Sığırların genital mikoplazma ve üreplazma infeksiyonlarının PCR ile moleküler teşhisi
Molecular diagnosis of bovine genital mycoplasma and ureaplasma infections by PCR
- Tez No: 192286
- Danışmanlar: PROF.DR. K. SERDAR DİKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: PCR, moleküler teşhis, sığır genital mikoplazma ve üreplazma, PCR, molecular diagnosis, bovine genital mycoplasma and ureaplasma
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETSığırların Genital Mikoplazma ve Üreplazma nfeksiyonlarının PCR ile MolekülerTeşhisi* Başak TOLGABu çalışmada, Türkiye'de sığır genital mikoplazma ve üreplazma infeksiyonlarına neden olanetkenlerin PCR ile teşhisi amaçlandı. Aynı zamanda örnekler, izolasyon yöntemleriyle deincelendi. Her iki yöntem ile elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Buamaçla, Ankara ve çeşitli illerde bulunan sağlıklı ve infertilite şüpheli sığırlardan toplam 356adet genital materyal alındı. Her iki yöntem sonucunda elde edilen veriler karşılaştırıldı.zolasyon yöntemleriyle sığır genital mikoplazma ve üreplazma yönünden pozitif, şüpheli yada negatif olduğu belirlenen tüm örnekler PCR'da test edildi.zolasyon yöntemleriyle ineklere ait örneklerin 127'sinde (% 76) ve boğalara aitörneklerin 91'inde (% 47) olmak üzere toplam 218 (% 61) örnekte genital mikoplazma veüreplazma tespit edildi. 138 (%38,7) örnekte üreme görülmedi. PCR ile ise ineklerde 137 ( %56,8), boğalarda 104 (% 43,1) olmak üzere toplam 241 (% 67,6) örnekte genital mikoplazmave üreplazma yönünden pozitiflik saptandı. 115 adet (% 32,3) örnekte ise negatif sonuç alındı.Bu çalışmada, Türkiye'deki sağlıklı ve infertilite şüpheli sığırlarda genital mikoplazma veüreplazmaların moleküler teşhisi ilk defa gerçekleştirildi.Sonuç olarak, çalışmada elde edilen verilere göre, her iki yöntemin sığır genitalmikoplazmalarının teşhisinde birlikte uygulanmasının daha doğru olacağı belirlendi. Bununlabirlikte, bu mikroorganizmaların sığırlarda genital kanaldaki patojenitesi halen öneminikorumaktadır. Ayrıca bu çalışma ile ülkemizdeki sığırlarda reprodüktif infeksiyonlarınteşhisine yönelik daha geniş çaplı epidemiyolojik araştırmalar yapılmasının önemi ortayakondu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMolecular Diagnosis of Bovine Genital Mycoplasma and Ureaplasma Infections by PCR* Başak TOLGAThe aim of this study was to diagnose of bovine genital mycoplasma and ureaplasmainfections by PCR. In addition to this, samples were examined by conventional methods. Acomparison of results was made in both tested methods. For this aim, a total of 356 bovinegenital samples of healthy and suspected infertile cows and bulls of various herds werecollected in Ankara and other provinces of Turkey. The positive, suspected and negativebovine genital Mycoplasma and Ureaplasma isolates identified by bacteriological methodswere also analyzed by PCR.By bacteriological tests 127 samples (% 76) of cows and 91 samples (% 47) of bulls, intotal 218 (% 61) of the samples were found positive for genital mycoplasma and ureaplasma.138 of the samples (%38,7) were found negative. By PCR 137 (% 56,8) of cows and 104 (%43,1) of bulls in total 241 (% 67,6) of the samples were determined positive for genitalmycoplasma and ureaplasma. 115 of the samples (% 32,3) were found negative. In this study,the molecular diagnosis of bovine genital mycoplasma and ureaplasma in healthy andinfertility suspected cattle in Turkey was conducted for the first time.In conclusion, for diagnostic purposes of bovine genital mycoplasmas, depending onthe results, it was determined that more proper results may be obtained when both methodsare used together. In addition to this, the pathogenicity of these microorganisms in bovinegenital tract still keep their importance. Besides, the importance of comprehensive furtherepidemiological studies in our country on the diagnosis of bovine reproductive infections incattle studies here underlined in this study.