Organofosfat zehirlenmelerinde pralidoksimin farklı doz uygulama şekillerinin etkinliği ve yan etkilerinin klinik karşılastırılması
The comparison of effectiveness and side effect of different doses of pralidoxime treatment in organophosphate poisoning
  1. Tez No: 192472
  2. Yazar: NALAN KOZACI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL GÖKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Organofosfat, PralidoksimVI, Organophosphate, PralidoximeVII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETOrganofosfat Zehirlenmelerinde Pralidoksimin Farklı Doz Uygulama ŞekillerininEtkinliği ve Yan Etkilerinin Klinik KarşılaştırılmasıOrganofosfatlar dünyada özelikle tarımsal faaliyetlerin fazla olduğu ülkelerdeyaygın olarak kullanılan böcek öldürücü maddelerdir. Organofosfatlı bileşikler ileoluşan zehirlenmeler bir tarım ülkesi olan Türkiye'de yaygındır. Pralidoksim gibioksimler organofosfatlar ile oluşan zehirlenmelerin tedavisinde kullanılır. Buçalışmanın amacı, organofosfatlı bileşikler ile oluşan zehirlenmelerin tedavisindepralidoksimin etkinliğini farklı dozlarda tedavi uygulamaları yaparak karşılaştırmak vesonuçlarını ortaya koymaktır.Bu çalışmaya organofosfat zehirlenmesi tespit edilen 34 hasta alındı.Çalışmaya alınan hastalar ardışık olarak iki gruba ayrıldı. Grup I'deki 17 hastaya 2 grpralidoksim infüzyonu 20 dakikada verildi (düşük doz uygulanan grup). Grup II'deki 17hastaya ise 2 gr pralidoksim infüzyonunun 20 dakikada verilmesinin ardından 6 grpralidoksim 24 saatlik infüzyon şeklinde uygulandı (yüksek doz uygulanan grup).Düşük doz pralidoksim uygulanan grup ile yüksek doz pralidoksim uygulanangruptaki hastaların solunum destek gereksinimleri, solunum destek süreleri,atropinizasyon dozu, toplam kullanılan atropin dozu, atropin tedavi süreleri, ağızdanbeslenmeye geçiş süreleri ve hastanede kalış süreleri arasında anlamlı fark bulunmadı.Düşük doz pralidoksim uygulanan grup ile yüksek doz pralidoksim uygulanan gruptakihastaların günlük serum Butirilkolinesteraz ve Kreatin fosfokinaz düzeyleri arasındaanlamlı fark bulunmadı. Çalışmaya alınan hastaların tümü iyileşme ile taburcu edildi.Sonuç olarak organofosfatlı bileşikler ile oluşan zehirlenmelerde yüksek dozpralidoksim tedavisinin düşük doz pralidoksim tedavisine bir üstünlüğü olmadığıdüşüncesine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Comparison of Effectiveness and Side Effect of Different Doses of PralidoximeTreatment in Organophosphate PoisoningOrganophosphate is commonly used as insecticides in agriculture in all overthe world. Organophosphate poisoning also occurs in Turkey. Pralidoxime is a kind ofoxime that is used in the treatment of organophosphate poisoning. The aim of this studyis to compare effectiveness of pralidoxime treatment in different doses inorganophosphate poisoning.In this study, 34 patients with organophosphate poisoning were included. Thesepatients equally divided in two groups. In Group I (17 patients) 2 g pralidoxime wasinfused to the patient in twenty minutes. In Group II (17 patient ) 2 g pralidoxime wasinfused in twenty minutes than 6 g pralidoxime was infused in twenty four hours.No significant differences between two groups was found in mechanicalventilation requirements, mechanical ventilation duration, atropinization doses, totalatropine doses, atropine therapy duration, the time of the oral feeding and the durationof hospitalization. There were also no significant differences between two groups indaily serum Buthyrylcholinesterase and Creatine phosphokinase levels. All patientsdischarged with the previous medical situation from the hospital.In conclusion, there was no advantage of higher dose pralidoxime treatment (8g) according to lower dose pralidoxime (2 g) in organophosphate poisoning.