Boron determination in body fluids by inductively coupled plasma optical emission spectrometry and inductively coupled plasma mass spectrometry
Vücut sıvılarında endüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometri ve endüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometri ile bor tayini
- Tez No: 269533
- Danışmanlar: PROF. DR. O. YAVUZ ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bor tayini, vücut sıvıları, ICP-OES, ICP-MS, hafıza etkisi, karbon girişim etkisi, Boron determination, body fluids, ICP-OES, ICP-MS, memory effect, carbon interference
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dünyadaki bor rezervlerinin yaklaşık %70'i Türkiye'de bulunduğundan, bor ülkemiz için önemli bir rol oynamaktadır. Bor, endüstrinin farklı alanlarında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bitkiler için hayati öneminin yanısıra, insanlar için de önemli bir elementtir. Yüksek bor maruziyetinin üretkenlik üzerinde olumsuz etkiler oluşturmadığı, ayrıca artan bor maruziyetiyle birlikte prostat ve rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin azaldığı gösterilmiştir. Borun sağlık etkileriyle ilgili olarak farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konuda olumlu ve olumsuz sonuçlar bulunmaktadır. Dolayısıyla, maruz kalınan düzeyi belirlemek ve bunu hastalıklarla ilişkilendirebilmek için idrar ve kan gibi vücut sıvılarında bor tayini yapmak gerekmektedir. Ayrıca bu araştırmalarda, güvenilir maksimum günlük bor alımı için referans değer belirlemek için katkı sağlanabilir.Bu çalışmada, idrar örneklerinde bor tayini için grubumuz tarafından geliştirilen yöntem uygulanmıştır. İdrar ve kan örnekleri bor yataklarının bulunduğu Balıkesir'in farklı bölgelerinde yaşayan veya çalışan kişilerden toplanmıştır. İdrar örneklerinin analizi için Endüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometri (ICP-OES) kullanılırken, kandaki daha düşük derişimden dolayı kan örnekleri için Endüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometri (ICP-MS) kullanılmıştır.Örnekler, optimize edilen çözünürleştirme prosedürü uygulanarak mikrodalga etüvde çözünürleştirilmiştir. Indiyum (In) ve Berilyum (Be) iç standartları sırasıyla idrar ve kan örneklerine katılmıştır. ICP-MS cihazında hafıza etkisini ortadan kaldırmak için cam veya silika yüzey içermeyen bir örnek aktarma sistemi kullanılmıştır. Çalışma boyunca B elementinin iki izotopu da, 10B ve 11B, değerlendirilmiştir. Na+ iyonunun yerel yük etkisi ile karbonun B ve Be sinyalleri üzerindeki girişim etkisi araştırılmıştır. Gözlenebilme sınırı ICP-OES için 0.021 mg/L iken, ICP-MS için 2.2 ?g/L olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen metotların doğruluğu idrar ve kan örnekleri için sırasıyla 1573a Tomato Leaves ve BCR Human Hair sertifikalı referans maddeleri kullanılarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Boron element plays an important role for our country since approximately 70% of the world?s reserves are in Turkey. It is widely used in different areas of industry. Besides being vital for the plants, it is important also for human health. It has been shown that high boron exposure does not affect fertility negatively and also with an increasing boron exposure, risk of prostate and cervical cancers decreases. There are different opinions regarding health effects of boron. There are both positive and negative findings. Therefore, determination of boron in body fluids such as urine and blood is necessary to monitor exposed concentration level and its relation with diseases. Furthermore, these studies may contribute to define a reference value for safe maximum daily boron intake.In this study, a method previously developed by our research group was applied for the determination of boron in urine samples. Urine and blood samples were collected from human subjects living or working in different regions of Balıkesir where boron reserves are located. While urine analysis was done by using Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (ICP-OES), due to lower concentrations of boron in blood, Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) was used for blood analysis. A sensitive method was developed using ICP-MS.Samples were digested in microwave oven by applying optimized digestion procedures. Indium (In) and Beryllium (Be) internal standards were spiked into the urine and blood samples, respectively. A sample introduction system containing no glass or silica surfaces was used in ICP-MS to eliminate boron memory effect. Two isotopes of the boron, 10B and 11B, were monitored during the study. Space charge effect due to Na+ ion and carbon interference on B and Be signals was investigated in detail. Limit of Detection was 0.021 mg/L for ICP-OES and it was 2.2 µg/L for ICP-MS. The accuracies of the methods were checked by using NIST 1573a Tomato Leaves and BCR Human Hair certified reference materials for urine and blood, respectively.