Akut miyokard infarktüsünde primer PTKA sonrası TIMI kare sayısı ile ortalama trombosit hacminin karşılaştırılması
  1. Tez No: 192365
  2. Yazar: ERDAL AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: OTH, trombüs, dTKS36, MPV, thrombus, cTFC37
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
7. ÖZETAmaç: Akut koroner sendromlarda OTH'nin arttığıgösterilmiş Bu çalıştir. madaamacı z, primer PTKA yapı hastalarda anjiyoplasti sonrası lem yapı koronermı lan iş lanarterde antegrad kan akı nı derecesini gösteren TIMI kare sayımı n sıile acil servisebaş anıvuru ndaki OTH arasındaki iliş değkiyi erlendirmekti.Gereç ve yöntem: Çalışmaya AMİ sı primer PTKA yapı ortalama yaştanı ile lan, ları50±8 olan, 45 erkek ve 10 bayan, toplam 55 hasta alı . Tüm hastalarda acil servisendıbaşvurduklarıandaki ağ nı saati kaydedildi. OTH için kan alırı n ndıve ayrı riskcafaktörleri sorguladı. Sine anjiyografik görüntülerinde TIMI akı skorunu ve TIMI Karemsayı, OTH ve birbirinden haberi olmayan iki kardiyolog tarafısı ndan sayı .ldıBulgular: Başvuru anındaki OTH ile iş öncesi dTKS arası istatistiksel olaraklem ndaanlamlıkorelasyon saptanmazken, baş anıvuru ndaki OTH ile iş sonraki TIMI akılem mskoru arası negatif bir korelasyon saptandında .Sonuç: OTH ölçümü pratik, ucuz ve hı yapızla labilen bir test olması rağna men PTKAsonrasıtrombosit fonksiyonları reperfüzyon arasıile ndaki iliş göstermede yetersizkiyikalmaktadır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYAim: It has been suggested that MPV is increased in ACS. The aim of this study was toinvestigate the relationship between MPV and TIMI frame count suggesting the degreeof coronary blood flow in infarct related artery after PCI in patients presented with ACSto emergency department.Materials and methods: A total of 55 patients undergoing PCI (45 men 10 women,mean 50±8 years) was included to the study. Time of the angina was recorded in allpatients. Blood samples were obtained for measurement of MPV and risk factors werequestioned. Cine angiographic images were counted by two independent cardiologistswho were unaware of TIMI flow score, TFC, and MPV.Results: No statistical correlation was detected between cTFC counted beforeprocedur and MPV measured at the time of presentation, whereas a statisticallysignificant correlation was detected between cTFC counted after procedur and MPVmeasured at the time of presentation.Conclusion: Although MPV measurment is a practical, cheap, and fast test it fails tosuggest the relationship between platelet functions and reperfusion after PCI.