication sold on the market.21 30 day-old broiler chicken is used in the work. Chickens are feed with the samefood and they were kept under same physiological conditions for 30 days. Later theywere randomly chosen as one control group (group 1) and two experimental groups(group 2-3). At the end of the 30th day, chickens in the control group were givenciprofloxacin under wing vein with the dose of 5 kg /mg and the other animals in theother two groups were given a different ciprofloxacin preparations at the rate of 5kg/mgr each. After the injection of the medicines, bloods of the animals in the allgroups were taken on the 0.08 0.25 0.75 1 2 4 6 8 12 and 24 hours and the bloodswere centrifuged 5 minutes/3000 rpm and thus the serum was prepared. Obtainedserums were kept under the -20 C deep freeze condition the analyzes were done. Withthe agar well diffusion plasma ciprofloxacin concentration was determined.Escherichia coli(ATCC 25922) test organism is used in this method. Later,measurement of the substance were done and pharmacokinetic calculations weredone. This pharmacokinetic calculations were done by the package application.Statistical analyzes of the obtained results are done by the SPSS 10. windowsstatistical application and single way variants analyzes and Duncan tests wereapplied to the data by this application. After application into the vine, fast distributionand slow elimination phase is seen. After into the craw application fast and widelyabsorption is seen. As a result, in craw application, when commercial preparations ofciprofloxacin are examined with average serum concentrations t½α, t½β, MRT, AUC,tmax, Cmax, F pharmacokinetic variables compared with AUC, tmax, Cmax values ofreferance preparations, F values can be seen between %80-%120 range; tmax, Cmaxvalues are seen below the desired values.