Üriner sistem enfeksiyonu şüphesi olan kedilerde tanımlayıcı laboratuar testlerinin idrar kültür sonuçlarıyla karşılaştırılması ve sağaltım uygulamaları
The comparison of definitive laboratory tests and urine culture in cats with suspicion of urinary tract infection and treatment
  1. Tez No: 192279
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞRI KARAKURUM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KAZIM BÖRKÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Üriner sistem enfeksiyonu, Tanımlayıcı laboratuar testleri, drar kültürü, Sağaltım, Cat, Urinary tract infection, Definitive laboratory tests, Urine Culture, Treatment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
43ÖZETÜR NER S STEM ENFEKS YONU ŞÜPHES OLAN KED LERDE TANIMLAYICILABORATUVAR TESTLER N N DRAR KÜLTÜR SONUÇLARIYLA KARŞILAŞTIRILMASIVE SAĞALTIM UYGULAMALARIBu çalışma ile lökosit esteraz, nitrit testleri ve idrar sedimentinin gram boyamasınınüriner sistem enfeksiyonu tanısındaki rolleri araştırılmıştır. Çalışma Ankara ÜniversitesiVeteriner Fakültesi ç hastalıkları Anabilim Dalı Kliniğine getirilen üriner sistem enfeksiyonuşüphesi bulunan çeşitli ırk ve yaşta 12 erkek, 8 dişi 20 adet çalışma grubu ve yine çeşitli ırkve yaşta 6 erkek, 4 dişi 10 adet kontrol grubu olmak üzere toplam 30 kedide yapıldı.Üriner sistem enfeksiyonu tanısı her kediden sistosentez ile alınan 10 mL idrarınfiziksel, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizi ile kondu. drarın biyokimyasal analizi veidrarlarda nitrit ve lökosit esteraz (LE) varlığının tespitinde dipstik testler kullanıldı. drarörnekleri kültüre alınırken idrar sedimentlerinden yapılan gram boyalı preparatlardaki bakterivarlığı da mikroskopla 100X büyütmede değerlendirildi.Enfeksiyon şüphesi olan kediler kültür ve antibiyogram sonuçları beklenmedensağaltıma alındılar. Sağaltımda antibiyotik, ?prescription diet? mamalar ve idrar kesesikateterizasyonu uygulandı. Ampirik olarak seçilen antibiyotik, gerek duyulan olgulardaantibiyogram sonucuna göre değiştirildi.Dördü erkek, biri dişi beş kedide ÜSE belirlendi. Bunlardan ikisinde alt ve üst ürinersistem enfeksiyonunun birlikte seyrettiği saptandı.Lökosit esteraz testi pozitif olan 17 kediden 5'inde idrar kültüründe üreme oldu. Diğer12'sinde herhangi bir üreme olmadı.Enfeksiyon belirlenen olgularda LE testinin sensitivitesi % 100, spesifitesi % 20,pozitif prediktif değeri % 29, negatif prediktif değeri ise % 100 olarak bulundu.Nitrit testi sadece bir kedide pozitifti. Bu kedide idrar kültüründe de üreme tespitedildi. Nitrit testinin sensitivitesi % 20 ancak spesifitesi % 100, pozitif prediktif değeri % 100,negatif prediktif değeri ise % 78 olarak bulundu.Lökosit esteraz ve nitrit testleri beraber değerlendirildiğinde sensitivitesi % 20,spesifitesi % 100, pozitif prediktif değeri % 100, negatif prediktif değeri ise % 20 olarakbulundu.Bu çalışmada 4 (% 80) olguda E.coli izole edildi. Bir (%20) olguda Entorococcusspp. izole edildi. Gram boyamanın sensitivitesi % 40, spesifitesi % 100, pozitif prediktifdeğeri % 100, negatif prediktif değeri ise % 83 olarak hesaplandı.Kedilerde lökosit esteraz testinin duyarlılığının yüksek ancak spesifitesinin düşükolması nedeni ile tarama testi olarak kullanılamayacağı kanısına varıldı. Nitrit testinin pozitifolmasının üriner sistem enfeksiyonunun bir göstergesi olabileceği kanısına varıldı. Lökositesteraz ve nitrit testi birlikte değerlendirildiğinde; duyarlılık düşük bile olsa spesifite ve pozitifprediktif değer % 100 olduğundan yada idrar sedimentinin gram boyamasında bakterigörüldüğünde kedilerde üriner sistem enfeksiyonunun varlığı kabul edilebilir. Ancak ürinersistem enfeksiyonu şüphesi bulunan kedilerde, sağaltım öncesinde sistosentez ile alınacakidrar örneklerinden kültür yapılarak enfeksiyonun belirlenmesinin daha güvenilir olduğukanısına varıldı.Kedilerde ÜSE oluşumunda hazırlayıcı faktörler önemli rol oynadıklarından busebepler ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.Üriner sistem enfeksiyonunun sağaltımda rutin olarak kullanılan ve önerilenantibiyotiklere karşı yüksek oranda direnç geliştiği belirlendiğinden; mutlaka idrar kültürü veizole edilen mikroorganizmanın duyarlılık testi sonuçlarına göre antibiyotik kullanılmasıgerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
