Kronik renal yetmezlikli hastalarda statinlerin pleiotropik etkileri
Pleiotropic effect of statins on CRF patients
  1. Tez No: 192335
  2. Yazar: SULTAN GÜVENİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SOYDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Entotel disfonksiyonu, oksidatif stres, diyaliz, atorvastatin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
vÖZETGüvenir, S. Kronik renal yetmezlikli hastalarda statinlerin pleiotropik etkileri.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ç Hastalıkları AnabilimDalı/Nefroloji Bilim Dalı Uzmanlık tezi, Eskişehir 2006. Kronik renal yetmezliklihastalarda artmış oksidatif stres, kronik inflamasyon ve endotel disfonksiyonu gibiek risk faktörlerine bağlı olarak aterosklerotik kalp hastalığı sıklığı normalpopulasyondan daha fazladır. Biz çalışmamızda diyaliz hastalarında HMG Co Aredüktaz inhibitörü olan atorvastatinin lipid düşürücü etkilerinden farklı olarak,pleiotropik etkileri olarak adlandırılan, oksidatif stres, inflamasyon ve endoteldisfonksiyonu üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya kronik renalyetmezlikli diyaliz tedavisi uygulanan LDL kolesterol düzeyi 130 mg/dl üzerindeolan 21 hasta dahil edildi. Hastaların 12'si HD, 9'u PD tedavisi alıyordu.17 hastaya10mg/gün, 3 hastaya 20mg/gün, 1 hastaya 40 mg/gün atorvastatin tedavisi 6 aysüreyle uygulandı ve LDL kolesterol düzeyi 100 mg/dl'nin altına düştükten sonra oxLDL, MDA, CRP, HsCRP, IL-6, Fibrinojen, NO, vWF ag, FVШ ve homosisteindeğerleri çalışıldı. Oksitatif stres parametresi olarak çalıştığımız oksidize LDLdüzeyinde anlamlı bir azalma görülürken diğer bir oksidatif stres parametresi olanMDA, inflamasyon parametresi olarak çalıştığımız CRP, HsCRP, IL-6, Fibrinojen,endotel disfonksiyonu parametresi olarak çalıştığımız NO, vWF ag, FVШ vehomosistein düzeyinde anlamlı bir değişiklik görülmedi. Akut faz reaktanı olarakkabul edilen ve inflamasyon göstergesi olan platelet ve sedimantasyon değerlerindeise anlamlı bir azalma görüldü.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTGüvenir, S. Pleiotropic effects of statins on CRF patients. Eskişehir OsmangaziUniversity Faculty of Medicine. Department of Internal Medicine/Division ofNephrology, Thesis of specialization, Eskişehir 2006. Because of the highincidence of oxidative stres, chronic inflammation and endothelial dysfunction; therisk of atherosclerotic heart disease is higher in CRF patients than normalpopulation. The aim of this study is investigating pleiotropic effects of atorvastatin,an HMG CoA reductase inhibitor, on dialysis patients. We included 21 dialysispatients to study which had a level of LDL above 130 mg/dl. 12 of these 21 patientshad hemodialysis treatment and 9 had PD. We gave 10 mg/day atorvastatin to 17patients, 20 mg/day to 3 patients and 40 mg/day to 1 patient for 6 months. Afterdecreasing LDL level under 100 mg/dl, we measured oxLDL, MDA, CRP, HsCRP,IL-6, Fibrinogen, NO, vWF ag, FVIII and homosistein levels. There was astatistically significant decrease in ox LDL levels which was an oxidative stresparameter but the same significance could not be seen in MDA, there wasn?t astatistically significant change in CRP, HsCRP, IL-6, Fibrinogen studied asinflammation parameter and NO, vWF ag, FVIII and homosistein levels studied asendothelial dysfunction parameters. In addition, there was also a significant decreaseon platelet counts and sedimentation rates, known as acute phase reactants.Key Words ; endothelial dysfunction, oxidative stres, dialysis, atorvastatin.