Kronik alkol kullanımında protein karbonil düzeylerinin belirlenmesi ve diğer biyogöstergelerle birlikte değerlendirilmesi
Determination of protein carbonyl levels and co-evaluation with other biomarkers in chronic alcohol users
- Tez No: 192284
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Forensic Medicine, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol, Oksidatif Stres, PCO, MDA, GSH, AST, ALT, GGT.SERAP YALÇIN, Alcohol, Oxidative stress, PCO, MDA, GSH, AST, ALT, GGT.SERAP YALÇIN
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Kimya ve Adli Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETKronik Alkol Kullanımında, Protein Karbonil Düzeylerinin Belirlenmesi veDiğer Biyogöstergelerle Birlikte DeğerlendirilmesiÇalışmamızın ilk bölümünde kronik alkol kullanımının göstergesi olan oksidatifstresin, lipidler ve proteinler üzerindeki etkisi araştırıldı. Bu amaçla lipidperoksidasyon ürünü olan MDA düzeylerini ölçmek için plazmada Buege ve August'un (1978) TBA-Rs yöntemi çalışıldı.Kronik alkol kullanan hastalarda plazma MDA düzeylerinde kontrol grubunagöre anlamlı şekilde bir artış görüldü (p= 0.005).Çalışmamızın ikinci bölümünde, kontrol ve kronik alkol kullanan hastalardahücresel GSH miktarı Sedlek ve Lindsay'in (1968) geliştirdikleri spektrofotometrikyöntem kullanılarak ölçüldü ve plazma GSH düzeylerinde kontrol grubuna göreanlamlı bir düşüş gözlendi (p=0.004).Çalışmamızın üçüncü aşamasında alkol kullanımına bağlı artan oksidatifstresin proteinler üzerine yaptığı hasar Reznick ve Packer'in (1994) yöntemi ilebelirlendi. Protein oksidasyonunun ürünü olan plazma PCO düzeyinde kontrol grubuile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görüldü (p=0.000).Kronik alkol kullanımı sebebiyle oluşan karaciğer hastalıklarının biyokimyasalparametreleri olan AST (p=0.035) ve GGT'nin (p=0.000) anlamlılıkları belirlenmiştir.Ancak ALT düzeyinde bir anlamlılık bulunamadı (p=0.105).
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination of Protein Carbonyl Levels and Co-evaluation with OtherBiomarkers in Chronic Alcohol UsersIn the first part of this study, the effect of oxidative stress, the indicator of chronicalcohol consumption, on lipids and proteins is searched. In this target, in order todetermine MDA, a lipid peroxidation product, level in plasma, Buege and August?s(1978) TBA-Rs method is used.For chronic alcohol dependent individuals, in plasma MDA levels,significant increase is observed with respect to control group (p= 0.005).In the second part of the study, cellular GSH amount is measured byspectrophotometric method of Sedlak and Lindsay (1968) for both control group andchronic alcohol dependent patients; and with respect to control group, significantdecrease of GSH level is observed (p= 0.004).In the third part of the study, the damage of oxidative stress, whichincreases with alcohol consumption, on proteins is observed by using Reznick andPacker?s (1994) method. On plasma PCO, a protein oxidation product, level;statistically, significant increase is observed as a result of comparison with controlgroup (p=0.000).The significance of AST (p=0.035) and GGT (p=0.000), which areparameters of diseases in liver doe to chronic alcoholism is observed. However onALT level, a significance could no be detected (p= 0.105).