Hemodiyaliz tedavisi alan kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda obezitenin beslenme durumu ile biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
The effects of obesity on nutritional status and biochemical parameters in maintenance hemodialysis patients with chronic renal failure.
- Tez No: 192564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLHAN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beden kütle indeksi, Beslenme durumu, Hemodiyaliz, Kanlipidleri, Body mass index, Nutritional status, Hemodialysis, Blood lipids
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma Kasım2004- Aralık 2005 tarihleri arasında Çorum Sungurlu Devlet HastanesiHemodiyaliz Ünitesinde tedavi gören 26-65 yaşları arasında, BKI 18.5-24.9kg/m² aralığında olan 15 normal kilolu hasta ve BKIâ¥25 kg/m² olan 15 fazlakilolu/obez hasta olmak üzere toplam 30 hemodiyaliz hastası üzerindeyapılmıştır. Araştırma kapsamına alınan hastalara kişisel bilgileri, subjektifglobal değerlendirme ve antropometrik ölçümleri içeren bir anket formuuygulanmıştır. Çalışmada ayrıca, hastaların bazı biyokimyasal bulguları, ikigün hafta içi, bir gün hafta sonu olmak üzere üç günlük besin tüketimlerialınıp değerlendirilmiştir. Cinsiyetlerine göre normal kilolu ve fazla kilolu/obezhastaların antropometrik ölçümleri karşılaştırıldığında; erkek hastalardaağırlık, kuru ağırlık, BKI ve BIA yağ yüzdesi fazla kilolu/obez grupta anlamlıderecede yüksek bulunurken, kadın hastalarda deal vücut ağırlığı dışındakitüm antropometrik ölçümler fazla kilolu/obez grupta daha yüksekbulunmuştur (p0.05). HD hastalarında yüksek BKI ve obezitenin,morbidite ve mortalite riskini azaltabileceği düşüncesi ile HD hastalarınınağırlıklarının ve vücut yağ depolarının korunması malnütrisyon riskini vesonuçlarını azaltması yönünden önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on 30 chronicrenal failure patients ( 15 normal weight patients, 15 overweight/obesepatients according to BKI classification) ages with 26-65 years old andreceiving hemodialysis therapy at Çorum Sungurlu Goverment HospitalHemodialysis Unit between November 2004- December 2005. A questionarewhich involves personal information, anthropometric measurements andsubjective global assessment, was appiled to patients. Some biochemicalparameters and 3 days (one day weekend, two days weekday) dietary recallsalso were collected. When normal weight and overweight/obese patients?anthropometric measurements were compared according to their sex, inmales; weight, dry weight, BKI and body fat mass persentage with BIAmeasurements were found higher in overweight/obese patients but infemales except the ideal body weight measurement, the rest anthropometricmeasurements were found higher in owerweight/obese patients (p0.05). In the view of high BKI andobesity can be reduced morbidity and mortality risk in HD patients, maintainbody weight and body fat mass were found important for reduce malnutritionrisks and outcomes.