Obez olmayan polikistik over sendromlu hastalarda metformin tedavisinin metabolik parametreler ve kardiyovasküler risk faktörleri üzerine etkilerinin araştırılması
The effects of metformin therapy on metabolic parameters and cardiovascular risk factors in non obese women with polycystic ovary
- Tez No: 192377
- Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, insülin direnci, kardiyovaskülerhastalıklar, diabet mellitus, metabolik sendrom.VIII, Polycystic ovary syndrome, insulin resistance, cardiovascular disease, diabetes mellitus, metabolic syndrome.X
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
OBEZ OLMAYAN POL K ST K OVER SENDROMLU HASTALARDAMETFORM N TEDAV S N N METABOL K PARAMETRELER VEKARD YOVASKÜLER R SK FAKTÖRLER ÜZER NE ETK LER N NARAŞTIRILMASIÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı nonobez polikistik over sendromlu hastalarda metformintedavisinin metabolik parametreler ve kardiyovasküler risk faktörleri üzerine etkilerininaraştırılmasıdırGereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 nonobez PKOS'lu kadın ile benzer yaş ve vücut kütleindeksine sahip 20 sağlıklı kadın alındı. Bütün hastalara ESRM/ASRM Consensuskriterlerine göre PKOS tanısı konuldu. Bütün hastalar oligo-amenoreik, sağlıklı kontrolgrubu ise ömenoreik idi. PKOS grubu ve kontrol grubu menstruel sikluslarınınfolliküler fazında değerlendirildi. Her iki grupta VK , B/K oranı, serum seks steroid,gonadotropin, SHBG, homosistein, lipoprotein-a, IGF-1, ürik asit, kolesterol, HDL,LDL, TG konsantrasyonları, 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı, karotis arter intima-media kalınlığı (B-Mod ultrasonografi), 75 gr OGTT süresince glukoz ve insülindüzeyleri, ovaryan volüm, ovulasyon oranları ve menstruel siklus düzeni standartyöntemlerle değerlendirildi. nsülin direncini değerlendirmek için HOMA indekskullanıldı. Midluteal serum P düzeyi bakıldı. Midluteal serum P düzeyinin ⥠5 ng/mlolması ovulasyon olarak kabul edildi. Bazal değerlendirmeden sonra hasta grubuna2550 mg/gün dozunda metformin başlandı. Tedavi sonunda hastalar bütün parametreleraçısından tekrar değerlendirildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası bütün parametrelerkarşılaştırıldı.Bulgular: Nonobez PKOS'lu kadınlar ve kontrol grubunun VK , yaş, lipoprotein-a,AUC glukoz, AUC insülin, HOMA indeks, 24 saatlik kan basıncı takibi, karotid arterintima-media kalınlığı ve kan lipit profilinin (kolesterol, HDL, LDL, TG) bazaldeğerleri açısından aralarında fark yoktu (p > 0.05). PKOS grubunda kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında LH, A, tT, sT, DHEAS, IGF-1, ürik asit, açlık kan glukoz düzeyleri,VIIFAI, LH/FSH oranı, bel/kalça oranı anlamlı olarak daha yüksek, SHBG düzeyi anlamlıolarak daha düşüktü (p < 0.05). Metformin tedavisinden sonra LH, tT düzeyleri veLH/FSH oranında anlamlı düşme izlendi (p < 0.05). Bazal değerlendirme sırasındaPKOS grubunda bir hastanın (% 5) ve kontrol grubunda 16 hastanın (% 80) serumprogesteron düzeyi ovulatuvar düzeyde idi. Metformin tedavisi sonunda 12 hastanın(%60) menstruel siklusları düzeldi, 8 hastanın (%40) midluteal serum progesteronuovulatuvar düzeyde idi. Bu oranlar istatistiki olarak anlamlı idi (p < 0.05). Diğerparametrelerde anlamlı değişiklik izlenmedi (p > 0.05). Metformin hastalar tarafındaniyi tolere edildi.Sonuç: Nonobez PKOS'lu hastalarda metformin tedavisi metabolik parametreler vekardiyovasküler risk faktörleri üzerinde etkisizdir ancak menstruel siklusları veovulasyon oranlarını düzeltir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF METFORMIN THERAPY ON METABOLICPARAMETERSAND CARDIOVASCULAR R SK FACTORS IN NON OBESEWOMEN WITH POLYCYSTIC OVARY SYNDROMEABSTRACTAim: The aim of this study was to determine the effects of metformin on metabolicparameters and cardiovascular risk factors in nonobese women with polycystic ovarysyndrome (PCOS).Materials and Methods: Twenty nonobese women with polycystic ovary syndromeand twenty BMI and age matched healty women were involved in the study. All thepatients were diagnosed as PCOS according to the ESRM/ASRM concensus criteria.All the patients were oligo-amenorrheic and the control group were eumenorrheic. ThePCOS group and the control group were evaluated in the follicular phase of theirmenstruel cycles. In both groups BMI, waist / hip ratio, serum concentrations of sexsteroids, gonadotropins, SHBG, homocysteine, lipoprotein-a, IGF-1, uric acid,cholesterol, LDL, HDL, TG, 24 hour ambulatory blood pressure, carotid intima-mediathickness (B-Mod ultrasonography), glucose and insulin levels during a 75 gr OGTT,ovarian volumes, ovulation rates and menstrual cyclicity were evaluated by standartmethods. The insulin resistance was also evaluated by HOMA index. Midluteal serumP level was measured. Midluteal serum P level ⥠5 ng/ml was considered asconfirmatory of ovulation. After a baseline work up, PCOS group were givenmetformin treatment (2550mg/day) for 6 month. At the end of the 6 month follow-upperiod subjects were re-evaluated for all of the parameters. All of the parameters werecompared before and after the metformin therapy.Results: There were no differences between in the PCOS group and the control groupfor several basal variables including BMI, age, lipoprotein-a, AUC glucose, AUCinsulin, HOMA index, 24-hour ambulatory blood pressure, carotid intima-media wallthickness (IMT), blood lipid profiles (cholesterol, HDL, LDL, TG) (p > 0.05). PCOSgroup were demonstrated higher levels of LH, A, DHEAS, free testosterone, tT, IGF-I,IXhomocysteine, uric acid, fasting blood glucose, FAI, LH/FSH, waist/hip rate and lowerlevel SHBG compared with the control group (p < 0.05). LH, tT levels and LH/FSH ratesignificantly decreased after metformin therapy (p < 0.05). During basal evaluation onepatient in PCOS group (% 5) and sixteen person in control group (% 80) had midlutealserum P values in the ovulatory range. Twelwe patients (%60) achieved regularmenstrual cycles and eight patients (%40) had midluteal serum P values in the ovulatoryrange at the end of the metformin therapy. These ratios were found statisticallysignificant (p < 0.05). There was no change in the other parameters. Metformin therapyis well tolerated by patient.Conclusion: Metformin therapy is not effective on the metabolic parameters andcardiovascular risk factors but may improve menstrual cyclicity and ovulation rates innon obese women with polycystic ovary syndrome