Renal yetmezlik semptomları görülen köpeklerde sekonder hiper tansiyonun osilometrik metot ile değerlendirilmesi ve angiotensin II antogonistleri ile tedavisi
Evaluation of seconder hypertension by oscillometric method in dogs with renal failure symptoms and treatment with angiotensin II antagonists
  1. Tez No: 138182
  2. Yazar: ERDOĞAN UZLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLAN KALINBACAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Angiotensin il antagonist I eri, köpek, renal yetmezlik, sekonder hipertansiyon, Angiotensin II antagonists, dog, renal failure, seconder hypertension
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıklar (İmmünoloji) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Renal Yetmezlik Semptomları Görülen Köpeklerde Sekonder Hipertansiyonun Osilometrik Metot ile Değerlendirilmesi ve Angiotensin II Antagonistleri ile Tedavisi Bu çalışmada 7-1 1 yaşlan arasında, farklı ırk ve cinsiyette, renal yetmezlik semptomu belirlenen 12 hasta ve 12 sağlıklı olmak üzere toplam 24 köpek kullanıldı. Çalışmada renal yetmezlik semptomları görülen köpeklerin 0., 7., 14. ve 28 günlerde, sağlıklı köpeklerde ise bir kez olmak üzere klinik kontrolleri, tansiyon değerleri, hematolojik, serum biyokimyası, venöz kan gazları ve plazma elektrolit düzeyleri ve idrar muayeneleri yapıldı. Köpeklerin tansiyon değerleri uygun ölçülerde manşonlara sahip osilometrik metot ile çalışan sfigmomanometre ile yapıldı. Hipertansiyon belirlenen bu köpeklerde tansiyonu düşürmek için günde bir kez 5mg/kg dozda irbesartan çalışma süresince kullanıldı. Hemogram için alınan örneklerden RBC, WBC, Hb, PCV, MCV, MCHC değerleri; serum biyokimyası kontrolleri için alınan örneklerden üre, kreatinin, total protein, albumin; venöz kan gazlan ve plazma elektrolit düzeylerinin kontrolleri için alınan kan örneklerinden pH, p02, PCO2, HCOa B.E., Na+, K* düzeyleri ve idrar muayenesi için kontrol edilen örneklerde Proteinüri, dansite, lökosit, pH, keton, glukoz, bilirubin, ürobilinojen, eritrosit ve nitrit düzeyleri belirlendi. Kronik renal yetmezlikti köpeklerde klinik olarak; iştahsızlık, kusma, çevreye ilgisizlik, poliüri, polidipsi; hemogram muayenelerinde ise normositik normokromik anemi belirlendi. Kronik renal yetmezlik semptomları görülen köpeklerin tansiyon değerlerinin sağlıklı köpeklere göre oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Tansiyonun kontrol altına alınmasında irbesartanın etkili olduğu, SAP ve DAP değerindeki düzelmenin aynı sürelerde meydana geldiği, deneme sonunda SAP değerinin sağlıklı köpeklerden elde edilen değerler düzeyine kadar düştüğü ancak DAP değerinin deneme sonunda sağlıklılara göre hala yüksek olduğu görüldü. İrbesartan kullanımının; kan sayımı, venöz kan gazı ve plazma elektrolit düzeylerinde önemli değişmeler oluşturmadığı, kan serum parametreleri olan serum üre ve kreatinin değerlerini düşürdüğü, total protein değerinde değişim olmamasına rağmen albumin değerini yükselttiği belirlendi.Sonuç olarak bu çalışmada; kronik renal yetmezlik semptomları görülen köpeklerde hipertansiyonun tedavisinde bir Angiotensin II antagonist' olan irbesartan'ın etkili bir şekilde kullanılabileceği ancak SAP değerinde sağlanan düzelmenin DAP değerinde de sağlanabilmesi için antihipertansif tedaviye daha uzun sürelerde devam edilmesinin gerektiği, antihipertansif kullanımı ile klinik görünümde ve idrar bulgularında iyileşme belirlenmesine rağmen hematolojik ve biyokimyasal değerlerde tam bir düzelme olmadığı ve antihipertansif tedaviye ek olarak semptomatik tedavi girişimlerinin gerekli olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
69 SUMMARY Evaluation of Seconder Hypertension by Oscillometric Method in Dogs with Renal Failure Symptoms and Treatment with Angiotensin II Antagonists In the present study, a total of 24 within 12 ill and 12 healty dogs at the age of 6 years and higher ages, from different breeds and sex, with renal failure symptoms were used. Dogs included in this study were evaluated through their clinical controls blood pressure values, haematology, serum biochemistry, venous blood gases and plasma electrolyte values and urinalysis once in healty dogs and at 0, 7th, 14th and 28th days in dogs with renal failure symptoms. Blood pressure values of the dogs were evaluated by suitable cuff size sphygmomanometer working with oscillometric method. Dogs detected to have hypertension received irbesartan at a daily dosage of 5mg/kg once a day inorder to lower the tension during the study period. RBC, WBC, Hb, PCV, MCV, MCHC values from the blood samples taken for haemogram; urea, creatinin, total protein, albumine from the blood samples taken for serum biochemical analysis; pH, p02, PCO2, HCO 3, B.E, Na+, K* levels from the blood samples taken for venous blood gases and plasma electrolyte levels; and proteiuria, density, leucocyte, pH, keton, glucose, bilirubine, urobilinogen, erythrocyt and nitrite levels from the samples taken for urinalysis were detected. Anorexia, vomiting, apathia, polyuria, polydypsia as clinical sings and normocytic normochromic anaemia complete blood count were detected in dogs with chronic renal failure symptoms. Tension values in dogs with chronic renal failure symptoms were detected to be higher than in healty dogs. Irbesatan's efficacy to control tension, the recover in the values of SAP and DAP at the same period, decreasing on the SAP values till the values recorded from the healty dogs despite the DAP values presently at higher values than healty dogs at the end of the trial period were observed. The usage of irbesartan was detected to have no important alteration on blood counts, venous blood gases and plasma electrolyte levels; decrease on the blood serum parameters such as urea and creatinin levels, no alteration on total protein despite elevation on albumine values.70 As a result, it was concluded that; irbesartan, an angiotensin II antagonist, could be used efficiently for the treatment of hypertension in dogs with presenting sing of chronic renal failure, however antihypertensive treatment should be continued for longer durations in order to recover DAP values as in recovery recorded in SAP values, imprevement in clinical appearence and urinalysis despite non-completely imprevement in haematological and biochemical values within the application of antihypertensive and as a sympthomatic therapy could be required additionaly to the antihypertensive therapy.