Yenidoğan döneminde ekokardiyografi ile doğuştan kalp hastalığı tanısı alan vakaların değerlendirilmesi
The diagnosis and evaluation of neonatal congenital heart diseases which determined by echocardiography
- Tez No: 192375
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLENDAM KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğuştan kalp hastalığı, yenidoğan, ekokardiyografi.70, Congenital heart diseases, newborn, echocardiography.72
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETYEN DOĞAN DÖNEM NDE EKOKARD YOGRAF LE DOĞUŞTAN KALPHASTALIĞI TANISI ALAN VAKALARIN DEĞERLEND R LMESAmaç: Bu çalışma, ekokardiyografi ile DKH tanısı konulan yenidoğanvakalarının sıklığı, DKH'nın tanı dağılımının saptanması, yenidoğan dönemindekiprognozlarının belirlenmesi, DKH'na ilişkin klinik bulguların ve etiyolojiye ait bazı riskfaktörlerinin araştırılması amacıyla planlandı.Gereç ve yöntem: nönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji BilimDalı tarafından 1 Mart 2000-1 Temmuz 2005 tarihleri arasında pediatrik kardiyologtarafından kardiyak değerlendirilmesi ve ekokardiyografisi yapılmış termyenidoğanların dosyalarının retrospektif değerlendirilmesi yapıldı. Prematürelerçalışmaya alınmadı. Vakalara DKH tanısı fizik muayene ve ekokardiyografi ile kondu.Bulgular: Yenidoğan döneminde çeşitli nedenlerle kardiyolojik değerlendirmeve ekokardiyografisi yapılan 277 term yenidoğanın 166'sında DKH saptandı. DKH'lıyenidoğanlarda kız/erkek oranı anlamlı farklılık göstermedi. Vakaların %79,6'sındasiyanotik olmayan, %20,4'ünde siyanotik DKH saptandı. En sık %27,7 ile VSD tespitedildi. Bunu %21,7 ile PDA ve %17,5 ile ASD izliyordu. Kalan bozukluklar %7,8 BAT,%6,02 AK, %4,8 kompleks siyanotik DKH, %3,6 TOF, %2,4 AD, %8,4 ile diğerbozukluklardı. En sık tesbit edilen fizik muayene bulgusu üfürüm duyulmasıydı.Siyanoz ve takipne ikinci ve üçüncü sırada yer alıyordu.DKH vakalarının %4,2'sinde Down Sendromu, %3'ünde ise (Smith-LemliOpitz, Turner, Trizomi 13, Trizomi 18 ve Wolf send.) diğer sendromlar saptandı.69Vakaların %12,7'sinde ekstrakardiyak anomaliler vardı. En sık ekstrakardiyak anomali%61,9 ile gastrointestinal sistemde saptandı.DKH vakalarının %13,3'ü ileri tetkik ve tedavi için başka merkeze sevk edildi.Sevk edilen vakaların çoğunda siyanotik DKH mevcuttu. DKH saptanan vakaların%1,8'i yenidoğan döneminde izlem sırasında eksitus oldu.DKH' nın etiyolojisine yönelik risk faktörlerinin dağılımı nönü Üniversitesi TıpFakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları sağlam çocuk polikliniğinde takipli 151 sağlıklıterm yenidoğan bebekten oluşan kontrol grubunun sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Eldeedilen sonuçlar şöyle sıralanabilir:DKH'lı ve kontrol grubundaki vakalarda anne yaşı, akraba evliliği, aileöyküsünde DKH, önceki gebeliklerde ölü doğum ve abortus, gebelikte enfeksiyongeçirme öyküsü açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.DKH olan vakaların prenatal öyküsünda gestasyonel diyabetes mellitus vepreeklampsi görülme oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti.DKH olan vakalar ile kontrol grubundaki vakalar arasında gebelikte ilaçkullanım oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Antidiyabetik veanaljezik kullanımı DKH olan vakalarda, Fe ve polivitamin kullanımı ise kontrolgrubunda daha yüksekti.Sonuç: Normal populasyonda yaklaşık 1000 canlı doğumda 8-12 oranındagörülen doğuştan kalp hastalıklarının yenidoğan döneminde tanınması, hayat kurtarıcıgirişimlerin erken yapılmasına ve böylece mortalite ve morbiditede belirgin azalmayayol açacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE DIAGNOSIS AND EVALUATION OF NEONATAL CONGENITALHEART DISEASES WHICH DETERMINED BY ECHOCARDIOGRAPHYObjective: The aim of this study is to define the frequency, the types and thevariability of neonatal congenital heart diseases (CHD). In addition, we wanted to studythe clinical findings, etiological risk factors and prognosis.Material and methods: We retrospectively studied the files of term neonateswhose cardiac examination and echocardiographic (ECHO) evaluations were performedby a pediatric cardiologist between March 2000 - June 2005 at Inonu University,Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Cardiology. Thepreterm neonates were excluded from the study. The diagnosis of heart diseases wereestablished by the help of ECHO and physical examination.Results: Of the total 277 term neonates evaluated by ECHO, 166 subjectsreceived the diagnosis of congenital heart diseases. Male to female subject ratio isinsignificant. The cyanotic patients comprised 20,4% of the whole group. The mostcommon cardiac defect is ventricular septal defect with the frequency of 27,7%. Theremaining cardiac defects are as follows; patent ductus arteriosus 21,7%, atrial septaldefect 17,5%, transposition of great arteries 7,8%, coarctation of the aorta 6,02%,complex cyanotic congenital heart diseases 4,8%, tetralogy of Fallot 3,6%, stenosis ofthe aorta 2,4% and others 8,4%. The most common pathological finding was murmur onphysical examination. Cyanosis and tachypnea were the other frequent signs of thephysical examination. Some of the subjects received the diagnosis of particularsyndromes; Down syndrome was the most common (4,2 %), and one subject from eachsyndromes; Smith-Lemli-Opitz, Turner?s syndrome, Trisomy 13, Trisomy 18 and Wolf.The ratio of extracardiac anomalies is 12,7% in the study population. Among the71extracardiac anomalies, gastrointestinal system was the most common affected (61,9%).A certain group of subjects (13,3 %) were referred other medical centers forfurther evaluation. A few neonates (1,8 %) died during neonatal clinical course.In order to determine the etiological risk factors for congenital heart diseases, wecompared the subjects with 151 healthy term neonates who were evaluated at theoutpatient clinic of well-baby. There is no statistically significant difference betweenage of mother, incidence of consanguinity, family history of the disease, the number ofstill births and aborts. On the other hand, prenatal history of gestational diabetes andpreeclampsia are significantly increased in congenital heart diseases group.There is statistically significant difference between the subjects with CHD andcontrol group in terms of maternal drug usage during pregnancy. Antidiabetic andanalgesic use were more common in the CHD group whereas iron and polyvitaminsupplementation in the control group.Conclusion: As a result, the early diagnosis of congenital heart disease, which isobserved in 8-12/1000 per livebirth, will provide early life saving treatment andintervention which in turn will reduce the morbidity and mortality.