Vulvovajinal kandidozlu olgularda tanı
Diagnosis of vulvovaginal candidiasis
- Tez No: 192323
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK ATAOĞUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Mikrobiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida albicans, ELISA, mannan, PZR, vulvovajinal kandidoz, Candida albicans, ELISA, mannan, PCR, vulvovaginal candidiasis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETVulvovajinal Kandidozlu Olgularda TanıVulvovajinal kandidoz (VVC), Candida türü maya mantarları ile oluşan mukozal birinfeksiyondur. VVC'de kaşıntı, disüri, disparoni, akıntı gibi semptomların yanı sıravulvovajinal mukozada eritem, ödem ve erozyonlar gibi non spesifik klinik bulgular dagörülür. Kadınların yaklaşık %75 kadarı hayatları boyunca yılda en az bir kez VVCgeçirirler. Bunların yaklaşık yarısı iki ya da daha fazla atak geçirirken, %5'i rekürrenvulvovajinal kandidozla (yılda 4 veya daha fazla atak) sonuçlanır.Bu semptom ve bulgularınhiçbirisi VVC tanısı için spesifik değildir. Fakat klinikte VVC tanısı genellikle semptom vebulgulara bakılarak konulur. VVC tanısı konulurken, tanıya yönelik araştırmanın yeterinceyapılmaması ve kandidozun anamnezde ve muayenede yer alan tipik klinik bulgularınadayanarak direkt olarak anti fungal ilaç başlanarak hastanın gönderilmesi davranışı sebebiyleyanlış tedavi, tam etkin olmayan tedavi ve kronikleşme olması söz konusudur.VVC'li hastaların yaklaşık yarısı tanı koymadaki yetersizlik ve yanlışlıklar nedeniylegereksiz antifungal tedaviye maruz kalmaktadır. VVC, yüksek maliyetlere neden olması vegereksiz antifungallere maruz kalma sonucunda oluşan ilaç dirençlerini önlemek için doğrutanı konması gereken bir hastalıktır .VVC `ın kesin tanısı için mikrobiyolojik yöntemlereihtiyaç vardır.Bu çalışmada ; kültür , mannan seviyesinin ölçümü ve PZR (Polimeraz ZincirReaksiyonu) yöntemleri kullanılarak vulvovajinal kandidozun laboratuvar tanısındakullanılabilecek ucuz, doğru ve uygun tanı yöntemlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Bu çalışmaya yaşları 18-45 arasında olan, VVC açısından klinik olarak şüpheli 100hasta, VVC'a ait yakınması olmayan 30 kontrol katılmıştır. Hastalardan vulvovajinal yıkamasuları alınmıştır. Kültür için Sabouraud Dekstroz Agar (SDA) ve Hipertonik Tryptic SoyAgar (HTSA) besiyerleri kullanılmıştır. Vajinal yıkama sularındaki mannan miktarınınELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemi ile saptanması için Platelia CandidaAg kiti kullanılmıştır. PZR çalışması için örneklerden DNA ekstraksiyonu yapılmıştır. ITS1ve ITS4 primerleri kullanılarak örneklerdeki DNA varlığı saptanmıştır.SDA kültür 35 örnekte, HTSA kültür 39 örnekte, ELISA 41 örnekte, PZR 16 örnektepozitif olarak saptanmıştır. SDA kültür + PZR 38 örnekte, HTSA kültür + PZR 44 örnekte,HTSA kültür + SDA kültür 42 örnekte, SDA kültür + ELISA 49 örnekte, HTSA kültür +ELISA 57 örnekte, SDA kültür+ HTSA kültür+ ELISA 58 örnekte, PZR + ELISA 46örnekte pozitif olarak bulunmuştur.Bu çalışma sonucunda, VVC tanısı için SDA kültür, HTSA kültür ve ELISAyöntemlerinin birlikte kullanılmasının en etkin yöntem olduğu saptanmıştır (%58 pozitif).SDA kültür tek başına kulanıldığında 35 örnekte, HTSA kültür tek başına kullanıldığında 39örnekte pozitif olarak saptanmıştır. SDA kültür yönteminin eklenmesiyle ortaya çıkan artmışmaliyet ve emek nedeniyle, sadece HTSA kültür ve ELISA yönteminin birliktekullanılmasının da tanı için yeterli olabileceği sonucuna varılmıştır(%57 pozitif).
Özet (Çeviri)
SUMMARYDiagnosis of Vulvovaginal CandidiasisVulvovaginal candidiasis (VVC) is a mucosal infection caused by candida typeyeast. VVC has symptoms like pruritus, dysuria, discharge and in more serious cases non-specific clinical signs like ertythema, oedema and skin fissures in vulvovaginal mucosa.Nearly 75% of women will have a VVC throughout their life. Approximately half of thesewomen have second or more episodes and 5% will have recurrent ( 4 or more episodes in ayear) vulvovagional candidiosis. None of these symptoms and signs are specific to VVCdiagnosis. However, clinical VVC diagnosis is usually depends on symptoms and signs.During VVC diagnosis, due to the fact that the research for diagnosis is not well performedand starting of antifungal drug depending on the typical clinical signs of the candidiasisduring the examination and in the history of the patient, because of the incorrect and/orineffective treatment patients become chronic cases.Because of inadequate and inappropriate diagnosis nearly half of the patients havingVVC suffer from unnecessary antifungal treatment. VVC is a disease which must bediagnosed correctly if not they can cause higher costs and develop drug resistance due to theunnecessary antifungal drugs. microbilogical methods are needed to find exact diagnose ofVVC.In this research, it was aimed to determine cheap, correct and proper methods forlaboratory diagnosis of vulvovaginal candidiasis via culture, measurement of mannan levelsand PCR (Polymerase Chain Reaction) methods.100 patients that clinically suspected as having VVC and 30 controls that do nothave VVC complaints have attended to this research. Vulvovaginal washings collected fromall of these patients and controls. Sabouraud Dextroz Agar (SDA) and Hypertonic TrypticSoy Agar (HTSA) media were used for culture. Platelia Candida Ag kits were used fordetermining the mannan level by using ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay)methods from vulvovaginal washings. DNA extraction was performed for all samples inorder to search for PCR. It was controlled by using ITS1 and ITS4 primers that DNA existsin these samples.SDA culture in 35 samples, HTSA culture in 39 samples, ELISA in 41 samples andPZR in 16 samples were found as positive. SDA culture + PZR in 38 samples, HTSA culture+ PZR in 44 samples, HTSA culture + SDA culture in 42 samples, SDA culture + ELISA in49 samples, HTSA culture + ELISA in 57 samples, SDA culture + HTSA culture + ELISAin 58 samples, PZR + ELISA in 46 samples were found as positive.As a result of this research, it was concluded that using SDA culture, HTSA cultureand ELISA methods together are the most appropriate and effective methods (58 %positive). Only using SDA culture, 35 samples were found as positive, only using HTSAculture, 39 samples were found as positive. Due to the increase in cost and labor because ofSDA culture, it was concluded that using HTSA culture and ELISA methods together only isenough for diagnosis (57 %).