KOAH ve toplum kökenli pnömoni olgularında serum neopterin ve IL-8 düzeyleri ve hastalık ağırlığı ile ilişkisi
The serum levels of neopterin and IL-8 and their relationship between the disease severity of COPD and community acquired pneumonia cases
  1. Tez No: 192287
  2. Yazar: SONGÜL ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Göğüs Hastalıkları, Biochemistry, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut ve kronik inflamasyon, neopterin, IL-8, KOAH, pnömoni, Acute and chronic inflammation, neopterin, IL-8, COPD, pneumonia
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
437. ÖZETYaptığımız bu prospektif, randomize klinik kontrollü çalışmadaki amacımızstabil dönemdeki KOAH ve toplum kökenli pnömoni olgularında serum neopterin veIL-8 düzeylerini saptamak ve bunların hastalık ağırlığını ve prognozunu belirlemedekullanılıp kullanılmayacağını araştırmaktı.Çalışmamıza Haziran-Kasım 2005 tarihleri arasında Göğüs hastalıklarıpolikliniğimize başvuran 30 KOAH, 30 toplum kökenli pnömoni hastası ve her birhasta grubu için 30'ar sağlıklı kişi dahil edildi. Bu gruplarda serum neopterin ve IL-8 seviyeleri analiz edildi.Serum ortalama neopterin düzeyleri KOAH ve KOAH kontrol grubundasırasıyla; 22.08±5.27 nmol/l, 5.36±2.42 nmol/l (p=0.000) idi. Pnömoni ve pnömonikontrol grubunda ise sırasıyla; 52.91±24.82 nmol/l, 6.21±2.73 nmol/l (p=0.000)saptandı. Serum ortalama IL-8 düzeyleri KOAH ve KOAH kontrol grubundasırasıyla; 31.63±16.49 pg/ml, 11.59±3.15 pg/ml (p= 0.000) bulundu. Serum ortalamaIL-8 düzeyleri pnömoni ve pnömoni kontrol grubunda ise sırasıyla; 88.69±113.62pg/ml, 4.17± 3.6 pg/ml bulundu (p= 0.001). Serum ortalama neopterin düzeyleri veserum ortalama IL-8 düzeyleri pnömoni olgularında KOAH olguları ilekarşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p= 0.000, p= 0.011)ve serum ortalama neopterin düzeyleri ile serum ortalama IL-8 düzeyleri arasındapozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (r= 0.349, p=0.000).KOAH olgularında hastalık ağırlığını belirleyen klinik parametrelerler (beklenen %FEV1, PaO2, PaCO2) ile neopterin arasında istatistiksel anlamlı korelasyonsaptanmazken, IL-8 ile FEV1 arasında istatistiksel olarak anlamlı orta kuvvettenegatif korelasyon bulundu (r= -0.412, p= 0.024). Pnömoni olgularında serumneopterin düzeyi ile PORT kriterlerine göre belirlenen risk grubu arasındaistatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde kuvvetli korelasyon saptandı (r= 0.585,p=0.001).Sonuç olarak birçok inflamatuar hastalıkta olduğu gibi KOAH ve TKPolgularında neopterinin yüksek saptanması sistemik inflamatuar cevabınaktivasyonunun bir göstergesi olabilir. Fakat hastalık ağırlığını ve prognozunubelirlemede bir kriter olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için dahafazla hasta katılımlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
448. SUMMARYThe objective of this prospective and randomized study was to determinethe levels of serum interleukin-8 (IL-8) and neopterin in stable COPD and CAPpatients. At the same time, they were searched for if they could be used indetermination of severity and prognosis of these diseases.Patients (30 COPD, 30 CAP) attending our clinic between July andNovember 2005 and 30 healthy people for each group were evaluated for the levelsof serum neopterin and IL-8. The mean levels of serum neopterin in COPD groupand control group were respectively 22.08±5.27 nmol/l, 5.36±2.42 nmol/l (p=0.000).The mean levels of serum neopterin in CAP group and control group wererespectively 52.91 ± 24.82 nmol/l, 6.21±2.73 nmol/l (p=0.000). The mean levels ofserum IL-8 in COPD group and control group were respectively 31.63±16.49 pg/ml,11.59 ±3.15 pg/ml (p=0.000). The mean levels of serum IL-8 in CAP group andcontrol group were respectively 88.69±13.62 pg/ml, 4.17±3.6 pg/ml (p=0.000). Theserum neopterin and IL-8 levels in CAP patients were significantly higher than theserum levels in COPD patients (p=0.000 and p=0.011 respectively) and there was asignificant positive correlation between the mean levels of serum neopterin and IL-8(r=0,349, p=0.000). Although there was not any significant correlation between theclinical parameters of COPD (predicted % FEV1, PaO2, PaCO2 ) and neopterin, therewas a moderate negative correlation between IL-8 and FEV1 (r=-0.412, p=0.024).However, there was a significant positive correlation between neopterin and PORTcriteria in CAP patients (r=0.585, p=0.001).As a conclusion, high serum neopterin levels which are mostly determinedin inflamatuar diseases may the sign of the activation of systemic inflamatuar processin COPD and CAP patients. However, further studies with large attendings areneeded in order to determine the severity and prognosis of the disease.