Hastane kökenli koagülaz negatif stafilokok suşlarında oksasilin direncinin moleküler ve geleneksel yöntemlerle araştırılması
Evaluation of oxacillin resistance by traditional and molecular methods in nosocomial strains of coagulase negative staphylococci
- Tez No: 192465
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCE, DOÇ. DR. NUR YAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Microbiology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koagülaz negatif stafilokok, duyarlılık testleri, oksasilin direnci, Coagulase-negative Staphylococci, susceptibility testing, oxacillin resistance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hastane Kökenli Koagülaz Negatif Stafilokok Suşlarında Oksasilin Direncinin Moleküler veGeleneksel Yöntemlerle AraştırılmasıDr. Hasan PEKSELDanışmanlar: Prof. Dr. Ayşe YÜCE, Doç. Dr. Nur YAPARDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, nfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. ZM RAmaç: Hastane kökenli koagülaz negatif stafilokoklarda (KNS) metisilin direncinin, Klinikve Laboratuvar Standartları Enstitüsü-CLSI önerileri doğrultusunda, farklı yöntemlerlegösterilmesi planlandı.Gereç yöntem: Nisan 2005 ile Eylül 2005 tarihleri arasında kan kültürlerinden elde edilenve hastane kökenli oldukları belirlenen 105 KNS izolatı çalışmaya alındı. Bu KNS izolatlarında,metisilin direncini göstermek üzere CLSI önerileri doğrultusunda; oksasilin ve sefoksitin diskdifüzyon testleri, oksasilin agar dilüsyon testi ve mecA-PCR gerçekleştirildi.Bulgular: Çalışılan 105 KNS izolatının Oksasilin disk difüzyon testine göre izolatların82'si oksasiline dirençli, 23'ü duyarlı bulundu. Sefoksitin disk difüzyon yöntemine göre izolatların80'i sefoksitine dirençli, 25'i duyarlı bulundu. Oksasilin agar dilüsyon testine göre ise izolatların84'ü oksasiline dirençli, 21'i duyarlı bulundu. KNS'lerin mecA-PCR yöntemi ile 83'ünde mecAgeni gösterilirken, 22'sinin mecA geni negatif bulundu.statistiksel analiz: Dört gözlü tablo ile elde edilen verilere göre; oksasilin disk difüzyon,sefoksitin disk difüzyon ve oksasilin agar dilüsyon yöntemlerinin altın standart olarak kabul edilenmecA-PCR yöntemine göre duyarlılıkları sırasıyla yüzde 97.59, 96.38, 100 ve seçilikleri sırasıylayüzde 95.45, 100 ve 95.45 olarak bulunmuştur. Testlerin ROC eğrisi altında kalan alana göre;fenotipik yöntemlerden sefoksitin disk difüzyon testi diğer yöntemlere göre altın standart teste enyakın test olarak bulunmuştur.Sonuç: Stafilokoklarda heterojen dirençli suşlar nedeniyle metisilin direncinin fenotipikyöntemlerle gösterilmesi sıklıkla yanlışlıklara neden olmaktadır. Sefoksitin disk difüzyonyönteminin oksasiline göre metisilin direncini göstermedeki üstünlüğü bizim çalışmamızda dabelgelenmiştir. Ancak en ideali; hem KNS'lerde hem de S.aureus'ta metisilin direncininbelirlenmesinde altın standart olarak kabul edilen PCR ile mecA geni saptanması yönteminingiderek rutin laboratuvarlarda da kullanıma girmesidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Oxacillin Resistance by Traditional and Molecular Methods in Nosocomial Strainsof Coagulase Negative StaphylococciPEKSEL Hasan, MD.Advisors: YÜCE Ayşe, MD, Professor of Infectious Diseases and Clinical Microbiology and YAPAR Nur, MD, Assoc.Professor of Infectious Diseases and Clinical MicrobiologyDokuz Eylul University Faculty of Medicine, Infectious Diseases and Clinical Microbiology DepartmentIzmir / TurkeyPurpose: To detect the methicillin resistance in nosocomial strains of coagulase negativestaphylococci (CoNS) by different methods according to the Clinical Laboratory Institute (CLSI)suggestions.Materials and methods: Nosocomial strains of 105 CoNS were isolated from blood culturesbetween April to September 2005. To detect the methicillin resistance; oxacillin and cefoxitin discdiffusion tests, oxacillin agar dilution test and mecA polymerase chain reaction (PCR) were conductedaccording to the CLSI suggestions.Results: By the oxacillin disc diffusion test; 82 isolates were resistant and 23 were susceptibleto oxacillin. By the cefoxitin disc diffusion test; 80 isolates were resistant and 25 were susceptible tocefoxitin. By the oxacillin agar dilution test; 84 isolates were resistant and 21 were susceptible tooxacillin. By the method mecA-PCR; 83/105 of isolates were mecA positive and 22/105 were mecAnegative.Statistical analysis: By the data gained from the four-filled table; the sensitivity of oxacillindisc diffusion test, cefoxitin disc diffusion test and oxacillin agar dilution tests when compared withthe gold standard test mecA-PCR were; 97.59%; 96.38% and 100% respectively. The specificity of thetests were; 95.45%; 100% and 95.45% respectively. By the results of the ROC analysis, cefoxitin discdiffusion test was the most concordant test reflecting the results of gold standard method mecA-PCRConclusion: Evaluating methicillin resistance in staphylococci by phenotypic methods willmostly cause inaccuracy. The results of our study showed that the cefoxitin disc diffusion test ispreferable to the oxacillin disc diffusion method. But it?s considered that the gold standard methodmecA-PCR must be used in the routine laboratory to show the methicillin resistance in both CoNS andS.aureus.