Özel bir kliniğe başvuran otuzbeş yaş üstü kilolu kadınların pre ve post menopoz dönemlerine göre bazı anemi parametrelerinin değerlendirilmesi ve bunun beslenme durumları ile etkileşimi üzerine bir araştırma
Evaluation of anemia and nutrition status of overweight women, aged 35 year and over, in their pre or post menopause period
- Tez No: 192560
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKAN KUTLUAY MERDOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Premenopoz, postmenopoz, vitamin B12, demir ve şişmanlık, Premenopause, postmenopause, vitamine B12, iron and overweight
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ivÖZETSayan A. Özel bir kliniğe başvuran otuzbeş yaş üstü kilolu kadınların pre vepost menopoz dönemlerine göre bazı anemi parametrelerinindeğerlendirilmesi ve bunun beslenme durumları ile etkileşimininaraştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü TopluBeslenme Sistemleri Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Türktoplumunda kadınlarda anemi ve postmenopoz dönemde ağırlık artması yaygın birbulgudur. Bu araştırma premenopoz ve postmenopoz dönemdeki fazla kilolukadınların kan parametrelerine bağlı olarak anemi düzeyleri ve bu durumunbeslenme ile ilişkisinin araştırılması amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür.Çalışma premenopoz dönemindeki otuzbeş-kırkdört (35-44) yaş arası 21 kişi,postmenopoz dönemdeki kırkbeş ve üstü (45-72) yaş arası 19 kişi olmak üzeretoplam 40 kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya alınan kadınlarınbiyokimyasal tetkikleri (kan laboratuvar değerleri) ve antropometrik ölçümleriyapıldıktan sonra her birine konuşularak ve sorular açıklanarak beslenmealışkanlıklarını belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarınagöre premenopoz ve postmenopoz dönemdeki kadınların besinlerle aldıklarıvitamin B12 ve demir tüketimi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bunakarşın kan laboratuar bulgularına göre premenopoz dönemdeki kadınlardaaralarında anlamlı bir fark olmamasına rağmen hemoglobin, hematokrit ve kandemir düzeyleri (p>0.05) postmenopoz dönemdeki kadınlara oranla daha düşükolarak saptanmıştır. Postmenopoz dönemdeki kadınlar, istatistiksel olarak anlamlıbulunmamasına rağmen premenopoz dönemdeki kadınlardan fazla kiloludur(p>0,05). Bu çalışmada, menopoz öncesi ve sonrası dönemde aneminin çok iyideğerlendirilmesi gerektiğini ve menopoz sonrası alınan fazla kiloların kontrolüiçin yeterli ve dengeli bir beslenme programı izlenmesinin ne derece önemliolduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTSayan A. Evoluation of anemia and nutritional status of overweight women,aged 35 year and over, in their pre or post menopause period. HacettepeUniversity Institute of Health Sciences, Thesis of Food Service Systems,Ankara, 2006. Anemia and increased postmenapousal body weight are verycommon in Turkish women. This study has been planned and carried out todetermine the relationship between anemia and nutritional status of theoverweight women in their pre and postmenopausal periods. A total of 40 women,21 women in premenopause between the age of 35 and 44, and 19 women in postmenopause between the age of 45 and 72, enrolled in the study. A questionnairehas been applied to the subjects by giving face to face explanation to collect theirfood consumption and food habits. Blood samples for iron, vitamin B12,hemoglobin and hematocrit levels of the subjects to be used as anemia parametersand anthropometric measurements were taken. The results show that thedifferences between the daily vitamin B12 and iron consumption of pre and postmenopausal women is not statistically significant. Although it is not statisticallysignificant women in premenopause period have low blood hemoglobin,hematocrit and iron levels than the women in postmenopause period. Also,although it is not statistically significant women in postmenopause period weremore overweight than the women in premenopause period.