Periferik sinir iyileşmesi üzerine etil alkolün etkisi
The effect of ethil alcohol on peripheral nerve healing
- Tez No: 192366
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADİR ERTEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Periferik sinir, etanol diyeti, periferal nöropati, aksonal dejenerasyon67, Peripheral nerve, ethanol diet, peripheral neuropathy, axonal degeneration69
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
7- ÖZETPER FER K S N R Y LEŞMES ÜZER NE ET L ALKOLÜN ETK SAmaç: Periferik sinir iyileşmesinin uzun zaman aldığını bilmek çok önem-lidir. Bu çalışmada alkolik olan ve olmayan ratlar kullanıldı. Biz bu çalışmada;etanol kullanımının, periferik sinir iyileşmesi üzerine olan etkisini araştırmayıamaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; nönü Üniversitesi Deneysel AraştırmaMerkezinde, 01/07/2004 ile 08/09/2004 tarihleri arasında yapıldı. Bu çalışma,bölgesel hayvanları koruma komitesi tarafından onaylandı. Deney materyaliolarak 26 adet, 185-245 gr ağırlığında, yetişkin, sağlıklı, erkek, Wistar Albinocinsi rat kullanıldı.Yirmialtı adet Wistar Albino cinsi rat, rastgele 3 gruba ayrıldı. Birinci grup(n=6); yalnızca modifiye likid diyet alan, cerrahi yapılmayan grup, 2.grup(n=10);modifiye likid diyet alan ve periferik sinir tamiri yapılan grup, 3.grup(n=10); yal-nızca periferik sinir tamiri yapılan, alkol almayan grup olarak belirlendi. Tümgruplara, sakrifiye edilmeden ve ameliyat öncesi EMG tetkiki yapıldı. Ameliyatsonrası 2. ayda, hayvanlar sakrifiye edildi ve sinir örnekleri histolojik tetkik içinalındı.Bulgular: Yapılan EMG'lerde, tüm gruplar arasında önemli bir farklılığarastlanmadı. Bununla beraber alkolik gruplarda, ılımlı aksonal dejenerasyonarastlanıldı.Sonuç: Periferik siniri tamir edilmiş alkolik ratlarda, periferik nöropatiyerastlanmadı. Bu çalışmada, hafif derecede alkol alımının bile periferik sinirhasarı yapabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
8- SUMMARYTHE EFFECT OF ETHIL ALCOHOL ON PERIPHERAL NERVEHEALINGObjective: It is very important to know, nerve healing takes long time forregeneration of peripheral nerve. The alcoholic and non alcoholic rats wereenrolled in this study. We aimed to determine the effect of ethanol intake onperipheral nerve healing in this study.Material and Method: This study was performed in Inönü UniversityExperimental Research Center between 01.07.2004 - 08.09.2004 and the studywas approved by the local animal welfore committee. Twenty six adult, male,healty, Wistar Albino rats, weighing 185-245 gr were enrolled.Twenty six Wistar Albino rats were randomly assigned to three groups.Group 1(n=6), taking modified liquid diet without nerve repair. Group 2(n=10),taking modified liquid diet with nerve repair. Group 3(n=10), nerve repair withouttaking modified liquid diet. Electrophsiological assessment, was performedpreoperatively and before sacrification to all groups. The animals were sacrifiedafter post operative 2 month and nerve samples were obtained for histologicanalysis.Findings: There was not found any significant differences between allgroups in electrophsiological assessment. However, there was a slight axonaldegeneration in alcoholic groups.Results: There was found peripheral neuropathy in peripheral nerverepaired alcoholic rats. Eventually, even mild alcohol intake also deteriorate theperipheral nerve was shown in this study.68