Ankara bölgesi kanatlı karma yemlerinde fumonisin B1 varlığının araştırılması
Investigation of fumonisin B1 presence in poultry composite feed in Ankara region
- Tez No: 192277
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ENDER YARSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fumonisin B1, Kanatlı karma yemi, Ankara, Fumonisin B1, Poultry composite feed, Ankara
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETAnkara Bölgesi Kanatlı Karma Yemlerinde Fumonisin B1 VarlığınınAraştırılmasıYapılan çalışmada, Ankara çevresinde kanatlı karma yemi üretimi yapanfabrikalardan 1 yıl içerisinde 3 er aylık periyotlarla 4 dönemde toplam 80adet numune alındı.Bu numuneler içerisinde FB1 varlığı Ridascreen Fast Fumonisinyöntemiyle araştırıldı. Çeşitli özütleme aşamalarından geçirilen numunelerElisa Reader'da okundu.Bu işlemlerin sonucunda 80 numunenin 53'ünde (%66) FB1 tespitedildi. Ortalama FB1 miktarının 1.272±1.12 ppm seviyesinde olduğugörüldü. FB1 tespit edilen 53 numunenin içerisinde en düşük FB1 miktarının0,229 ppm, en yüksek FB1 miktarının 6,02 ppm olduğu belirlendi. Elliüçnumunenin 28'inde tespit edilen FB1 miktarının 1 ppm'in altında, 20'sindetespit edilen FB1 miktarının 1-3 ppm arasında değiştiği, 3'ünde 3 ppm,1'inde 3,6 ppm ve 1'inde de 6,2 ppm olduğu tespit edildi.Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, uluslararası limitlerlekarşılaştırıldığında özellikle kanatlı yemleri için belirlenen maksimum totalfumonisin sınırlarını aşmadığı tespit edildi.Ancak fumonisinle kirlenmenin önüne geçilebilmesi için yasaldüzenlemelerin biran önce yapılması gerektiği ve ülkemiz için fumonisin altve üst sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigation of Fumonisin B1 Presence in Poultry Composite Feed inAnkara RegionIn this study, samples were taken four times during one year period withthree month extensions, totally 80 samples, from the factories producingcomposite poultry feed.Potential FB1 presence in these samples were analysed by Ridascreen FastFumonisin method. Extracted and processed samples, were scanned by ElisaReader and the results were interpreted.As a result, FB1 was found in 53 out of 80 samples (%66) with avarageamounts of 1.272±.12 ppm.The minimum and the maximum amounts ofFB1 out of these 53 samples were found as 0.229 ppm, and 6.02 ppmrespectively.The amount of FB1 among these 53 samples were found in asequence of less than 1 ppm in 28 samples, between 1-3 ppm in 20 samples,3 ppm in 3 samples, 3.6 ppm in 1 sample and 6.2 ppm in 1 sample, out ofthese 53 samples.The results of this study have shown that the amount of maximum totalFB1 in poultry in our research are lower than the international limits.However, for the prevention of fumonisin contamination, regulations must becarried out as soon as possible with the determination of the maximum andminimum limits of fumonisin for our country.