Çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile servikal lenf nodlarının karakterizasyonu ve histopatolojik korelasyonu
Characterization of cervical lymph nodes by 16 slice multislice CT and histopathologic correlation
  1. Tez No: 192589
  2. Yazar: ZEHRA FİLİZ KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kesitli BT, servikal lenf nodları, lenfatik sistem, lenfatikmetastazlar, boyun diseksiyonu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETGiriş ve Amaç: Baş ve boyunun malign tümörlerinde prognozu belirleyen önemlifaktörlerden birisi metastatik lenf nodu varlığıdır. Bundan dolayı gizli (palpeedilemeyen) metastaz riski %15-20'nin üzerinde olan hastalarda radyoterapi veyacerrahi ile yapılan profilaktik boyun tedavisi yaygın kabul bulmuştur. Uygungörüntüleme teknikleri ile baş boyun kanserli hastalardaki gizli metastatik lenf nodlarıtesbit edilebilir, boyun diseksiyonu veya RT yapılan hasta sayısı azaltılarak morbiditeoranları düşürülebilir. Bu çalışmada 16 kesit çok kesitli BT cihazı kullanılarak BT'ninservikal lenf nodu karakterizasyonundaki yerini tesbit etmek amaçlanmıştır.Olgular ve Metod: Baş boyun tümörü bulunan, cerrahi tedavisine boyun diseksiyonuda dahil edilen 59 hasta çalışmaya alınmıştır. Bu hastalara ait 217 lenf noduincelenmiştir. Lenf nodlarını değerlendirirken minimal aksiyal çap, maksimal aksiyalçap, şekil, santral nekroz ve ekstrakapsüler yayılım kriter olarak kullanılmıştır.Bulgular: Her bir kriter için sensitivite ve spesifiteler hesaplanmıştır. Minimal aksiyalçapın sensitivitesi %79, spesifitesi %88, maksimal aksiyal çapın sensitivitesi %87,spesifitesi %67, santral nekrozun sensitivitesi %48, spesifitesi %98, ekstrakapsüleryayılımın sensitivitesi %15, spesifitesi %99, şekil kriterinin sensitivitesi %74, spesifitesi%47 olarak bulunmuştur. BT'nin lenf nodlarını tesbit etmedeki sensitivitesi %81,spesifitesi %90, pozitif kestirim değeri (PKD) %82, negatif kestirim değeri (NKD) %90olarak bulunmuştur.Sonuç: Çok kesitli BT lenf nodlarını karakterize etmek için uygun bir görüntülemeyöntemidir.
Özet (Çeviri)
CHARACTERIZATION OF CERVICAL LYMPH NODES BY 16 SLICEMULTISLICE CT AND HISTOPATOLOGIC CORRELATIONABSTRACTAim: Lymph node involvement is one of the most important factors in the assesment ofprognosis for the head and neck cancers. Because of this, a policy of prophylactic necktreatment, either with radiation therapy or surgery is widely accepted if the risk ofoccult metastasis is estimated to be above 15%-20%. Using accurate imagingmodalities, occult metastatatic lymph nodes can be recognised and the number ofpatients who are exposed to neck dissection or radiation therapy can be reduced. In thisway the percentage of morbidities can be reduced. The aim of this study is determiningthe role of CT in characterisation of cervical lymph nodes using 16 slice mutislice CT.Patients and Methods: 59 patients who had head and neck cancer and are exposed toneck dissection are evaluated, retrospectively. 217 lymph nodes were examined.Criterias in evaluating lymph nodes were minimal axial diameter, maximal axialdiameter, shape, santral necrosis, extracapsüler spread.Results: For each criteria sensitivity and spesifity were calculated. Sensitivity andspesifity of the minimal axial dameter was 79% and 88%. Sensitivity and spesifity ofmaximal axial diamater was 87% and 67%. Shape was not a valid criterion having asensitivity of %74 and a spesifity of 47%. Santral necrosis had a sensitivitiy of %48 anda spesifity of %98. Sensitivity and spesifity of extracapsüler spread was 15%, 99%.Sensitivity, spesifity, pozitive predictive value, negative predictive value for CT was81%, 90%, 82%, 90%.Conclusion: CT is an accurate modality in characterisation of lymph nodes.