Kalp yetmezliği olan hastalarının hastaneye tekrarlı yatış sıklığı ve nedenlerinin incelenmesi
Investigation of frequency and causes of rehospitalization for patients with heart failure
- Tez No: 281937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, tekrarlı yatış, günlük yaşam aktiviteleri, NYHA sınıflandırması, hemşirelik, Heart failure, repeated hospitalization, activities of daily living, NYHA classification, nursing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil ve Yoğun Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Kalp yetmezliği tanısı olan hastaların hastaneye tekrarlı yatış sıklığını ve nedenlerini incelemektir.Yöntem: Tanımlayıcı bir çalışma olan araştırma, Şubat 2009- Nisan 2010 tarihleri arasında iki üniversite hastanesinin, kardiyoloji kliniğinde yürütülmüştür. Bu araştırmanın örneklemini çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun 137 hasta oluşturmuştur.Veri toplama araçları olarak; hasta tanıtım formu, Birden Çok Hastalığa Sahip Olma İndeksi (Komorbidite İndeksi) ve Katz'ın Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme yoluyla ve tıbbi kayıtlardan toplanmıştır. Veriler ki kare testi, tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin %21.9'unun iki kez, % 27.7'sinin üç kez ve %50.4'ünün dört ve üzerinde hastaneye tekrar yattığı, yatış sıklığı dört ve üzeri olan grupta hastaların yaş ortalamasının ve tanı sürelerinin anlamlı olarak yüksek olduğu, kalp yetmezliği fonksiyonel sınıfına göre NYHA III ve IV olan hastaların, dört ve üzerinde hastane yatışının anlamlı olarak fazla olduğu, yatış sıklığı dört ve üzeri olan grupta hastaların sol ventrikül EF yüzdesinin iki kez yatanlara göre düşük olduğu, günlük yaşam aktiviteleri puan ortalamalarının dört ve üzeri hastane yatışı olan grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu belirlenmiştir.Sonuç ve öneriler: Bu çalışmanın sonuçları kalp yetmezliği olan hastaların hastaneye tekrarlı yatış sıklığının oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Yaşlı hastaların, tanı süresi uzun, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyon yüzdesi düşük, NYHA sınıflaması yüksek ve günlük yaşam aktiviteleri puan ortalaması düşük olan hastaların tekrarlı yatış sıklığı fazla olduğu için, hemşirelerin bu hasta grubunu daha yakından izlemesi, tekrarlı yatma nedenlerinin kalitatif olarak incelenmesi, tekrarlı yatışı azaltmaya yönelik girişimsel çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the frequency and causes of repeated hospitalization for patients with heart failure diagnosis.Procedure: The research, which is a descriptive study, was conducted at the cardiology clinics of two university hospitals between February 2009 and April 2009. The sample for this research consisted of 137 patients who comply with the criteria for inclusion in the study.Patient identification form, Index of Having Multiple Diseases (Comorbidity Index), and Katz Index of Daily Living Activities were used as the data collection tools. The data were collected from face-to-face interviews and medical records. The data were evaluated by the chi-square test and one-way analysis of variance.Results: It was found that 21.9% of the individuals participated in the research were rehospitalized twice, 27.7% were rehospitalized three times, and 50.4% were rehospitalized four times or more, the average age and diagnosis time of patients were significantly high for the group with hospitalization frequency of four or more, the number of patients who belong to the heart failure functional classes of NYHA III and IV and were hospitalized four times or more was significantly high, the left ventricular EF percentage of patients for the group with hospitalization frequency of four or more was lower compared to those hospitalized twice, and the mean scores of daily living activities were significantly lower for the group with hospitalization frequency of four or more.Conclusions and recommendations: The results of this study have shown that the repeated hospitalization frequency is considerably high for patients with heart failure. Because the repeated hospitalization frequency is high for elderly patients and patients with long diagnosis times, low left ventricular ejection fraction percentages, high NYHA classifications, and low average scores of daily living activities, it is recommended that nurses monitor this group of patients more closely, the causes of their repeated hospitalizations are examined qualitatively, and interventional studies are conducted to reduce repeated hospitalization.