Hemşirelerin acil kalp hastalıklarında görülen EKG bulgularını tanıyabilme ve uygun tedavi yaklaşımlarını değerlendirebilme düzeylerinin tespiti
Nurses identify the ekg diagnosis observed in emergency heart illnesses and to which they can evaluate the appropriate treatment methods
- Tez No: 192521
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET MELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Nursing, Cardiology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil, bilgi düzeyi, EKG, hemşire, kalp hastalıkları.2PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, emergency, information level, ECG, nurses, heart diseases.4PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETHemşirelerin, Acil Kalp Hastalıklarında Görülen EKG BulgularınıTanıyabilme ve Uygun Tedavi Yaklaşımlarını DeğerlendirebilmeDüzeylerininin Tespiti.Araştırmada; tüm birimlerde çalışan hemşirelerin, acil kalp hastalıklarındagörülen EKG bulgularını tanıyabilme ve uygun hemşirelik yaklaşımları hakkındakibilgi eksikliklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırma, Ağustos-Eylül 2004 tarihlerinde Afyonkarahisar KocatepeÜniversitesi Rektörlüğü Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi,Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Afyonkarahisar Kocatepe Devlet Hastanesi,Afyonkarahisar Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde görev alan ve araştırmayı kabuleden 210 hemşire üzerinde uygulanmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak 3 bölümden oluşan anket formukullanılmıştır. Birinci bölümde demografik bulgular, 2. bölümde EKG(elektrokardiyografi) çekimi, acil EKG bulguları ve acil hemşirelik uygulamalarınayönelik çoktan seçmeli sorular, 3. bölümde ise 2 adet açık uçlu soru yer almıştır.Anket formu, araştırmacı tarafından hemşirelere bire bir uygulanmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde SPSS For Windows 11.0 (Statistical Package of Science) paketprogramından yararlanmış olup, istatistik analizinde ki-kare testi uygulanmıştır.Araştırmada, Afyonkarahisar il merkezinde görev alan hemşirelerin acil EKGbulguları ve acil hemşirelik girişimleri hakkındaki bilgi düzeylerini etkileyen enönemli faktörlerin; hizmet içi eğitim almış olma ve çalıştıkları birimler olduğusaptanmıştır. Yoğun bakım ve acil birimlerinde görev alan, 3. basamak sağlıkhizmetlerinde çalışan hemşirelerin, Mİ (Miyokard İnfarktüsü) EKG bulgusu ve acilgirişimi hakkındaki bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.Araştırmamızda, hemşirelerin %93,3'ü doğru EKG çekimini bilmediklerinive acil aritmi tiplerini tanıyamadıklarını ifade etmişlerdir. Katılan hemşirelerin %80'ninin EKG çekimini yanlış yaptıkları tespit edilmiş olup, üniversite hastanesindeçalışıyor olma ve cihazı kullanma süresinin EKG çekiminde göğüs derivasyonlarını1PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.comdoğru yerleştirebilmede istatistiksel olarak olumlu bir etkisinin olmadığıgörülmüştür.Hemşirelerin %88,1'nin hizmet içi eğitim programına katılmadığı tespitedilmiştir. Araştırmamızda, hizmet içi eğitim almış yada almamış olma ile çalışılansağlık kurumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğu ve 3. basamaksağlık hizmetlerinde çalışan hemşirelerin hizmet içi eğitim alma oranlarının dahafazla olduğu belirlenmiştir.Hemşirelerin sadece %38,1'nin VF (Ventriküler Fibrilasyon) ritminitanıyabildikleri ve %20,5'nin defibrilasyon işlemini yapabilecekleri görülmüştür.Katılan hemşirelerin, cihazı kullanıyor olma sürelerinin hiçbir soruya doğruyanıt verilmesinde etkisinin olmadığı ve eğitim düzeyinin sorulara doğru yanıtverebilmede önemli bir farklılığa yol açmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak:Afyonkarahisar il merkezinde, 2. basamak ve 3. basamak sağlık hizmetlerinde görevalan hemşirelerin acil EKG bulguları ve acil girişimler konusunda bilgilerinigeliştirmeleri gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination Of The Abilities Of The Nurses In Diagnosing The ECGFindings About In Emergency Heart Diseases And In Deciding TheAppropriate Treatment Approaches.In this study, we aimed to determine the abilities of the nurses serving inevery unit, in diagnosing the ECG findings observed in emergency heart diseases onin deciding the appropriate treatment approaches.This study was carried out on 210 nurses who serve in AfyonkarahisarKocatepe University Rectorship Ahmet Necdet Sezer Practice and ResearchHospital, Afyonkarahisar State Hospital, Afyonkarahisar Kocatepe State Hospitaland Afyonkarahisar Hospital of Thoracic Diseases between the dates of August 2004and September 2004 and who accepted to participate.A survey form comprising of 3 parts has been used as a data compiling devicein the study. The first part included demographic findings; the second part includedmultiple choice questions pertaining to ECG monitoring, ECG diagnosis andemergency nursing application and the third part included two open ended questions.The survey form was applied to the nurses by the researcher in person. SPSS forWindows 11.0 (Statistical Package of Science) was utilized in the evaluation of thedata and chi-square test was used in the statistical analysis.It was discovered in this study that the most significant factors affecting theinformation level on emergency ECG diagnosis and emergency nursing incentives ofthe nurses serving in the Centrum of the province of Afyonkarahisar are whether theyhave participated in orientation programs and which units they are working in. It wasobserved that the information level of the nurses serving in the intensive care unitsand emergency units of tertiary care health services about ECG findings of MI(Myocardias Infarction) and emergency applications was higher.In our study 93,3% of the nurses expressed that they didn?t know the rightECG monitoring and they couldn?t recognise the type of the arrhythmia. 80% of theparticipating nurses were identified to carry out the ECG monitoring with errors and3PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.comit was stated that one?s working in university hospital and the duration of the usageof the device had no significant effect on correctly positioning the chest derivationsin ECG monitoring.It was observed that 88,1% of the nurses haven?t participated in orientationprograms. In our study, we found that, there was a relation between the type of healthservices that the nurses work and they have panticipated in an orientation program ornot. The nurses who worked in tertiary care hospital, were found to participate morefruquently in orientation programs.Only 38,1% of the nurses were found to be able to identify VF rhythm.However, 20,5% of the nurses stated that they could carry out defibrillation .It was found out that the duration of the usage of the device of the nurses hadno effect on their giving right answers to the questions and educatıon level had nodifference of the right answers to questions. In conclusion it was found out that, inthe center of Afyonkarahisar, nurses who works in the secondary and the tertiarycare health services have to develop their knowledge about ECG and emergency.