Hemşirelerin uyku kalitesi, iş doyumu düzeyleri ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi
Sleep quality, work satisfaction levels of nurses and the examination of the relationship between these factors
  1. Tez No: 192385
  2. Yazar: NURHAN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, uyku, uyku kalitesi, iş doyumu.85, Nursery, sleep, sleep quality, work satisfaction.87
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Hemşirelerin Uyku Kalitesi, ş Doyumu Düzeyleri veAralarındaki lişkinin ncelenmesiAraştırma, nönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde çalışan hemşirelerin uykukalitesi, iş doyumu düzeyleri ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış tanımlayıcıtürde bir araştırmadır.Araştırma gerekli izinler alındıktan sonra, 11-29 Nisan 2005 tarihleri arasında toplam418 hemşire üzerinde yapılmıştır.Veriler hemşirelere yönelik Kişisel Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği(PSQI) ve Minnesota Doyum Ölçeği (MSQ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde varyans analizi, tukey testi ve bağımsız gruplarda iki ortalamaarasındaki farkın önemlilik testi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarında elde edilen bulgulara göre hemşirelerin toplam uyku kalitesipuan ortalamaları 7.28 ± 3.56, iş doyumu puan ortalamaları ise 48.05 ± 11.77 olup, iki ölçekarasında negatif yönde zayıf bir ilişki vardır (r=-0.25)(p0.05).Gece veya gündüz çalışma şekli, haftalık çalışma saati, gece nöbetlerinin getirdiğizorluklar (sosyal yaşantıda etkilenme, uyku düzeninde bozulma, ruhsal açıdan etkilenme,evlilik yaşantısında etkilenme ve sık sık hastalanma), çalışma programlarını gereksinimleridoğrultusunda değiştirebilme, vardiya değişiminin uyku problemine neden olma durumu,mesai saatlerindeki değişime bağlı uyku problemleri gibi faktörler iş doyumunu olumsuz84yönde etkilemektedir (p0.05).Genel anlamda araştırmamızdan çıkan sonuçlara göre, hemşirelerin uyku kaliteleridüşük, iş doyumları ise orta düzeydedir. Bu paralelde hemşirelerin uyku kalitesi düştükçe işdoyumları da azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sleep Quality, Work Satisfaction Levels of Nurses and theExamination of the Relationship between These FactorsThis is an descriptive research carried out to determine the relationship between sleepquality and work satisfaction levels of the nurses working at Turgut Özal Medical Center atnönü University.The research was done on 418 nurses between the dates 11th and 29th of April, 2005,after getting the necessary official permissions.The data was collected by the use of Personal Information Form for nurses, PittsburghSleep Quality Index (PSQI) and Minnesota Satisfaction Index (MSQ). As for the evaluationprocedure of the data, three kinds of tests were used including variance analysis, tukey testand the importance test of the difference between two averages in independent groups.According to the findings, the nurses? total sleep quality averages range between 7.28 ±3.56 and work satisfaction averages range between 48.05 ± 11.77, and there is a poorrelationship between the two indexes in the negative direction (r =-0.25)(p0.05).The factors affecting work satisfaction negatively include the form of working, duringthe day or at night, weekly work hours, the difficulties caused by night duty hours (being86affected socially and mentally, sleep disorder, family life related problems and getting sickfrequently), being able to change work schedules in parallel with her needs, the sleepproblems caused by the shift work and the other sleep problems caused by the change in workhours (p0.05).On the whole, according to the results that we have obtained from this research, thesleep qualities of nurses are low while their work satisfaction levels are somehow moderate.As a result, it can be said that as the sleep quality of the nurses decline so does their worksatisfaction.