Galyum 67 ile işaretli katyon değiştirici reçinenin (dowex 50 w) fonksiyonel konstipe hastalarda ve sağlıklı gönüllülerde kolon transitinin değerlendirilmesinde kullanımı
Usage of gallium 67 labelled cathion ion exchange resins (dowex 50 w) in evaluation of colonic transit in functional constipated patients and healthy volunteers
- Tez No: 192515
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Gastroenterology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kabızlık, Galyum, katyon değiştirici reçine, kolon transitsintigrafisi, Constipation, Gallium, cathion exchange resin, Colonic transitscintigraphy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Konstipasyon en sıkgörülen gastrointestinal yakınmalardan biridir. Konstipasyonun değerlendirilmesindekolon transit bozuklukları hemen her zaman klinisyen tarafından sorgulanır. Kolontransit sintigrafisi, tüm kolon ve segmental kolon transitinin kuantitatifdeğerlendirilmesinde güvenli ve noninvaziv bir metod olarak bilinir. Bu çalışmadabiz, 67Galyum ile işaretli katyon değiştirici reçine (Dowex 50 W) içeren test yemeğiile fonksiyonel konstipe hastalarda kolon transitinin değerendirilmesi ve sağlıklıgönüllülerle yapılan çalışmayla kıyaslanmasını amaçladık. 67Galyum-Dowex 50 W invitro stabilitesini mide, ince barsak ve kolon pH'larına benzer (sırasıyla pH değerleri;671.2, 5.3, 7.4) pH değerlerine sahip solüsyonlarda gösterdik. Galyum-Dowex 50 Wiçeren test yemeği ile 16 fonksiyonel konstipe ve 7 sağlıklı gönüllüde kolon transitsintigrafisi yapıldı. 4 dakikalık anterior-posterior statik görüntüler, test yemeğininyenilmesinden hemen ve 6, 24, 48, 72, 96 saat sonra, sırtüstü pozisyonda alındı.Kolon transit sintigrafisinden elde edilen bilgiler, Geometrik merkez (GM),segmental aktivite retansiyon oranları ve görsel olarak değerlendirildi GMdeğerlerine göre, 24. ve 48. saatlerde kolon transitinin fonksiyonel konstipehastalarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yavaşlamış olduğunu saptadık(24.sa p=0.039, 48.sa p=0.001). Aktivite retansiyon oranları yöntemiylekarşılaştırdığımızda ise 24. saatte sadece sağ kolonda (p=0.005), 48. saatte ise tümkolon segmentlerinde anlamlı gecikmenin (sağ kolon p=0.008, sol kolon p=0.002,rektosigmoid kolon p=0.004, feçes p=0.001) gerçekleştiğini gördük. 67Ga-Dowex 50111W bileşiğinin kolon transit değerlendirilmesinde In-katyon değiştirici reçinebileşiklerine bir alternatif olduğu sonucuna vardık. Ayrıca mide ve ince barsakpH'larına benzer pH'ya sahip solüsyonlarda stabil olduğunu gösterdiğimizbileşiğimiz, mide ve ince barsak transit çalışmalarında da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Constipation is one of the most commongastrointestinal complaints. The abnormality of the colonic transit is almost alwaysquestioned by the clinicans in the workup of constipation. Colonic transitscintigraphy is known to be safe, noninvasive method to demonstrate the whole andregional colonic transit, quantitatively. In this study, we aimed to evaluate colonic67transit by Ga labelled cathion ion exchange resins (Dowex 50 W) containing testmeal in functional constipated patients and compare healthy volunteers? colonic67transit study. We showed in vitro stability of Ga- Dowex 50 W compound bytesting it in solutions whose pH values are similar to stomach?s, small and largebowel?s pH values (pH 1.2, 5.3, 7.4, respectively). Colonic transit scintigraphy wasperformed with 67Ga- Dowex 50 W containing test meal in 16 functional constipatedpatients and 7 healthy volunteers. Four minute anterior-posterior static images weretaken immediately and at 6, 24, 48, 72, 96 hours after ingestion of the test meal insupine position. The data from colonic transit scintigraphy was analyzed withgeometric center (GC), segmental activity retention ratios and direct observation. Wedetermined significant slowdown colonic transit in constipated patients than thecontrol group, according to GC values, at 24 and 48 hours (24thhr p=0.039, 48th hrp=0.001). When we made comparison between 2 groups by segmental activityretention values, we saw significant slowdown. in right colon at 24thhr (p=0.005) andslowing in whole segments a 48th hr (right colon p=0.008, left colon p=0.002,67rectosigmoid colon p=0.004, feces p=0.001). We concluded that Ga-Dowex 50 W111is an alternative compound to In- cathion ion exchange compounds in colonictransit evaluation. And it might also be useful in gastric and small bowel transitstudies regarding its stability shown in solutions whose pH values are similar tostomach an small bowel.