Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde çalışanların iş doyum düzeyleri
The level of job satisfaction of the personnel of Hacettepe University İhsan Dogramacı children's Hospital
  1. Tez No: 192541
  2. Yazar: SERDAL İNCE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERSEN ALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hospital, Job Satisfaction, Personnel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hastaneler; farklı eğitim, bilgi ve ihtiyaçlara sahip çok sayıda meslekgrubunun çalıştığı karmaşık ve işlevsel bağımlılığı olan örgütlerdir. Bu örgütlerdehizmet sunumunun temel belirleyicisi çalışanlardır. Hastaneler gibi, verilen hizmetinkişisel olduğu ve yoğun çabayı gerektirdiği hizmet örgütlerinde etkiliğinsağlanabilmesi için, çalışanlar arasında yüksek bir doyum düzeyinin sağlanmasıgerekli görülmektedir. Bu çalışma ile Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı ÇocukHastanesi çalışanlarının iş doyum düzeylerinin belirlenmesi, iş doyumu yönündenhastanedeki meslek grupları arasında farkların olup olmadığının tespit edilmesiamaçlanmıştır. Araştırmada örneklem seçilmemiş, tüm evrene uygulanmıştır.Araştırmaya 674 hastane çalışanından (doktor, hemşire, sağlık teknisyeni-teknikeri,memur ve hastabakıcı) 392 kişi katılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak ankettekniği kullanılmıştır. Anket formlarıyla toplanan veriler bilgisayar ortamınaaktarılarak SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Tanımlayıcıverilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzdeler kullanılmış, tanımlayıcı verileriniş doyum faktörlerine etkilerini analiz etmek için ise iki ortalama arasındaki farkınönemlilik testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizisonucunda gruplar arasında fark bulunduğunda, hangi ileri analizin uygulanacağınıbelirlemek için varyansların homojenliği testi yapılmıştır. Çalışanların iş doyumfaktörlerinin gerçekleşme durumları beklentilerinin altında olduğu tespit edilmiştir.Çalışanların kurumdaki döner sermaye ödemesi, aldıkları ücret, ilerleme olanakları,kurumdaki iletişim, yapılan iyi bir iş karşılığında takdir edilme ve kantin veyemekhane hizmetlerinden doyumsuzlukları fazla iken; işi severek yapma, işinkendilerini her zaman meşgul etmesi ve çalışma arkadaşları ile ilişkilerden daha fazladoyum sağladıkları belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Hastane, İş Doyumu, Personel
Özet (Çeviri)
Hospitals are organizations that are complicated and havedependency and many numbers of occupation groups having different education,knowledge and needs work. In these organizations, the main determinant for theservice performing is the personnel. So as to provide the effectiveness in serviceorganizations like hospitals where the service provided is personal and necessitatemore endeavor, high satisfaction level provision among the personnel is seen asnecessary. With this study, it is aimed to determine the level of job satisfaction of thepersonnel of Hacettepe University Ihsan Dogramacı Children?s Hospital, to ascertainwhether there are distinctions with regard to job satisfaction among the occupationgroups or not. In the research no sample had been selected, the research was appliedto all fields. 392 hospital personnel among 674 hospital personnel (doctor, nurse,health technician, civil servant and nurse?s aide) participated in the research. Thesurvey technique was used as a data collection method. The data collected fromsurvey forms had been transferred to computer medium and evaluated by the use ofSPSS package program. In the evaluation of descriptive data, frequencies andpercentages were used, and the ?significance of differences between two averagestest? and ?unilateral variance analysis? were used in order to analyze the effects ofdescriptive data on the job satisfaction factors. Variances? homogeneity test wasperformed so as to determine which advanced analysis will be performed when adifference was detected among the groups as result of variance analysis. It wasdetermined that the realization of job satisfaction factors situation was below theexpectations. It was found out that while the personnel had more dissatisfaction withthe personnel?s revolving fund payments, the wage that personnel take, promotionopportunities, communication in the association, being appreciated because of thegood work and canteen and refectory services; the personnel have more satisfactionwith performing job willingly, the jobs? making the personnel busy at all times, andrelations with colleagues.