Down sendromluların mitojenle uyarılmış lenfositlerindeki total RNA düzeylerinin sağlıklı kontrolleri ile karşılaştırılması
Compared with that of the healthy controls of total RNA levels in mitogen-stimulated lymphocytes of down syndrome patients
- Tez No: 192354
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Down sendromu, flow stometri, RNA içeriği, yaşlanma, Ageing, Down syndrome, flow cytometry, RNA content
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
IVDOWN SENDROMLULARIN M TOJENLE UYARILMIŞLENFOS TLER NDEK TOTAL RNA DÜZEYLER N N SAĞLIKLIKONTROLLER LE KARŞILAŞTIRILMASIÖZETDown sendromu (DS) ya da trizomi 21, insanlarda doğuştan gelen enyaygın kromozom bozukluklarından birisidir. Kromozom 21, diğergenlerin yanı sıra, aynı zamanda rRNA gen familyasının bir setini taşır.Bu çalışmanın amacı fazladan bulunan kromozom 21'in DS'lu hastalarınmitojenle uyarılmış lenfositlerindeki total RNA içeriğinde bir artışa nedenolup olmayacağını tanımlamaktır. Otuz sekiz DS'lu hasta ve 28 sağlıklıkontrollerin RNA seviyeleri flow sitometride ölçüldü. Örnekler yaşlarınagöre iki gruba ayrıldı 12 DS'lu hasta 12-26 yaş arasında, kalan 26 hastada 0-10 yaş arasındadır. Sekiz sağlıklı kontrolün yaşları 11-27 yaşarasında ve 20 sağlıklı kontrol de 0-10 yaş arasındadır. Bu gruplarsırasıyla ?yetişkin grup? ve ?çocuk grubu? olarak tanımlanmıştır.DS'luların çocuk grubunun RNA içeriği kontrol grubunun RNA içeriğinegöre daha yüksek bulunmuştur (p=0.026). Ancak yetişkin DS'luların RNAiçeriği kontrol yetişkin grubunun RNA içeriğine göre oldukça düşükbulunmuştur (p=0.001). DS'luların lenfositlerinde nispi RNA içeriğiyaşlanmaya bağlı olarak düzenli ve önemli bir şekilde azalırken (r=- 0.70,p=0.000), sağlıklı kontrollerin hücrelerinde RNA içeriği ile yaşlanmaarasında önemli bir ilişki bulunamamıştır (r=0.275, p=0.157). DS'lulenfositlerin mitojene karşı transkripsiyonel cevabının yaşla azaldığısonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VCOMPARED WITH THAT OF THE HEALTHY CONTROLSOF TOTAL RNA LEVELS IN MITOGEN- STIMULATED LYMPHOCYTESOF DOWN SYNDROME PATIENTSSUMMARYDown syndrome (DS) or trisomy 21 is the most common congenitalchromosomal aberration in human beings. Beside the other genes,chromosome 21 carries also a set of the rRNA gene family. The aim of thiswork was to determine whether additional chromosome 21 causes anincrease in total RNA content in mitogen-stimulated lymphocytes of DSpatients. RNA levels of 38 DS patients and 28 healthy controls werestudied with flow cytometry. Subjects were divided into 2 age groups.Twelve DS patients were between 12 and 26 years old, and 26 other werebetween zero and 10 years old. Eight healthy controls were between 11and 27 years and 20 were between zero and 10 years old. These groupswere defined respectively and arbitrarily as ?adult groups? and ?childgroups?. Child group?s RNA content of DS was found higher than thoseof the child control group (p=0.026). Whereas, RNA content of DS?s adultwas significantly lower than those of the adult control group (p= 0.001).Relative RNA content in DS lymphocytes decreases significantly andregularly with age (r=-0.70, p=0.000). While, no significant relationshipwas found between the age range and RNA content in the cells of healthycontrols (r=0.275, p=0.157). We concluded that transcriptionalresponsiveness of DS lymphocytes to the mitogen decreases with ages.