Sıçanlarda oluşturulan deneysel intraabdominal kaynaklı sepsis modelinde met-rantes'in akciğerler üzerine etkisi
Effects of met-rantes on lungs in an experimental intraabdominal sepsis
  1. Tez No: 192376
  2. Yazar: MEHMET AKİF YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN SÖZÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Met-Rantes, TNF-α, IL-6, Sepsis, Akciğer HasarıXII, Met-Rantes, TNF-α, IL-6, Sepsis, Lung InjuryXIV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
SIÇANLARDA OLUŞTURULAN DENEYSEL NTRAABDOM NALKAYNAKLI SEPS S MODEL NDE MET-RANTES' N AKC ĞERLERÜZER NE ETK SÖZETBu deneysel çalışma Temmuz-Ağustos 2005 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi TıpFakültesi Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi'nde (DEKAM)gerçekleştirildi.Amaç: LPS ile indüklenen deneysel intraabdominal sepsis modeli çalışmasının amacı,bir kemokin reseptör antagonisti olan Met-Rantesin gelişen akciğer patolojilerine olanetkilerini araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmada ağırlığı 220-290 gram arasında değişen 30 adet erkekWistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar her birinde 10'ar adet olacak şekilde Sham,Sepsis ve Met-Rantes grupları oluşturuldu. Sepsis grubuna 500 µgr / kgr dozda olacakşekilde LPS intraperitoneal olarak verildi. Met-Rantes grubuna aynı şekilde 500 µgr/kgrLPS uygulandıktan sonra 500 µgr/kgr dozunda Met-Rantes intraperitoneal olarakuygulandı. Uygulamaların başlangıcından 2 saat sonra ketamin anestesisi altındabronkoalveoler lavaj (BAL) yapıldı. Ayrıca beyaz küre (BK) sayısı, TNF-α IL-6 vekan gazı analizleri için kan örneği alındı. BAL örneklerinden total hücre sayımı yapıldı.Sağ akciğer dokusundan myeloperoksidaz (MPO) aktivitesi, sol akciğer dokusundanhistopatolojik değerlendirmeler yapıldı.Sonuçlar:Sepsis ve Met-Rantes gruplarında nötrofil sayıları Sham grubundan belirgin olarakyüksekti. Serum IL-6 düzeyleri karşılaştırıldığında sepsis ve Met-Rantes gruplarındasham grubuna göre belirgin olarak daha yüksek değerler görüldü (P0.05). Alveoler hemoraji ve nötrofil infiltrasyon oranları sepsis grubunda metrantesgrubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek saptandı (P0.05).Met-Rantes grubunda,TNF-α ve IL-6 düzeylerinin azalması, Met-Rantesin etkisininsonucu olarak değerlendirildi.Bu iki parametrenin seri ölçümlerinin, sepsisin klinikgidişinin göstergesi olarak değerlendirebileceği ve Met-Rantes kullanımı ile sepsisteproinflamatuar sitokinlerin salınımının engellenebileceği gösterildi.Sonuç:Bu çalışmada LPS ile indüklenen akciğer hasarının Met-Rantes ile tedavi edilensıçanlarda azaldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF MET-RANTES ON LUNGS IN AN EXPERIMENTALINTRAABDOMINAL SEPSIS MODEL IN RATSABSTRACTThis experimental study has been performed in Hakan Çetinsaya Experimental andClinical Research Center (DEKAM) at Erciyes University Medical Faculty betweenJuly and August 2005.Aim: The aim of this experimental intraabdominal sepsis model study that induced byLPS is to investigate the effect of metrantes which is a chemokine receptor antagonist,on lung pathology.Materials and Methods: Thirty male Wistar-Albino rats weighing between 220 and290 grams were used in the study. Rats were divided in to three groups as sham, sepsisand Met-Rantes groups. Every group was containing 10 rats in each. LPS at a dose of500 µgrams / kgr was administired intraperitoneally in sepsis group. In metrantesgroup, metrantes was given at a dose of 500 µgrams / kgr following sepsis that inducedby 500 µgrams / kgr LPS.BAL performed under ketamine anesthesia and blood samples collected for white bloodcell count, TNF-α, IL-6 and blood gases analysis two hours after the initialintervention.Total cell count were studied from BAL samples. Myeloperoxidase (MPO) activity wasmeasured from right lung tissue and histopathologic evaluation was performed from leftlung samples.Results:Neutrophil count was significantly higher in sepsis and metrantes groups than shamgroup (P0.05). Alveolar hemorrhage and neutrophil infiltration rates were significantlyhigher in sepsis group when compared to metrantes group (P0.05).In Met-Rantes group, decreased TNF-α and IL-6 levels associated as the result of Met-Rantes effects.The serial measurements of these two parameters showed that they canbe used as the markers of sepsis and prevented by Met-Rantes.Conclusion:In this study, we demonstrate that development of lung injury due to sepsis that inducedby LPS, is decreased in metrantes treated rats.