Okul öncesi bakımevlerinde A grubu beta hemolitik streptokok taşıyıcılığı
Carriage of group a beta hemolytic streptococci in preschool centres
  1. Tez No: 192523
  2. Yazar: TAYLAN TOPAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN HAKKI ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: AGBHS, Taşıyıcılık, Okul Öncesi BakımevleriPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, GABHS, Carriage, Preschool Centres.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1ÖZETA grubu Beta hemolitik streptokoklar (AGBHS) doğal kaynağı olan insanlararasında solunum yoluyla geçebilen, sıklıkla farenjit etkeni olarak izole edilen, grampozitif bakterilerdir. Çocukluk çağında farinkste taşıyıcılık oranı coğrafi bölgeler vemevsimlere göre değişmektedir.Bu çalışma; Afyonkarahisar ili okul öncesi bakımevlerindeki 4-6 yaş grubuçocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan AGBHS yaygınlığınısaptamak amacı ile yapıldı.İl merkezinde bulunan toplam 43 okulda 607'si erkek, 527'si kız olmak üzere1134 öğrenciden boğaz kültür örnekleri alındı. Bu öğrencilerden alınan farinkssürüntü örnekleri %5'lik koyun kanlı agarlara ekilerek 37ºC'de bir gece inkübeedildi. AGBHS'lar koyun kanlı agarda hemoliz, koloni, gram boyama morfolojisi vekatalaz negatiflik özellikleri ile ayırt edildi. AGBHS'lar, Basitrasin duyarlılığı velateks aglütinasyon yöntemleri kullanılarak identifiye edildi.İncelenen öğrenciler arasında AGBHS prevalansının %7,1 olduğu saptandı.Yaşadığı evde sigara içilen çocuklarda bu oranın %8,6, gece uyku problemiyaşayanlarda %13, üçten fazla kardeşi olanlarda %10,7 ve 6 yaşındaki çocuklarda buoranın %7,9 olduğu saptandı. Sağlık ve eğitim sektöründe çalışan annelerin çocuklarıile babası sağlık sektöründe çalışan çocuklarda AGBHS taşıyıcılık oranının diğermeslek gruplarına göre yüksek olduğu görüldü. Diğer faktörler gibi anne ve babamesleğinin de AGBHS taşıyıcılığı açısından risk faktörü olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
2SUMMARYGroup A Beta hemolytic streptococci (GABHS) are gram positive bacteriathat can easily be transmitted among humans that are their natural source and that arefrequently isolated as the causative organism of pharyngitis. Ratio of carries ofchildhood differs according to geographical regions and seasons.This study was performed with the purpose of determining the prevalence ofGABHS, which causes upper respiratory tract infections among children between 4-6years of age in Afyonkarahisar province.In the study, pharynx culture samples were collected from 1134 children, outof which 607 were boys, and 527 girls, out of the 1288 children in total 43 schools inthe city center of Afyonkarahisar province. Samples of pharyngeal smear collectedfrom these students were cultured in 5% sheep blood agar, and incubated for onenight in 37 ºC. GABHS were differentiated according to their hemolysis, colonizingand gram staining morphological characteristics, and also according to catalasenegative characteristics. GAHBS were identified with Bacitracin sensitivity and latexagglutination for definite diagnosis.In conclusion, it was found that GABHS prevalence among the students inpreschool educational institutions was 7.1%. It was seen that this ratio was 8.6% forthe children that people smoked in their homes, 13% in those have sleeping problemsat night, 10.7% in those with more than three siblings, and 7.9% in children of 6years of age. It was seen that GABHS carriership ratio in chlidren of mothersworking in health and education sectors and children of fathers working in healthsector were higher as compared to other occupational groups. It is suggested thatprofessions of parents could be a risk factor as regards GABHS carriership.