Rokuronyuma bağlı enjeksiyon ağrısının önlenmesinde fentanil ve remifentanil ön ilaç uygulamalarının etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparation of the efectiveness of pretreatment by fentanyl and remifentanil on rocuronium induced injection pain
  1. Tez No: 192464
  2. Yazar: MİNE SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LEYLA İYİLİKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: rokuronyum, remifentanil, fentanil, enjeksiyon ağrısı, rocuronium, remifentanil, fentanyl, injection pain
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETRokuronyuma Bağlı Enjeksiyon Ağrısının Önlenmesinde Fentanil ve Remifentanil Önİlaç Uygulamalarının Etkinliklerinin KarşılaştırılmasıDr. Mine Sarı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve ReanimasyonAnabilim Dalı, İzmir/Türkiye.Amaç: Rokuronyum enjeksiyon ağrısının önlenmesinde fentanil ve remifentanil bolus ön ilaçuygulamalarının etkinliklerinin karşılaştırılmasıGereç ve Yöntem: 18-60 yaş arası, ASA I-II, genel anesteziyle elektif cerrahi planlanan 102hasta prospektif, randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışmaya alındı. Standartmonitörizasyon uygulandı. Vücut kitle indeks (VKİ)'leri, eğitim düzeyleri, yaşları,cinsiyetleri, bazal ölçüm değerleri kaydedildi. Nondominant el sırtından 20 Gauge branülledamar yolu açılıp %0,9 NaCl başlandı, preoksijenasyon sağlandı. Premedikasyonuygulanmadı. Üç eşit gruba ayrılan (n=34) hastalara Grup R'de 2 mL (0.02 mg)remifentanil, Grup F'de 2 mL (0.1 mg) fentanil ve Grup K'da 2 mL %0,9 NaCl, 10 saniyedeuygulandı. 30 saniye sonra 10 mg rokuronyum 5 saniyede aynı branülden verildi, 10 saniyesonra ağrı değerlendirilmesi 5-point scale ile yapıldı. Yan etkiler kaydedildi. Anesteziindüksiyonu ve entübasyondan sonra anestezi idamesi salondaki anesteziste bırakıldı.Bulgular: Demografik veriler benzerdi. Ağrı Değerlendirme Skoru (ADS) üç grupkarşılaştırıldığında anlamlıydı (p= 0.024). Grupların ikili karşılaştırılmasında farkın R-Kgruplarından kaynaklandığı görüldü (p= 0.022). F-K ve R-F karşılaştırılmalarında ADSaçısından fark yoktu. ADS ile yaş, VKİ ve eğitim düzeyleri arasında ilişki yoktu. Yan etkileraçısından gruplar arasında farklılık saptanmadı. En sık yan etki, kas güçsüzlüğüydü, olguların%23.5'inde gözlendi.Sonuç: Bu çalışma ile; remifentalin 0.02 mg bolus dozunun, %0.9 NaCl uygulamasına göre,rokuronyum enjeksiyon ağrısını önlemede etkin bir ön ilaç uygulaması olduğu, ancak 0.1 mgfentanil ön ilaç uygulaması ile karşılaştırıldığında, bu dozlarda rokuronyum enjeksiyonağrısını önlemede birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı, fentanil ön ilaç uygulamasınınsa %0.9NaCl ön ilaç uygulamasına eşdeğer etkinlikte olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparation of the Efectiveness of Pretreatment by Fentanyl and Remifentanil onRocuronium Induced Injection PainDr. Mine Sarı, Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiologyand Reanimation, Izmir/Turkey.Aim: We aimed to compare the effects of fentanyl and remifentanil pretreatments onrocuronium induced injection pain.Material and Methods: One hundred and two patients (ASA I-II; 18-60 years old) scheduledfor elective operations with general anesthesia were enrolled into this randomized, double-blind, plasebo controlled study. Standart monitoring was used. Body mass index (BMI),education level, age, sex and basal values of the patients were recorded. A 20-gaugeintravenous cannula was inserted into a vein on the patient?s nondominant hand, then 0.9%saline infusion was started and preoxygenation was performed. None of the patients receivedpremedication. Patients were divided into three similar groups. In Group R 2 mL (0.02 mg)remifentanil, in Group F 2 mL (0.1 mg) fentanyl and in Group K 2 mL 0.9% saline wereinjected in 10 sec. Following 30 sec, 10 mg rocuronium was injected in 5 sec. Pain severitywas evaluated using a five-point scale, 10 sec after the injection of rocuronium. Adverseevents observed during the study period were recorded. After anesthesia induction andintubation, maintenance of anesthesia was left to the discretion of the anesthetist.Results: Sex distribution, age of the subjects and body mass index were similar in betweeneach group. However, there was a statistically significant difference in according to the painscore (p= 0.024). Pain score of the R and K groups were significantly different (p= 0.022).Other comparisons of the pretreatment including F with K and F with R were not different.There were no correlations in between pain score, age, body mass index and educationalstatus. Adverse events were comparable between groups. The most commonly observed sideeffect was the muscle weakness which was present in 23.5% of the total group.Conclusions:Intravenous bolus administration of remifentanil was effective in preventing injection pain ofrocuronium when compared with the 0.9% saline. However, comparison of fentanyl withremifentanil and comparison of fentanyl with 0.9% saline were found to be similar inpreventing pain on rocuronium injection.