Kayseri il merkezindeki lise son sınıf öğrencilerinin aile planlamasına ilişkin bilgi ve düşüncelerinin belirlenmesi
The Determination of the knowledge and thoughts of the last year high-school students in the city center of Kayseri on family planning.
  1. Tez No: 192252
  2. Yazar: FATMA ÖZLECE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Halk Sağlığı, Family Planning, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesant, family planning reproduction health, sexuality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
KAYSER L MERKEZ NDEK L SE SON SINIF ÖĞRENC LER N NA LE PLANLAMASINA L ŞK N B LG VE DÜŞÜNCELER N NBEL RLENMESÖZETKayseri il merkezinde Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen buçalışmada; lise son sınıf öğrencilerinin aile planlamasına yönelik bilgi düzeyininsaptanması amaçlanmıştır.Kayseri l merkezindeki lise son sınıf öğrencilerinin sayısı dikkate alınarak örneklembüyüklüğü göz olarak hesaplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilere, aileplanlaması ve doğurganlık ile ilgili 50 soru içeren bir anket formu,bir plan dahilindeokullara gidilerek araştırmacı tarafından öğrencilere uygulanmıştır. Veriler, araştırmacıtarafından hazırlanan anket formunun ders saatleri içinde öğrencilere dağıtılıpcevaplandırmaları bittikten sonra toplanması yoluyla elde edilmiştir.Öğrencilerin aile planlaması tanımını %75.4'ünün bildiği tesbit edilmiştir. Araştırmagrubundaki öğrencilerin %84.6'sı evlenmeden önce aile planlaması (AP) yöntemlerihakkında bilgi almak istedikleri %90,2'sinin AP yöntemlerini bilmenin gerekliolduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda (CYBH) ençok bilineni %97 ile AIDS olarak bulunmuştur. Aile planlaması ile ilgili ilk kaynaklararkadaşlarından %77.7 ve anne-babadan %72.4 ancak bilgilerin %79.1'inin sağlıkpersonelinden bilgi almak istedikleri saptanmıştır. Korunmadan cinsel ilişkiye girmeningetireceği sorunları öğrencilerin tamamına yakınının bildiği belirlenmiştir. Öğrencilerin%13'ünün okulda AP ile ilgili herhangi bir ders aldığı, %50.1'inin 12-13 yaşlarıarasında cinsel eğitimin belirlenmesini istedikleri saptanmıştır.Öğrencilere aile planlaması, üreme sağlığı ve cinsellik konusunda sürekli ve düzenlieğitim ve danışmanlık verilmesi gerektiği önerilmektedir.Anahtar Kelimeler : Adölesan, Aile Planlaması, Üreme Sağlığı, Cinsellik
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF THE KNOWLEDGE AND THOUGHTS OF THELAST YEAR HIGH-SCHOOL STUDENTS IN THE CITY CENTER OFKAYSERI ON FAMILY PLANNING.ABSTRACTIn this study, carried out in the city center of Kaseri between October 2004 and March2005, it has been aimed to determine the level of knowledge on family planning.Taking the number of the last-year high school students in the city center of Kayseriinto consideration, the number of participants has been determined to be 962. Theparticipants have been given a 50-item inquiry about birth control and fertility. The datahave been gathered by the researcher delivering the inquiries to the students in the classhours and collecting the inquiries back after the students have filled in.It has been found out that 75.4 % of the students have already known what birth controlis. %84,6 of the students in the study group have wanted to have some knowledge aboutbirth control before marriage and 90,2 % have said that they think it is necessary toknow the methods of birth control. The best known sexually transmitted disease (STD)is AIDS, 97 percent.friends (%77,7) and presents (%72,4) the first line sawce ofinformation about family planning ; however, students say that they prefer to get thisinformation knowledge from a health staff. The fact that having a sexual intercoursewithout using a condom will be risky is known by almost all the students. It has beendetermined that 13 % of the students have taken an education on birth control, and 50 %have said that they would have gothered some information about birth control at the ageof 12 or 13.It is suggested that students should be given a regular and continuous education andadvice on birth control and üreme health.