44SUMMARYTHE COMPARISON OF DEFINITIVE LABORATORY TESTS AND URINECULTURE IN CATS WITH SUSPICION OF URINARY TRACT INFECTION ANDTREATMENTWith the present study the roles of leukocyte esterase, nitrite test, and gram staining of urinesediment on the diagnoses of urinary tract infections was investigated. The present studywas conducted on 20 dogs from various breed and age, of 12 male and 8 female, referred tothe University of Ankara, Faculty of Veterinary Department of Internal Medicine with asuspected diagnosis of urinary tract infection and 10 control group dogs including 6 male and4 female from various breed and age.A diagnosis of urinary tract infection was made on the basis of the physical,biochemical and microbiological examination of the 10 l urine sample obtained from each catby cystocentesis. Biochemical examination of the urine and the presence of nitrite andleukocyte esterase were detected within dipstick tests. Urine samples yielded cultureexamination followed by gram staining of the urine sediment revealed bacterial populationwhich was evaluated by 100 x magnifications on microscope.The cats with a suspected diagnosis of urinary tract infection were taken to thetreatment before culture and antibiogram results. Therapy included antibiotic, prescriptiondiets and catheterization. Antibiotics that were chosen empirically were then discharged andchanged regarding the antibiogram results.In 5 cats, 4 male and 1 female, UTI was diagnosed.Leukocyte esterase test was detected positive in 17 cats in the study. In these cats 5of them yielded growth in urine culture, the other 12 cats yielded no growth.The sensitivity of LE was %100, specifity was % 20, positive predictive value was %29 and negative predictive value was %100 in cats diagnosed to have infection.Nitrite test was positive in only one cat and in this cat urine culture yielded growth.The sensitivity of nitrite test was %20, specifity was % 100, positive predictive value was %100 and negative predictive value was %78.Evaluation of two tests together revealed a sensitivity of %100 specifity of %20,positive predictive value of % 100 and negative predictive value was %20.E.coli was isolated in four cases. In one case enterococcus spp. was isolated. Thesensitivity of gram staining of urine sediment was %40, specifity was % 100, positivepredictive value was % 100 and negative predictive value was %83.With this study it was determined that Leukocyte esterase test could not be used asa surveillance test in cats since sensitivity was high but specifity was low. It was determinedthat the positivity of nitrite test might be an indicator of urinary tract infection. Evaluation ofleukocyte esterase and nitrite test together showed that urinary tract infection may beapproved despite the low specifity, but the positive predictive value was %100 or when thebacteria seen in the gram staining of urine sediment. However to be the opinion thatsubmission of the urine taken by cystocentesis to the culture is more reliable to prove theinfection.Since predisposing factors have a role in the formation of urinary tract infections incats these factors should be investigated detailed.With this study resistance to the antibiotics that have been proposed and used in thetreatment of urinary tract infections determined, thus the antibiotics should be usedaccording to the culture and sensitivity test results.